Što se tiče bodovanja, predložio bi sledeći sistem, tipa da se dobije 5 poena za tačan pogodak, pa se oduzima razlika između ostvarene i prognozirane temperature. U tom slučaju ko pogodi u decimalu dobija 5 bodova, ko promaši za stepen i po dobije 3.5 boda. Slično se može primeniti i na ostale parametre.
Ja sam nešto vrlo slično spomenuo pre takmičenja
Ako hoćeš da svima malo "otežaš posao"
ali i da takmičenje učiniš još zanimljivijim ubaci i 2. mart u period za prognozu (npr. neka se gleda Tmax i za taj dan kao i količina padavina).
Kriterijum za temp. je previše "blag" (gledano iz mog ugla) i ne omogućava da se vidi razlika između "izuzetno precizne" i "solidne" prognoze (sličan komentar sam pre par godina, na ovom forumu, napisao u vezi takmičenja u Crnoj Gori). Na evropskim takmičenjima se "skida" bod za grešku preko 0.4C (npr. greška od 0.5 ili 0.9C "skida" 1 bod od maksimalnih 10, greška od 2.5-2.9C "skida" 5 bodova) ili se za svakih 0.1C odstupanja "skida" po 0.1 poen do greške od 1C a potom se za svakih dodatnih 0.1C odstupanja to množi sa 3 pa neko ko je pogrešio 2.5C "gubi" 5.5 poena u odnosu na maksimum (1 + 1.5*3 = 5.5).
Pozdrav i srećno svima koji će učestvovati!
ali to nije naišlo na odobravanje i u par komentara se spominjalo da je takmičenje *samo* zabava i da kriterijum treba da ostane blag. Ovo jeste zabava (naročito za mene koji nije slao svoju "ručnu" prognozu nego automatsku za koju je bio potreban minut) ali videvši da su neki učesnici pokazali jaku takmičarsku želju i da su poslednja dva dana pratili i satne pa i podatke na 10 minuta očigledno je da su u ovoj zabavi želeli i da ostvare što bolji plasman i to je meni više nego razumljivo i logično.
Spominjao sam i ranije da sam nekada bio potpuno isti i svakako mogu da razumem kada je nekome žao što zbog 0.1C gubi poen ili mu nije sasvim drago što dobija poen više od nekoga ko je promašio temp. za 10C (a toga ima u aktuelnom bodovanju -za grešku od 2.6C dobija se bod više nego za grešku od 10C)... kada sam se ja takmičio želeo sam da budem što bolji (takmičenje nije donosilo nikakvu finansijsku dobit, da me neko ne shvati pogrešno) i kao što je Joe spomenuo da je "bolest"
![wink ;)](http://www.serbianmeteo.com/forum/Smileys/phpsmileys/102434.gif)
kako on povremeno ume da prati meteo podatke na svakih 10min -tako sam i ja imao istu "bolest". Doduše u to vreme većina lokacija na takmičenjima nije imala podatke na 10 minuta a nije ni postojalo baš ovoliko javno dostupnih modela a i kvalitet samih modela je bio manji (nekadašnji AVN, "preteča" GFSa pre 2002. i današnji GFS 0.25 se drastično razlikuju; slično važi i za EC iz npr. 2001. i današnji).
Zaista mislim da nema logike da potpuno tačna prognoza za temperaturu donosi samo 3 boda a da se za temp. sa biasom/odstupanjem od 2.5C dobija 2 poena. Iz primera koje sam naveo (sa evropskih takmičenja) vidi se da bi tamo razlika između dve prognoze bila 5 ili 5.5 bodova a ne samo 1.
Jer ipak nije fer kada neko promasi za 1,5 a neko tacno pogodi a dobiju obojica 3 poena
Jer treba ipak napraviti razliku od dobre i izrazito dobre( tačne) prognoze
Tako je, sasvim se slažem -napisao si ono što sam ja spominjao pre takmičenja, da je tada bilo više "pristalica" manje blagog kriterijuma možda bi se nešto od toga usvojilo.
Ali svakako da baš ništa nije "izgubljeno" -do sledećeg takmičenja lako mogu da se pravila bodovanja (bar malo) promene.
Što se tiče prognoze količine padavina i tu treba napraviti razliku u zavisnosti od same količine:
nikako nije isto da li je neko pogrešio količinu padavina za 3mm u situaciji kada je izmereno npr. 0.3mm i kada je količina bila 33mm. U prvoj situaciji to jeste bitna greška ali je u drugoj maltene zanemarljiva.
Neću dalje o ovome ali za neko naredno takmičenje možda bi ipak mogle da se uvedu promene u bodovanju. Možda ne mora da bude "strog" kriterijum kao na takmičenjima koje sam spomenuo ali neka malo "blaža" varijanta bi bila korisna.
Verujem da forumaši razumeju da ovo pišem iz najbolje namere i drago mi je ako mogu da pomognem savetima -verovatno od svih forumaša imam najviše iskustva sa takmičenjima iako sam se "povukao" (sa EU takmičenja) pre 10-ak godina.