У Москви ће децембар бити топлији за неких седам степени од просека. Што говори да је "источни фронт" тотално климав. Да је Хитлер био мало стрпљивији и сачекао глобално загревање, историја би можда имала сасвим други ток...
Decembarski prosek za Moskvu je -5.2°C (1981-2010) . I sa ovih stepen-dva iznad nule koliko se prognozira do kraja meseca nema šanse da odstupanje bude veće od 3-4 stepena što je uobičajeno.
Inače mi o ovakvom decembru kod nas možemo samo da sanjamo.
Извињавам се што "мало" касним са одговором али надам се да нећу изаћи из термина "актуелне...". Додуше прво сам чекао да децембар прође (мада сам га већ и неколико дана пре краја солидно проценио) а касније нешто нисам имао времена.
Gaara, ја сам своју и овде цитирану процену базирао на прочитаним подацима за Москву, који су се у мој мозак урезали још кад сам био баш млад
. Ево као да их сад читам: Јануар (-10,9
оС), Фебруар (-9,2
оС), Март (-5,и нешто
оС), април (3,6
оС), мај (око 10
оС)... октобар (3,4
оС), новембар (-2,6
оС) и децембар колико се добро сећам (-8,8
оС). Годишња (3,7
оС). Ако сам ово прочитао негде раних осамдесетих, онда се то не односи чак ни на просек за период 1961-1990 јер још није био завршен. За тај период од 1961. до 1990. просек за московски децембар је (-6,1
оС). Вероватно су ови подаци које сам ја запамтио или за период 1931-1960 или за период од почетка мерења у Москви, па до, поменутих, раних осамдесетих.
Просек који ти наводиш односи се на, климатским променама изнуђен, нередовни тридесетогодишњи период (WMO). Свеједно податак ти је тачан. Међутим већ за период од 2006. до 2015. тај просек је скочио на (-3,2
оС).
Последњи децембар 2017-е је, према Огимет-у, отишао сасвим незнатно у минус (-0,04
оС). Тако да је одступање од просека, зависно од референтног периода, нешто преко пет степени Целзијуса, нешто преко шест степени Целзијуса и нешто преко осам степени Целзијуса. Много, у сваком случају.
Москва, иначе, већ припада релативно високим географским ширинама које трпе веће последице глобалног загревања. Поред тога као и код многих великих градова, појачава се ефекат топлотног острва.
Како год, док је на западу Русије неки месец или дужи период без бар просечне хладноће, ни код нас нема ништа од зиме.
Иначе, "наш" децембар из 2016-е је био хладнији за око два степена од овог последњег московског. А гурали су наши децембри, ако се добро сећам (
) и до -6
оС и кусур...
Бркајући по подацима нађох и овај занимљив текст, који ће још боље разумети млади лавови Форума. А Хитлера сам поменуо пре него што га прочитах.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1256/wea.248.04/pdf
Čestitke službama koje su "probile" 7-8 metara snega i put dovele u stanje kao da je palo 5cm snega, nisam primetio da se bilo ko od ljudi na "visokom položaju" slikao i davao pompezne izjave...
... а тек спасавао децу по италијанско-француско-швајцарском Фекетићу! Место се налази баш на тромеђи и на опасној ветрометини.