Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2018  (Pročitano 80604 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Mart 2018
« Odgovor #20 poslato: 27. Februar 2018. u 12:10 »
Petak je i dalje haotičan prema većini modela. Da ne bih kačio 10 prognostičkih emagrama, ovako to izgleda prema poslednjem GFS-u za Beograd.
Četvrtak uveče do petka u 03UTC - suv sneg na stabilnom minusu, prilično povećanje snežnog pokrivača
petak 03-06UTC - miks snega i ledenih zrnaca na minusu
petak 06-12UTC - ledena zrnca, ledena kiša, temperatura u blagom minusu
petak 12- subota 00UTC - kiša, ledena kiša, temperatura oko 0°C
subota 00-06UTC - susnežica i sneg na blagom plusu

Sličan razvoj vide i ostali modeli, ali još će se to menjati. Ovako kad nijanse odlučuju, znaćemo nešto više tek u četvrtak pred početak padavina.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #21 poslato: 27. Februar 2018. u 18:24 »
GFS, ICON, GEM hladniji nego jutros. Interesantna tendencija, temperatura u svim slojevima ispod nule do petka ujutru uz obilne padavine. Kasnije tokom dana bi temperatura prešla u blagi plus samo u uskom sloju oko 850mb (ne debljine veće od 200m). Uz +1°C na 850mb može da pada krupan mokar sneg pod uslovom da taj sloj nije predebeo. Na 925mb stabilan minus tokom celog dana. Čak i ako krene miks, pre će to biti miks ledenih zrnaca i snega.
Po poslednjim izlazima to bi uglavnom bio sneg u Beogradu i Vojvodini.
Videćemo u kom pravcu će krenuti EC. Svakako jedan od najzanimljivijih dana za prognozu i možda i najveći izazov za prognozu ako stvari na kartama ovako ostanu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #22 poslato: 27. Februar 2018. u 19:03 »
 ^^
Da, slažem se! Petak je odavno (pre nedelju dana) "viđen" kao težak dan za prognozu, osim za one koji su odavno najavili (ne mislim na članove foruma -mislim na nekoga ko voli da na TVu "tvrdi" kakvo će vreme biti 7-10 dana unapred a "podršku" nalazi u jednom numeričkom modelu) da će već 1. marta biti 12-15C u Beogradu pa im je za 2. mart verovatno delovalo da je to "sigurno toplo vreme".

Napomenuo bih da +14C koliko daje 00z GFS za Beograd za 1. mart nije realno ali postoji razlog zašzo GFS u ovakvim situacijama ima tendenciju da "digne temp. u nebesa" (ipak je u pitanju period od 9 ili 10 unapred) čim se "ukaže makar mala šansa" za proboj toplog vazduha.

Uzgred, da danas pišem prognozu ne bih ništa bitno promenio u odnosu na ono što sam juče napisao a jučerašnjih +14C za 1.mart (koliko je "davao" GFS 00z) koje sam juče nazvao nerealnim -ni danas ne bih drugačije nazvao. Kada vrlo hladan vazduh "siđe" daleko na jug, nakon toga "svašta" može da se desi i moguće je da na samom početku marta naiđe "tura" novih padavina ...

Ja sam još pre takmičenja predložio da se ubaci 2.mart kao dan gde se boduju svi parametri (prvobitno 2.mart uopšte nije bio predviđen za takmičenje)
ali razumem da Bart nije želeo da baš previše "muči" takmičare (i sebe samog  ;)) pa je dodata samo Tmax (ali i to je dovoljno nezgodno, iako je kriterijum takav da greška od 2.5C "skida" samo bod).

Zato mislim da bi dodavanje 2. marta (bar do 19h), nateralo učesnike da razmisle o eventualnim padavinama koje mogu da promene ukupnu količinu a ponegde čak i visinu snega -ako sam dobro shvatio ne šalje se visina snega za svaki dan nego samo maksimalna tokom čitavog perioda (u nekim mestima, uz samo malo sporiji porast temp. na visini može da bude dodatnog snega između 1. i 2. ili tokom 2. marta, pa ponegde to može da "nadoknadi" i "prebaci" neko malo sleganje snega npr. u sredu popodne i četv.).

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #23 poslato: 27. Februar 2018. u 19:11 »
Ec se hladi jos  u petak oko nule po visini za Vojvodinu I Bg to ne bi smelo da predstavlja problem,ako u prizemlju pada sneg na nuli  ne vidim zasto ne bi prosao tanak sloj na 1500m uz jake padavine garancija snega je to

Ali zato u subotu vec otopljenje
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #24 poslato: 27. Februar 2018. u 21:11 »
Vjerujem da vas ova karta zanima. Biće još ponegdje nategnuto u prvih 5 dana prve dekade:

Za dalje ćemo vidjeti, možda SSW još nije rekao sve...
Vidim Profi sa pravom komentariše temperature u najavama preko +10°C, a pisao sam na meteo chatu o tome... Svi potežu za senzacijama, kao i novinari rekla-kazala portala

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #25 poslato: 27. Februar 2018. u 21:36 »
Sto se tiče petka mišljenja sam da sever i istok zemlje nema šta da brinu po pitanju snega. Najkritičniji je zapad i jugozapad zemlje. Što se tiče mog kraja neće ovde u plus do nedelje. Ja očekujem seng eventualno ledena zrnca, temperatura će se dole drzati u minusu jer hladna košava neće dozvoliti porast temperature. Ovog puta ne bi trebala da remeti padavine. Mora da nam se vrati za ovaj debkl sada. :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Mart 2018
« Odgovor #26 poslato: 27. Februar 2018. u 22:08 »
Ovo u petak može biti poprilično obilan sneg na severu. Nije zima još rekla svoje očigledno. I nakon toga se nastavlja vreme sa cestim padavinama. Ni traga ni glasa od stabilizacije vremena.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #27 poslato: 27. Februar 2018. u 22:10 »
Odavno nismo imali ovakav trend da se otopljenje konstantno odlaže i da se najavljena kiša/ledena kiša "pretvori" u sneg, makar u severnijem delu zemlje uključujući i BG.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Bart

