Kao što napisah u "aktuelnim" nije me bilo mesec dana na forumu a vrlo slično će biti i narednih mesec dana.
Pre nego što naiđe nov "talas" komentara u prognozama (nakon što se pojave GFS, EC i ostali 12z modeli) napisaću kratko:
ova zima je bilo veoma "škrta" što se tiče "prave" zime i snega u Beogradu ali bilo bi iznenađenje (za mene) ako kraj ovog meseca u Beogradu i okolini prođe bez onoga što nazivam "pravom" zimom.
Nisam gledao GFS 12z koji upravo "izlazi, neću da "čekam" ni da gledam EC12z -ono što sam video u 00z modelima ukazuje na značajnu verovatnoću da poslednja 4 dana februara (to ne znači da npr. 1 mart neće biti vrlo hladan) "donesu" veoma hladno vreme ali i sneg povremeno tako da mislim da su male šanse da u tim danima ne bude finos snežnog pokrivača (suv sneg, a ne kaljuga kao par puta ove zime). Napomenuo bih da +14C koliko daje 00z GFS za Beograd za 1. mart nije realno ali postoji razlog zašzo GFS u ovakvim situacijama ima tendenciju da "digne temp. u nebesa" (ipak je u pitanju period od 9 ili 10 unapred) čim se "ukaže makar mala šansa" za proboj toplog vazduha.
Nadam se da 12z modeli neće "meni u inat" dati sinoptičku sitaciju bitno drugačiju od onoga što sam najavio. Generalno, u ovakvim situacijama pokazalo se da su modeli od npr. 3-4 dana "pre očekivanog bitno događaja" često pouzdaniji od onih koji se pojave samo dva dana ili čak i dan ranije. Dakle, ako "računamo" na bitnu hladnoću od subote uveče ili ned. ujutru i na padavine od npr. nedelje onda bi sutrašnji modeli mogli da budu "odgovarajući" za neku analizu...
Juče sam napisao mišljenje na osnovu 00z numeričkih modela i na osnovu neke "subjektivne procene i osećaja". Nisam juče pratio 12z ali vidim da su neke "karte" (naročito visina snega prema ECMWF modelu) izazvale nezadovoljstvo ili bolje rečeno -razočarenje nekih članova pa čak i pomisao da snega neće ni biti jer je inače ova zima bila "škrta" sa snegom.
Upravo videh ove karte što je Miloš postavio pa imam napomenu:
Joerg-ov tim te mape "pravi" tako što uzima "gotove" brojke za očekivanu visinu snega iz samog EC modela i te brojke nekada nisu dostupne u terminu kada su ostali parametri "spremni". Kada se "otvori" grib (dakle ne pričam o "gotovim" mapama") i pogledaju količine padavina i temperatura jasno je da npr. za Beograd onih 13cm koje se vide na karti koju je Miloš postavio ne odgovara "realnoj" situaciji. Konkretno za Beograd, kada se uzme interpolirana vrednost (iz 4 tačke) za količinu padavina u mm dobija se oko 18mm padavina što na niskim temp. predstavlja svakako više od 13cm koliko se "videlo" na mapi (ali sada postoji nova, ažurirana mapa) i koliko EC daje kao procenu visine snega.
Sam EC visinu snega 27.2. u 19h procenjuje na 22cm (za BG) a svakako da od 18mm (ako se to ostvari) uz "debeo" minus i očekivanu temp. zemljišta i sleganje snega može da bude više od toga (na mestima gde ga vetar neće ni "naneti" ni "odneti").
Izvor: weather.us
Uzgred, da danas pišem prognozu ne bih ništa bitno promenio u odnosu na ono što sam juče napisao a jučerašnjih +14C za 1.mart (koliko je "davao" GFS 00z) koje sam juče nazvao nerealnim -ni danas ne bih drugačije nazvao. Kada vrlo hladan vazduh "siđe" daleko na jug, nakon toga "svašta" može da se desi i moguće je da na samom početku marta naiđe "tura" novih padavina (a možda bude i suvo uz vrlo niske temp.) ali suviše je rano za nešto preciznije...
Juče sam napisao da su modeli koji "izađu" 3-4 dana pre neke bitne promene vremena često bolji od prognoza koje se pojave samo dan ili dva dana pre te "bitne" promene. Računajući na sneg u Beogradu od nedelje popodne ili uveče, mislim da večerašnji 12z i sutrašnji 00z modeli mogu (dakle "ne moraju") da budu bolji od onoga što ćemo videti npr. u petak ili subotu...