Što se tiče brzine vetra na zvaničnoj WMO 13274 stanici -o tome sam (kritički, ali argumentovano) pisao pre par nedelja.
Košava se brzo "razduvala", na Vršačkom aerodromu tokom noći do 05h maltene nije bilo vetra (1m/s) a u 10h udari košave su dostigli brzinu 108km/h.
U Beogradu, na Vračaru, prema zvaničnim podacima ** RHMZa maks. brzina udara vetra do 10h je bila 12m/s a na Trošarini su maks. udari vetra (do 10.20h) dostigli 17m/s.
** Ranije sam pisao o merenju brzine vetra na ovoj lokaciji i razlici u odnosu na merenja od pre par godina -aktuelna merenja nisu pouzdana kao ranije ("daje" se malo manja brzina), "glavni" uređaj za merenje brzine vetra je odavno "crkao" pa se koristi pomoćni a "glavni" niko još nije zamenio (barem je meni tako rečeno, ne verujem da bi neko imao razlog da izmišlja ovakve informacije). Uzgred, ako ovo čita neko ko može da promeni situaciju -bilo bi fino da se konačno ponovo počne sa merenjem insolacije, valjda nije previše teško da se nabavi nov heliograf (rečeno mi je da se stari pokvario tj. da je "pukao" pre npr. godinu dana -ovo je takođe informacija iz "druge ruke", ali nemam razlog da sumnjam u istinitost) -ne mislim da postoji višak novca i da sve lako može da se kupi ali možda može da se malkice uštedi na nečem što nije previše bitno pa da se kupi neophodna oprema. To je moj dobronameran predlog, kao neko ko je van RHMZa svakako ne znam kako stvari tamo funkcionišu ali postoje članovi foruma (doduše uglavnom neaktivni duže vreme) koji rade u okviru RHMZa pa bi možda neko od njih mogao da napiše nešto o tome (pretpostavljajući da im niko to ne bi zamerio).
Pola veka sam u Beogradu, uglavnom na Vračaru blizu mernog mesta, tako da mislim da umem da procenim da li ima grešaka u merenju.
Što se tiče podataka koje Miloš postavlja, AMS 1km južno od Trošarine meri brzinu na izrazito istaknutom mestu na 25-30m visine tako da je ta lokacija idealna za određivanje smera vetra (naročito kod dolaska/prolaska fronta) ali za srednju brzinu u ovakvim situcijama je logično da ima nešto veću vrednost nego lokacija (zvanična stanica) preko puta Karađ. parka.
Na Surčinu (opet još jedna Miloševa lokacija
) srednja brzina vetra je zaista često veća nego na Vračaru ali udari vetra (po zvaničnim merenjima) često nisu za više od 5m/s veći od spomenute srednje brzine pa ispade da ta lokacija retko "prijavljuje" udare vetra: npr. u 7h jutros Surčin je imao srednju brzinu 6m/s bez prijavljenih udara vetra od bar 11m/s, a Vračar je u zvaničnim podacima imao sr. brz. 3m/s uz udare do 12m/s u prethodnom periodu.
Danas na Vračaru, u prethodna dva sata (11 i 12h) srednja brzina sigurno nije bila manja od 5m/s iako u zvaničnim podacima piše samo 2m/s (u 9 i 10h je pisalo 5m/s, a verovatno je bilo malo više)... AMS Trošarina je danas do 13h imala prosečnu srednju brzinu 7.4m/s, u poslednjih sat vremena oko 8m/s a pre toga je bila i veća brzina (ali rekoh već kakva je lokacija u pitanju).
Što se tiče aktuelnog perioda oko 13h, vetar je ovde "kod Vuka" oslabio ali srednja brzina nije ispod 4m/s a prema AMS Vračar srednja brzina u periodu 12-13h (dakle za 60 minuta) je bila 3.2m/s.
Što se tiče količina padavina uz pojačan istočni vetar na stanici na Vračaru -i o tome sam više puta pisao, čak sam i slikao drvo...
Savet/predlog za takmičare: uzeti bar 4m/s za srednju brzinu na Vračaru u 13h usled nedostatka podataka u SYNOP izveštaju.