Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Takmičenje u prognozi vremena za period od 25.02. do 02.03.2018. godine  (Pročitano 98288 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Takmičenje u prognozi vremena za period od 25.02. do 02.03.2018. godine
« Odgovor #140 poslato: 28. Februar 2018. u 08:52 »
Pošto je izmerena visina ispod prognoze svih takmičara, svi bi samo dobili bodove ;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #141 poslato: 28. Februar 2018. u 09:20 »
Vidim u komentarima da se vredni organizator "drži" na prvom mestu, trenutno.
Fino to izgleda  :) ali moguće je da malkice "poklekneš"  ;) u petak  -Beograd najverovatnije neće u plus, uz bitne padavine o kojima sam pisao dva dana pre početka takmičenja -da se računaju količina padavina u petak i visina snega (npr. podaci od 19h) bilo bi veoma zanimljivo jer su u subotu kada su rađene prognoze modeli davali različite varijante za petak.
Ali i ovako je zanimljivo, mislim da je od "interesantnih" parametara preostala spomenuta Tmax u petak kao i Tmin koji će biti sutra ujutru.

@Bart: ona "prognoza van konkurencije" se izgleda dobro drži, jutros videh da nije bila dobra za visinu snega za Sombor i Negotin (imao sam nedovoljnih 13 i 42cm, da sam "ručno" popunjavao sigurno ne bih stavio više od ovoga što je dala automatska prognoza) ali ostalo deluje fino  ;) Ta prognoza je i pre subote imala vrlo slične brojke za temp. i količinu snega i u takvim situacijama je "verovatnoća ostvarenja" znatno veća nego kada bi se prognoze u par uzastopnih "izlaza" bitno razlikovale.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #142 poslato: 28. Februar 2018. u 11:18 »
Ukoliko nastavi da duva NW vetar u NS očekujte jako nisku maksimalnu temperaturu, možda čak i najnižu u Srbiji. Nisam siguran ali mislim da je trenutna ispod -7 maksimalna.
Međutim ja ipak mislim i nadam se da može poraste za još 1-2 stepena ukoliko vetar utihne ili promeni smer.
BG i Niš idu na maksimalne negde oko -4 po trenutnoj slobodnoj proceni. BG možda i oko -3

Van mreže Bart

« Odgovor #143 poslato: 28. Februar 2018. u 12:00 »
Petak mi je los steta povecao sam temperature za 2 i vise stepena po gradovima u zadnjem trenutku ali dobro kako bude...
Prognoza van konkurencije je ubedljivo prva, steta sto nisam imao pre takmicenja  ;) :D
Za Negotin sam znao da moze da ode visoko, juce imao 3 poena danas 0 na Negotin  :cry:  ali nikad ne bih stavio npr KG iznad 35...
Profi moras da priznas sa ovako razvucenim kriterijumima je nekako neizvesnije pogledaj poene svi smo tu negde a i one jutros na sneg sto Dejo objavio svi smo tu negde, to daje draz takmicenju, mozda se nece znati do poslednjeg trenutka to sam jutros shvatio kad Dejo objavio poene na sneg :)
Evo danas New Now zeza sa temperaturom valjda je bilo u nekom trenutku bar -7C ako ne Dzo reaguj postaje zabrinjavajuce  :D
A i ovaj Bg ni 0.1mm izgleda nije palo danas posle 7h  :yawn: Videcemo u 13h
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #144 poslato: 28. Februar 2018. u 12:26 »
 ^^

Evo granulo sunce u NS. Mislim da je bio -7.1 u jednom momentu. U narednih sat ipo cemo verovatno dobiti maksimume. 

Van mreže nele-niš

« Odgovor #145 poslato: 28. Februar 2018. u 12:43 »
Ja Tmax. ovih dana bolje pogađam za NS nego za moj rodni grad :)

Van mreže Bart

« Odgovor #146 poslato: 28. Februar 2018. u 13:06 »
 ^^ Hvala Dzo, znao sam da mogu da racunam na tebe  ;) :grin:
Prema ams New Now ima tmax u prethodnih sat vremena -7.1C, mora bolje to Dzo  :laugh:
Vracar javlja slab sneg ajde  :comeon:
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #147 poslato: 28. Februar 2018. u 13:08 »
Ja sam vise ocekivao za sneg, bas sam omanuo neke gradove  :grin: Bg me izdao, tu sam bio ubedjen cak i da predje 21cm   :fight:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #148 poslato: 28. Februar 2018. u 13:56 »
NS u porastu. Trenutno -6.6°C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #149 poslato: 28. Februar 2018. u 13:56 »
E moj Risbo, za Beograd uvek skini 30% od onoga što očekuješ. :D

Bart, ovim intenzitetom bi se skupilo 0.1mm za nedelju dana. Mada mi se čini da imaš bod tu, na granici si taman.

