Profi to ti dobra ideja za petak, stvarno bi ucinilo takmicenje jos zanimljivijim....
Hvala
, trudim se da pomognem makar sugestijom -ima na forumu dosta mladih snaga, punih energije (a možda i sa malo više slobodnog vremena u odnosu na "forumaše u godinama"
kao što sam ja) i korisno je da se takmičenje malkice "zakomplikuje"
ubacivanjem 2. marta (za sve parametre).
Za termin do 1.marta će verovatno mnogi imati sličnu prognozu i uz dosta "rastegljiv" kriterijum za dodelu bodova (o tome sam pisao, to je mišljenje "gledano iz mog ugla") biće tu (verovatno) male razlike u poenima između većine prognoza ali shvatam da je "organizator" želeo da privuče što veći broj takmičara i da ih ne "uplaši"
strogim kriterijumima za dodelu/oduzimanje poena (koji bi, kao što rekoh, napravili bitnu razliku između zaista odlične tj. veoma precizne prognoze i neke koja je "solidna" ili "prosečna").
Zato mislim da bi dodavanje 2. marta (bar do 19h), nateralo učesnike da razmisle o eventualnim padavinama koje mogu da promene ukupnu količinu a ponegde čak i visinu snega -ako sam dobro shvatio ne šalje se visina snega za svaki dan nego samo maksimalna tokom čitavog perioda (u nekim mestima, uz samo malo sporiji porast temp. na visini može da bude dodatnog snega između 1. i 2. ili tokom 2. marta, pa ponegde to može da "nadoknadi" i "prebaci" neko malo sleganje snega npr. u sredu popodne i četv.).
Neću dalje o prognozama, juče sam spomenuo da je automatska prognoza koju redovno pratim i koja nije javno dostupna davala 21cm kao visinu snega do kraja februara za BG (dakle zaključno sa 28.2., bez eventualnih padavina 1./2. marta). Neću da iznosim šta daje nova prognoza a prijatelj mi upravo reče da RHMZ ima neko novo upozorenje (sa današnjim datumom tj. 23.2.) u kojem za Beograd piše 5-10cm snega. Dakle ovo više nije slučajnost, jer i juče je bila ista visina, video sam na ovom forumu -nevezano za visinu snega (oko koje će verovatno opet biti diskusije da li je dobro izmerena za određenu lokaciju u zvaničnim podacima), očekujem da u ponedeljak količina padavina u mm za stanicu na Vračaru bude malo manja od stvarne usled očekivanog istočnog vetra i položaja mernog mesta (spominjao sam "veliko drvo") ali visina snega će valjda biti dobro izmerena uzimanjem podataka sa tri mesta u okviru "područja merne stanice".
Srećno svim takmičarima, iz ličnog iskustva znam kako to izgleda (doduše na evropskom nivou) i pretpostavljam da iako će većina reći da je "bitno učestvovati" (a za ovo takmičenje na forumu to zaista jeste tako) ipak će mnogi voleti/želeti da se njihova prognoza ostvari. Mali savet za one manje iskusne: nemojte previše da obraćate pažnju na podatak o 21cm za Beograd do kraja februara iz jučerašnje prognoze koju sam spomenuo (uostalom, takmičenje obuhvata i ceo 2. mart, ako ne grešim) ili na 5-10cm koje daje RHMZ -nekada vredi slušati svoj "instikt" i povremeno vredi staviti vrednosti koje odstupaju od proseka modela koji se prate, da sada vidim da neko daje 34cm ili 4cm za Beograd svakako to ne bih posmatrao kao nešto "čudno" (iako to dostupa od većine onoga što vidimo u dostupnim modelima). Prethodne brojeve 34 i 4 sam "lupio"
kao primer nečega što odstupa od "proseka" ali ne znači da je nemoguće (ja nikako ne bih stavio 4cm za BG, jer sam "snegoljubac"
a i celokupna situacija mi uopšte ne "miriše" na vrlo mali sneg u Beogradu ali RHMZ-ovih 5cm kao donja granica nije daleko od toga).