Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Takmičenje u prognozi vremena za period od 25.02. do 02.03.2018. godine  (Pročitano 101510 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
Odg: Takmičenje u prognozi vremena za period od 25.02. do 02.03.2018. godine
« Odgovor #260 poslato: 02. Mart 2018. u 20:42 »
Odličan predlog Dejo. Time se prilično umanjuje faktor sreće.

padavine u januaru 2025:
AMS Miljakovac 18.3mm
prosek (Vračar) - 47.9mm

padavine u februaru 2025:
AMS Miljakovac - 8.1mm
prosek (Vračar) - 43.5mm

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #261 poslato: 02. Mart 2018. u 20:42 »
Cestitke Bartu i svim viskoplasiranim takmicarima na ovoj tabeli,a i svima nama ostalima koji smo ucestvovali u ovom prelijepom takmicenju,koje je bilo mnogo zanimljivo. I ako sam veliki laik sto se tice prognoza,ali opet jedva cekam sledece takmicenje :) :).

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #262 poslato: 02. Mart 2018. u 20:54 »
Slažem se da je Dejin predlog veoma dobar
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
« Odgovor #263 poslato: 02. Mart 2018. u 21:00 »
Tako je Dejo  :tu: 5 bodova za T u decimalu( a sigurno je bilo ovde nekih  koji su skinuli negde u decimalu) i 5 bodova za sneg u Cm kad pogodis :) Jer ipak nije fer kada neko promasi za 1,5 a neko tacno pogodi a dobiju obojica 3 poena
Jer treba ipak napraviti razliku od dobre i izrazito dobre( tačne) prognoze ;)

Van mreže Bart

« Odgovor #264 poslato: 02. Mart 2018. u 21:12 »
Hvala ljudi  :tu:
Cestitam svima koji su ucestvovali pa i meni  :) Ucinili smo da se ovaj sibirski prodor detaljno i zanimljivije isprati i verujem da cemo ga pamtiti bolje  :)
I da se zahvalim jos jednom Deji za ovu tabelu sto je napravio i unosio podatke da mozemo da pratimo uzivo rezultate :)
Risbo ako mi verujes uopste mi ne smeta sto se sneg otopio moze da krene prolece imali smo 5 prelepih zimskih dana za kraj zime :)
Gaara nemoj samo kao Liverpul  :laugh:
Slazem se da se poostri kriterijum i ja sam to razmisljao ali tipa da za temperaturu bude +-0.5 donosi max bod i onda za po 1 stepen da se smanjuje poen da se povecava ipak smo mi amateri u decimalu ne znam dal je neko sada uopste tako pogodio  :)
Za sneg a pitanje je dal ce ga biti ove godine moze max bod za cm ali decimala za  t to bas tesko i tu je i sreca ukljucena...
beli svidja mi se to sto si napisao tako i ja razmisljam  :tu:

Mislim da je postignut glavni cilj - zabavili smo se. "Beast from the East" ću pamtiti po fantastičnom zimskom ugođaju i ovom takmičenju.
Tako je Ziko i ti nesto pametno da kazes  ;)
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Takmičenje u prognozi vremena za period od 25.02. do 02.03.2018. godine
« Odgovor #265 poslato: 02. Mart 2018. u 21:16 »
Ćestsitke komšo! Svaka čast na sjajnoj prognozi!

Jedva čekam sledeću rundu takmičenja da se i ja oprobam u ovoj super ligi... :D

Послато са HTC Desire 630 dual sim уз помоћ Тапатока

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #266 poslato: 02. Mart 2018. u 21:17 »
Bart sledece takmicenje zakazuj kraj novembra I pocetkom decembra,dok ti ne kazes da ce biti zime nema da je bude :morning:,sledece zime bar 3 takmicenja da nam smestis po jedan Sibirac za svaki mesec :D
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Bart

« Odgovor #267 poslato: 02. Mart 2018. u 21:27 »
Hvala Boce, ako me dobro sluzi secanje ti si bio odlican na cg takmicenju u pogadjanju tmin tako da bi sigurno bio veoma zanimljiv takmicar :) 

diktatore postoje indicije da moze biti nekog zahladjenje jos u martu ali iskreno ne verujem u nesto ozbiljnije ali o tom potom, moguce je... A postoje predlozi da se takmicenje povremeno odvija kada ima zanimljivijih desavanja naravno u nekom skracenom obliku, tj. manje parametara za prognozu...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 106
« Odgovor #268 poslato: 02. Mart 2018. u 21:49 »
Što se tiče bodovanja, predložio bi sledeći sistem, tipa da se dobije 5 poena za tačan pogodak, pa se oduzima razlika između ostvarene i prognozirane temperature. U tom slučaju ko pogodi u decimalu dobija 5 bodova, ko promaši za stepen i po dobije 3.5 boda. Slično se može primeniti i na ostale parametre.

Ja sam nešto vrlo slično spomenuo pre takmičenja

Ako hoćeš da svima malo "otežaš posao"  ;) ali i da takmičenje učiniš još zanimljivijim ubaci i 2. mart u period za prognozu (npr. neka se gleda Tmax i za taj dan kao i količina padavina).

Kriterijum za temp. je previše "blag" (gledano iz mog ugla) i ne omogućava da se vidi razlika između "izuzetno precizne" i "solidne" prognoze (sličan komentar sam pre par godina, na ovom forumu, napisao u vezi takmičenja u Crnoj Gori). Na evropskim takmičenjima se "skida" bod za grešku preko 0.4C (npr. greška od 0.5 ili 0.9C "skida" 1 bod od maksimalnih 10, greška od 2.5-2.9C "skida" 5 bodova) ili se za svakih 0.1C odstupanja "skida" po 0.1 poen do greške od 1C a potom se za svakih dodatnih 0.1C odstupanja to množi sa 3 pa neko ko je pogrešio 2.5C "gubi" 5.5 poena u odnosu na maksimum (1 + 1.5*3 = 5.5).

Pozdrav i srećno svima koji će učestvovati!

ali to nije naišlo na odobravanje i u par komentara se spominjalo da je takmičenje *samo* zabava i da kriterijum treba da ostane blag. Ovo jeste zabava (naročito za mene koji nije slao svoju "ručnu" prognozu nego automatsku za koju je bio potreban minut) ali videvši da su neki učesnici pokazali jaku takmičarsku želju i da su poslednja dva dana pratili i satne pa i podatke na 10 minuta očigledno je da su u ovoj zabavi želeli i da ostvare što bolji plasman i to je meni više nego razumljivo i logično.
Spominjao sam i ranije da sam nekada bio potpuno isti i svakako mogu da razumem kada je nekome žao što zbog 0.1C gubi poen ili mu nije sasvim drago što dobija poen više od nekoga ko je promašio temp. za 10C (a toga ima u aktuelnom bodovanju -za grešku od 2.6C dobija se bod više nego za grešku od 10C)... kada sam se ja takmičio želeo sam da budem što bolji (takmičenje nije donosilo nikakvu finansijsku dobit, da me neko ne shvati pogrešno) i kao što je Joe spomenuo da je "bolest"  ;) kako on povremeno ume da prati meteo podatke na svakih 10min -tako sam i ja imao istu "bolest". Doduše u to vreme većina lokacija na takmičenjima nije imala podatke na 10 minuta a nije ni postojalo baš ovoliko javno dostupnih modela a i kvalitet samih modela je bio manji (nekadašnji AVN, "preteča" GFSa pre 2002. i današnji GFS 0.25 se drastično razlikuju; slično važi i za EC iz npr. 2001. i današnji).
Zaista mislim da nema logike da potpuno tačna prognoza za temperaturu donosi samo 3 boda a da se za temp. sa biasom/odstupanjem od 2.5C dobija 2 poena. Iz primera koje sam naveo (sa evropskih takmičenja) vidi se da bi tamo razlika između dve prognoze bila 5 ili 5.5 bodova a ne samo 1.

Jer ipak nije fer kada neko promasi za 1,5 a neko tacno pogodi a dobiju obojica 3 poena
Jer treba ipak napraviti razliku od dobre i izrazito dobre( tačne) prognoze ;)

Tako je, sasvim se slažem -napisao si ono što sam ja spominjao pre takmičenja, da je tada bilo više "pristalica" manje blagog kriterijuma možda bi se nešto od toga usvojilo.
Ali svakako da baš ništa nije "izgubljeno" -do sledećeg takmičenja lako mogu da se pravila bodovanja (bar malo) promene.

Što se tiče prognoze količine padavina i tu treba napraviti razliku u zavisnosti od same količine:
nikako nije isto da li je neko pogrešio količinu padavina za 3mm u situaciji kada je izmereno npr. 0.3mm i kada je količina bila 33mm. U prvoj situaciji to jeste bitna greška ali je u drugoj maltene zanemarljiva.

Neću dalje o ovome ali za neko naredno takmičenje možda bi ipak mogle da se uvedu promene u bodovanju. Možda ne mora da bude "strog" kriterijum kao na takmičenjima koje sam spomenuo ali neka malo "blaža" varijanta bi bila korisna.
Verujem da forumaši razumeju da ovo pišem iz najbolje namere i drago mi je ako mogu da pomognem savetima -verovatno od svih forumaša imam najviše iskustva sa takmičenjima iako sam se "povukao" (sa EU takmičenja) pre 10-ak godina.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 43
« Odgovor #269 poslato: 02. Mart 2018. u 21:59 »
Dragi prijatelji prognoze, prvo da se izvinem sto sam bio opravdano odsutan na dodeli medalja.
Bart majstore pa ti si Bog, kad on igra to je looom. Nemam reci hvale za ovog momka koji osim sto me nasmeje uvek, ume cak i da prognozira vreme. :) Sta da ti kazem sem da izreka "sreca prati hrabre" izgleda ne vazi uvek. :) :p Eto sala mala i od mene da ne zameris.
Iskrene cestitke. Ostali takmicari, koliko vidim tu smo svi podjednaki, neko je imao vise neko manje srece, ali kolo srece se okrece.
Predlazem otvaranje nove teme gde bi dogovarali pravila za neka naredna takmicenja. Nadam se da ce ovo postati tradicija. Ja oma predlazem prvu nagradu u sledecem ciklusu da bude nagradno otimanje televizora. :)
 https://www.youtube.com/watch?v=hZ3db4IFchE&feature=youtu.be

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 38
    • Sumeteo
« Odgovor #270 poslato: 02. Mart 2018. u 22:00 »
Sistem bodovanja je bio namešten da Bart pobedi, u slučaju primene gore navedenog primera dobija se drugi pobednik  :grin: :grin: :grin:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 106
« Odgovor #271 poslato: 02. Mart 2018. u 22:06 »
 ^^
 :laught: :rofl:

Bravo Dejo!  ;)
Već sam pisao o tome da činjenica da je organizator takmičenja pobedio i da se sve dešava u Srbiji već deluje sumnjivo  ;)

Zna Bart da se šalim, bio je odličan a kada se pogledaju rezultati vodećih takmičara vide se da je svako imao po neki "maler" (gubitak boda "za dlaku") ali i sreću (dobitak boda "hvatajući" granično odstupanje od npr. 2.5C ili 1.5C ili nešto slično za visinu snega)...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #272 poslato: 02. Mart 2018. u 22:06 »
Predlazem donosenje zakona koji se sastoji iz sledeca 3 clana
1. Bart je pobednik
2. Bart je uvek pobednik
3. Ako neko pomisli da je pobedio primenjuje se clan 1 ili 2

Van mreže Bart

« Odgovor #273 poslato: 02. Mart 2018. u 22:14 »
Hahaha ovo te Zika platio da ukaljas moju cistu pobedu  :smoke:

Usvojen zakon koji je predlozio Dzo  :)

Inace sto se tice bodovanja naravno i ja sam za promene ja uzimao bodovanje uz neke korekcije sa cg takmicenja ali nisam za da se za pogodak za decimalu daje max bod, to je cista sreca i moze odvratiti od ucesca takmicare jer bi delovalo previse ozbiljno :)

ali to nije naišlo na odobravanje i u par komentara se spominjalo da je takmičenje *samo* zabava i da kriterijum treba da ostane blag. Ovo jeste zabava (naročito za mene koji nije slao svoju "ručnu" prognozu nego automatsku za koju je bio potreban minut) ali videvši da su neki učesnici pokazali jaku takmičarsku želju i da su poslednja dva dana pratili i satne pa i podatke na 10 minuta očigledno je da su u ovoj zabavi želeli i da ostvare što bolji plasman i to je meni više nego razumljivo i logično.
Profi pa i pracenje i zelja da se pogodi prognoza i da uporedjujes svoju sa necijom prognozom, da vidis cija ce biti tacnija jesu zabava to i cini uzbudljivim i zanimljivim takmicenje :) A naravno da ima takmicarskog zara ali gubitak ne donese nikakvu nervozu, vec bude ti drago sto si pokusao i ucestvovao  :) Verujem da i bez takmicenja se prati temperatura cesto, i ja pratim preko telefona stalno  :)

Edit: Zaboravio sam da se zahvalim Dzo-u za cestitke. Hvala Dzo  ;)
« Poslednja izmena: 02. Mart 2018. u 22:40 Bart »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #274 poslato: 02. Mart 2018. u 22:41 »
Sta da ti kazem Bart slab sam na komsiju Žiku. Jos ako ti kazem da su mi preci iz okoline Zrenjanina, diskvalifikovaces me za sva naredna takmicenja.

Van mreže Bart

« Odgovor #275 poslato: 02. Mart 2018. u 22:51 »
 ^^ Nisam Dzo tebi napisao da ti Zika platio vec Deji...  ;) Ti sto si napisao to je zakon bez greske i nemaju prava na njega da ulazu amandmane  :) Ali kad si vec spomenuo da su ti preci iz okoline Zrenjanina sad sam ja povezao sto si ti pogodio visinu snega u Melencima u cm...  ;) :grin:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #276 poslato: 02. Mart 2018. u 23:01 »
Ahahaha rodbinska veza :)
Ali NS me izneverio necu mu to oprostiti.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 47
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #277 poslato: 03. Mart 2018. u 02:13 »
Хвала Профиаматеру на честитки и било ми је дивно у овом такмичењу. Ја сам верни члан овог дивног форума већ годинама, само се ретко оглашавам, јер волим метеорологију, али није то моја струка.

А кад се већ сви шалите, ајде и ја ћу, у складу са мојим занимањем: ма лако је мени да будем вицепампион, имао сам дојаву одгоре :). Е, сад, могао сам ја то све тачно у две децимале и да вас све оставим иза мене, али морам да сведочим врлину смирења и скромности овде пред вама, па сам пустио колегу из Ниша да победи. Ха ха ха

Заиста, хвала вам свима, задовољство је бити део ове заједнице.

Ова зима ме је баш онако изнервирала, поготово ме иритира када је Божић овако топао. Али, овим данима јој опраштам.

Е сад, да не буде она народна зелен Божић, бели Васкрс...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #278 poslato: 03. Mart 2018. u 04:00 »
Што би Профи рекао ово има само у земљи Србији да организатор победи  :grin: , шалу на страну, свака част Барт, честитам од срца, да частиш  :D

Ја сам зезнуо превише и хтео да будем оптимиста и за температуре и за снежни покривач, ово ће ми добро доћи за наук, једино су ме донекле испоштовали Крагујевац и Неготин, ово остало за заборав.  :D

Једва чекам нова надметања.  :laie:

Van mreže Bart

« Odgovor #279 poslato: 03. Mart 2018. u 07:40 »
Hvala Medo znas i sam domaci teren je domaci teren  :)
Hvala i tebi sneg sto si mi dopustio da pobedim, da si ti pobedio bilo bi previse sumnjivo, znali bi ljudi da si imao pomoc odgore  ;) :)