Bg me opet zeznuo sa temperaturom, Niš i NS uhvatih.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #150 poslato: 28. Februar 2018. u 14:04 »
Prognoza van konkurencije je ubedljivo prva, steta sto nisam imao pre takmicenja  ;) :D

He-he  ;), verovatno bi ti malo pomoglo ali ti si fer i pošten organizator i znam da ne bi "virio" u prognozu da si je tada imao ... ili bi malkice "virnuo"  :rofl:
Uostalom i ta prognoza je pre svega *prognoza* i kao takva svakako da povremeno ima greške (naveo sam visinu snega za Sombor i Negotin).
Prednost je što automatsku prognozu ne može da "boli glava" ili da je "mrzi" da gleda silne podatke iz numeričkih modela (u pitanju su raw model data tj. "sirovi" gribovi a to su ogromni fajlovi) i da sve to pakuje u brojne linearne regresije...

Profi moras da priznas sa ovako razvucenim kriterijumima je nekako neizvesnije pogledaj poene svi smo tu negde a i one jutros na sneg sto Dejo objavio svi smo tu negde, to daje draz takmicenju, mozda se nece znati do poslednjeg trenutka to sam jutros shvatio kad Dejo objavio poene na sneg :)

Svakako da "razvučen" tj. dosta blag kriterijum omogućava da mnogi imaju sličan broj poena -o tome sam već pisao, ovakav sistem ne pravi bitnu razliku između odlične i solidne/prosečne prognoze. Ovakvo bodovanje možda jeste interesantno ali u nekim situacijama su takmičari sa veoma preciznom prognozom malo "oštećeni" jer umesto da im izrazito dobra prognoza donese veliku prednost u odnosu na neku relativno lošu to se ne dešava (npr. neko je pogrešio temp. za 0.2C a neko je imao odstupanje 7C a razlika u bodovima je samo 3; slično je za sneg, neko je pogrešio visinu snega za 3cm a neko za 30cm a razlika u poenima je samo 2 -iz mog ugla gledano to nije najbolji način bodovanja jer je razlika između te dve prognoze drastična ali to sada nije bitno  ;) drago mi je da takmičari uživaju ali iz par komentara vidim da postoji "takmičarska draž" i da ima učesnika koji redovno prate satne izveštaje i "računaju" bodove i takav stav podržavam, nekada sam bio isti  ;)).

Van mreže Bart

« Odgovor #151 poslato: 28. Februar 2018. u 14:12 »
Tmax prema ams u prethodnih sat vremena u Novom Sadu -6.5C e sad sta ce biti uvece u 19h videcemo  :)
Nis prema ams tmax -3.3C :ufff: Bg nisam video a u ovom terminu 14:10 ga nema...
Losmi ja se prebacio za nacin bodovanja da isti kao na temperaturama...Onda nema razloga da gledam vise padavine  :)
Pogledajte rhmz prognozu ima nade za nas sto smo visoko gadjali petak  :)

Razumem te ja Profi ali ovog puta je bilo vazno samo da se zezamo i da bude zabavnije da pratimo ovu zimu koja izgleda da ce se iskupiti za ovaj prethodni deo koji je bio topliji   :)

Ali uvek se nasmejem kad otvorim rezultate i vidim Zika da promasio Kg za 30cm   :rofl:  :innocent:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #152 poslato: 28. Februar 2018. u 14:24 »
 ^^

:tu:  :rofl:

Profi mnogo si mi ozbiljan. Vise mi se svidjas kada pricamo o centimetrima.  :grin:

Ja na ovo gledam kao na revijalno takmicenje koje ce nadam se prerasti u tradiciju. Kada se zavrsi predlazem otvaranje teme kako bi smislili sto bolje pravila i bodovanje. 
Oni koji sada pobede verovatno ce sledeci put izgubiti i oni koji izgube mozda ce sledeci put pobediti. To je najbitnije. A neki ce mozda i uvek gubiti, ali tesko da ce oni drugi uvek pobedjivati.  :D

Van mreže Bart

« Odgovor #153 poslato: 28. Februar 2018. u 14:38 »
Ja na ovo gledam kao na revijalno takmicenje koje ce nadam se prerasti u tradiciju. Kada se zavrsi predlazem otvaranje teme kako bi smislili sto bolje pravila i bodovanje. 
Oni koji sada pobede verovatno ce sledeci put izgubiti i oni koji izgube mozda ce sledeci put pobediti. To je najbitnije. A neki ce mozda i uvek gubiti, ali tesko da ce oni drugi uvek pobedjivati.  :D
Potpuno se slazem, ali da to takmicenje ima naravno manje detalja ali o tom potom... Meni je bilo drago sto se dosta prijavilo, iskreno nisam ocekivao vise od 10 takmicara s obzirom da imalo dosta za popunjavanje, a sto se tice ko ce pobediti svi smo pobednici sto smo ucestvovali  :)
Ja sam voleo da ucestvujem na cg takmicenju iako sam znao da cu biti u donjoj polovini, ja sam napredovao na tabeli samo kad neko odustane ili zaboravi da posalje prognozu   :rofl:   :rotf:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #154 poslato: 28. Februar 2018. u 14:50 »
 ^^