« Odgovor #28 poslato: 27. Februar 2018. u 22:14 »
Meni ovo i ocekivano mada jos se ne zna kako ce biti...Kad se hladan vazduh ujezeri tesko se to pomera...
Ovaj SSW nam je doneo bolju zimu nego onaj 2009.godine... I kao sto Dzo rekao i izgleda da ovo nije sve... Videcemo za petak i kasnije sta ce biti...

Izvor: https://kachelmannwetter.com/de
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #29 poslato: 27. Februar 2018. u 22:35 »
 ^^

Sad čitam, Nedeljko priča o nekoj kiši u četvrtak. Samo ne znam šta bi sa onih Biljinih +10 stepeni. Bože kako lupetaju. Zima se nastavlja, videćete,... "Zver iz Sibira" kad dodje tesko ce da se skloni.

I šta sam vam ja rekao... Tako je bilo i 2012. Otopljenje se odlagalo 3 nedelje. Sad je početak marta pa neće trajati tako dugo, ali sibirski vazduh se teško sklanja odavde...

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #30 poslato: 28. Februar 2018. u 00:56 »
Yrno za moj kraj daje 7mm cistog snega u petak,a padavine bi pocele u cetvrtak uvece i potrajale bi do petka uvece.
E sad koliko je to realno nisam siguran.Takodje petak je ledeni dan kod mene i sneg bi padao na negativnim temperaturama.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #31 poslato: 28. Februar 2018. u 06:34 »
Još povoljniji izlazi jutros. Prema GFS-u i GEM-u nulta izoterma gotovo da ni ne prelazi Beograd u petak i za vikend, a ICON je takođe odlaže.
GFS daje 20mm čistog snega u noći između četvrtka i petka. Ako se ostvari i približno, to će biti jedan od jačih snegova koji sam video.
Biće zanimljivo ako baš u petak ujutru prebacimo tih dugo čekanih 20+ cm. :morning: :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #32 poslato: 28. Februar 2018. u 08:52 »
Globalni modeli drže minus po svim visinama do sredine dana, ali je petak uveče kritičan i dalje. Za razliku od njih, WRF-NMM tokom celog dana drži nultu izotermu južnije od Beograda. Imali bismo izotermiju uz obilne padavine i slobodno mogu da kažem epski snegopad. Ako se ovo ostvari, mogla bi ukupna visina snega da pređe 30cm:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #33 poslato: 28. Februar 2018. u 09:13 »
Uh ako ga izvedri večeras ide komotno do -20°C sutra ujutru.

Što se problematičnog termina tiče, u četvrtak uveče i noću očekujem konkretniji sneg.
Posle kroz petak očekujem miks svega, ali ne i neke bitnije padavine ovde.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #34 poslato: 28. Februar 2018. u 11:07 »
Najzanimljiviji period za prognozu u proteklih par godina. Ledena kisa u petak uvece i subotu u toku dana bi mogla da okuje ceo grad. Narocito ako temperatura ne predje u + uopste. Posle toga na to bi se slozilo jos snega. Verujem da visi delovi grada nece biti ni blizu plusa dok u centru ne znam...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #35 poslato: 28. Februar 2018. u 11:16 »
A pre toga može pasti više od 20 cm novog snega u Šumadiji i Vojvodini. Slična je situacija i sa istočnom Srbijom.
ICON daje granicu snežnih granica sve do Kragujevca na jugu, dok GFS to diže oko Beograda.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #36 poslato: 28. Februar 2018. u 12:03 »
ICON 06Z još za nijansu hladniji od prethodnog, pa bi sve padavine po njemu bile u obliku snega, a verovali ili ne, to je i 25-30mm u centralnoj i severnoj Srbiji. U Beogradu ne bi prelazilo +1°C na 850mb, samo nakratko moguć plus dok su slabije padavine.
GFS 06Z takođe za delić stepena hladniji, ali i dalje je to debeo plus u petak popodne i uveče, kasnije u toku noći bi ponovo bio minus po svim visinama.
Videćemo hoće li se nastaviti ta tendcija zahlađivanja. Ledena zrnca ćemo teško izbeći, ali moguće da izbegnemo ledenu kišu u petak i za vikend što bi bilo sjajno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #37 poslato: 28. Februar 2018. u 12:14 »
Miloshe,Valjevo bi trebalo da prodje slično kao Beograd,zar ne?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #38 poslato: 28. Februar 2018. u 12:22 »
^^ Valjevo ima kritičnije temperature na visini u petak, do jutra ne bi trebalo biti problema, a kasnije moguće svašta.

GFS 06Z potonuli ensembli, glavni run je najtopliji na 850mb, većina ostalih daje samo sneg. Ono što je sve izvesnije, a do sada nije bilo, je da se do 06UTC očekuje prilično obilan sneg. Šta će biti posle, možda ćemo tek sutra preciznije znati.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #39 poslato: 28. Februar 2018. u 12:34 »
Vazi,hvala ti na brzom odgovoru.. samo da ne bude ledene kiše nikako,to niko ne bi voleo..