Kao što napisah u "aktuelnim" nije me bilo mesec dana na forumu a vrlo slično će biti i narednih mesec dana.
Pre nego što naiđe nov "talas" komentara u prognozama (nakon što se pojave GFS, EC i ostali 12z modeli) napisaću kratko:
ova zima je bilo veoma "škrta" što se tiče "prave" zime i snega u Beogradu ali bilo bi iznenađenje (za mene) ako kraj ovog meseca u Beogradu i okolini prođe bez onoga što nazivam "pravom" zimom.
Nisam gledao GFS 12z koji upravo "izlazi, neću da "čekam" ni da gledam EC12z -ono što sam video u 00z modelima ukazuje na značajnu verovatnoću da poslednja 4 dana februara (to ne znači da npr. 1 mart neće biti vrlo hladan) "donesu" veoma hladno vreme ali i sneg povremeno tako da mislim da su male šanse da u tim danima ne bude finos snežnog pokrivača (suv sneg, a ne kaljuga kao par puta ove zime). Napomenuo bih da +14C koliko daje 00z GFS za Beograd za 1. mart nije realno ali postoji razlog zašzo GFS u ovakvim situacijama ima tendenciju da "digne temp. u nebesa" (ipak je u pitanju period od 9 ili 10 unapred) čim se "ukaže makar mala šansa" za proboj toplog vazduha.
Nadam se da 12z modeli neće "meni u inat"
dati sinoptičku sitaciju bitno drugačiju od onoga što sam najavio. Generalno, u ovakvim situacijama pokazalo se da su modeli od npr. 3-4 dana "pre očekivanog bitno događaja" često pouzdaniji od onih koji se pojave samo dva dana ili čak i dan ranije. Dakle, ako "računamo" na bitnu hladnoću od subote uveče ili ned. ujutru i na padavine od npr. nedelje onda bi sutrašnji modeli mogli da budu "odgovarajući" za neku analizu...