Ja sam bio ucesnik CG takmicenja isto u pocetku.
Cak sam, koliko se secam i bio pobednik nekog od ciklusa, pa sam veoma srecan bio kada sam otisao po nagradu u postu. Do dan danas sam ponosan na knjigu sa posvetom koju sam dobio na poklon. Tada sam bas bio, ono sto kaze Profiamater, zaludjen i pratio ceo dan i racunao bodove. Posle mi je ponestalo vremena, a i iskreno malo me je umaralo to sto mi je iskustvo bilo 0 tamo, na totalno stranom terenu i sto sam morao da se oslanjam samo na modele, pa mi nekako izgubilo draz.

Van mreže Bart

« Odgovor #155 poslato: 28. Februar 2018. u 14:57 »
Nisam znao Dzo da si toliko nacitan  ;) Video sam negde da si ucestvovao ali nisam gledao konacne rezultate... Meni nije smetalo to sto ne poznajem jednostavno sklopim prognozu za 5 min u retkim slucajevima 10 i sta bude bude, a sve se najvise baziralo na yr.no-u kad suncano plus 1 do 2 stepena kad oblacno -1 do -2  :)... Mada moram da priznam da sam jednom gledao modele mozda i pola sata i nisam bas slavno prosao...  :grin: Sad sam namerno sastavio takmicenje da ne pratimo svaki sat terminske nego  ako mozes gledas ako ne uvece u 19h i toliko  :)
Nego odosmo od teme, ams Novi Sad u dosta termina davalo visu od -7C sto bi trebalo da znaci da ce iznad biti i zvanicna tmax  :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #156 poslato: 28. Februar 2018. u 15:03 »
 ^^

Mislim da je NS -6.5. Kratko je skocila tempretura i onda opet potonula u ambis

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #157 poslato: 28. Februar 2018. u 15:26 »
U Melencima 16cm snega i to je konačna maksimalna visina posle ovog ciklona. Joe je pogodio u centimetar  :nnc: Razlika od 2cm u odnosu na ZR je veoma logična jer su, pogotovo noćas, jači odrazi bili nadomak Melenaca ali nisu uspeli da dobace do sela. Pisao sam o tome juče. Predeli jugoistočno od Zrenjanina su dobili pristojan sneg noćas, tako da je taj deo Banata prebacio 20cm kao od šale, lepo se to vidi na sledećoj slici.

Borba velika traje. Što se tiče ličnog razultata, stvarno sam očekivao mnooooogo manje snega u KV i KG, a još sam računao i manju prijavljenu visinu od strane osmatrača ( što mislim da je relativno česta pojava u RHMZ-u ) tako da sam došao do tih visina koje sam prognozirao. Ukopao me je i veliki sneg u Somboru za koji sam mislio da nema teorije da padne, i još bih naveo naknadni snegopad u Paraćinu, na to isto nisam računao u toj meri.
Sledeći put bi mogli da ubacimo i prognoze RHMZ-a, čisto da znamo ko će uvek biti na poslednjem mestu  :tu:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #158 poslato: 28. Februar 2018. u 15:36 »
Pa cilj ovog takmičenja i jeste bio da se unese dodatna živost i razonoda u praćenje ovog ciklona. :)
Ne kažem to da bih opravdao svoje velike promašaje, jer stvarno mnoge stvari sam odigrao na blef uključujući visine snega u mnogim mestima. Ono jedino na šta sam obraćao pažnju gledajući karte prethodnih dana sam uhvatio, sneg i količinu padavina u Beogradu.
Generalno, previše je parametara i previše dana bilo za prognozu i onda ne može čovek da se skoncentriše. Prognoza temperatura za peti dan u ovakvoj situaciji je igra na sreću, to više nema veze sa prognozom. :)
Nisam pratio tabelu i ko je danas favorit, svejedno čestitam svima na učešću. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #159 poslato: 28. Februar 2018. u 15:38 »
U Melencima 16cm snega i to je konačna maksimalna visina posle ovog ciklona. Joe je pogodio u centimetar 

Častim piće, a za ono što sam ti poslao juče da objaviš ovu visinu snega nemoj spominjati nikom. Ups jesam to rekao ili mislio?  :grin: