Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2018  (Pročitano 80593 puta)

Van mreže Pulsar_

• **
Odg: Mart 2018
« Odgovor #260 poslato: 18. Mart 2018. u 21:27 »
Imam utisak da se, nekada, previše oslanja na pojedinačne izlaze op. Uvijek su se davale šanse za snijeg većem dijelu Srbije kao i za zahlađenje. Sinoć je izašao GFS suh za Niš, ali su mu ensi bili snježni.  To se još ne zna, pomjeraju se ciklone koje utiuču na putanju padavina, ali su konstantne šanse po ensima za neki cm snijega. Nisam gledao karte modela za bliži period, pa ne znam ni kakav je trend da bih se upustio u dublju analizu, a nisam ni upoznat sa orografijom Niša, tako da ne mogu preciznije pisati.
Nadam se da će večeras uživati oni koji vole snijeg u nekim dijelovima zemlje. A Barta je zaista teško skontati kada se šali, a kada ozbiljno piše... :cf:

P.S. Što se Kimi ne javlja!?
Stekao sam dojam da je veliki ljubitelj snijega, ali ne piše ništa, ne održava ravnotežu svojim optimizmom. ;)

« Poslednja izmena: 18. Mart 2018. u 22:52 Pulsar_ »

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #261 poslato: 18. Mart 2018. u 22:48 »
YR.NO nacrtao za Ivanjicu neprekidan sneg u sredu i cetvrtak na negativnim temperaturamai uglavnom jakog inteziteta

CAK 44,9 MM SNEGA U minusu,sad videcemo

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
« Odgovor #262 poslato: 18. Mart 2018. u 23:13 »
Мени четвртак, у погледу снега и температуре, делује врло озбиљно, посебно за централне и југозападне делове Србије. А за целу територију земље па и за шири "регион", у наредних 4-5 дана следи добра порција разноликих падавина а већ смо прилично "засићени". С обзиром на датум, велика је вероватноћа брзог топљења релативно великог снега који ће пасти до петка. А онда проблеми, поплаве и клизишта. Пре тога, крајем седмице могућ и умерен мраз понегде. Све у свему, незгодно.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #263 poslato: 18. Mart 2018. u 23:27 »
Kako god okreneš, prognoze za naredne dane nisu optimistične, deluje da su raznorazne neprilike neizbežne. Počev od obilnih padavina, pa do mogućih dubokih jutarnjih mrazeva u subotu itd... Samo se nadam da će sve ovo proći sa što manje posledica.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #264 poslato: 18. Mart 2018. u 23:40 »
Ec Gfs crtaju 25mm u obliku snega ovde?To bi moralo biti 15cm u jednom trenutku a ja sam rekao optimisticki 20+cm

Juzna srbija jedva zabeli po danasnjim izlazima....

Sutra mozda nestane mozda se pojaca ko zna ali danas je takva situacijA
Ns ima najvise snega na Balkanu od nziih predela,ne znam cemu pesimizam

Vidis kako je prognoza ozbiljna stvar u kojoj nije svejedno iznositi cinjenice i menjati misljenje posle svakog izlaza.
NS nema najvise snega na Balkanu a nece ga ni imati. Ne znam cemu optimizam?

Juzniji predeli mogu dobiti ono sto ti nazivas trpacinom i veoma verovatno ce i dobiti.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #265 poslato: 18. Mart 2018. u 23:57 »
Ns ima lepih 20tak mm po Gfsu i 11mm po Ecu  za cetvrtak ja bi bio zadovoljan da se tako desi,no to su danasnji izlazi sutra mozda sever dobije trpacinu a jug kisu :)
A mogu i nesto trece
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #266 poslato: 18. Mart 2018. u 23:59 »
Nastavila se tendecija smanjivanja padavina za sredu, sad je to već vrlo blizu 0mm prema GFS i ICON 18Z.
Na kraju će više snega pasti u toku naredne noći nego u tu sredu u koju su sve oči bile uprte.
Zato se zatrpavanje u četvrtak i dalje drži, izgleda da ćemo morati da čekamo do sutra da i to ispari.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #267 poslato: 19. Mart 2018. u 00:02 »
Evo Ciklone samo za tebe Gfs 18z udje ciklon u cetvrtak u srednji Jadran :grin:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #268 poslato: 19. Mart 2018. u 00:26 »
Sad su sve oči uprte u četvrtak i petak. GFS je stvarno uporan sa tim nerealnim padavinama. Drugi modeli se nećkaju. ICON ih bio uveo u 12Z izlazu, u 18Z potpuno pomerio za petak. EC ih daje sad u 12Z izlazu, ali manje. GEM još uvek nema nameru da ih uvodi.

Evo samo za period četvrtak 06Z - petak 12Z za Beograd u poslednja tri izlaza GFS i ICON:

ICON 00Z - 10mm
ICON 06Z - 12mm
ICON 12Z - 26mm
ICON 18Z - 12mm

GFS 00Z - 2mm (davao je brdo padavina do četvrtka u 06Z)
GFS 06Z - 22mm
GFS 12Z - 27mm
GFS 18Z - 28mm

EC 00Z - 5mm
EC 12Z - 19mm

I sve tako dok se snežne padavine ne premeste na naredni vikend.  :) Kao što smo od 5-6mm u 00Z izlazima došli do 20+mm u večerašnjim, tako se već sutra možemo vratiti do 5-6mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #269 poslato: 19. Mart 2018. u 07:54 »
Da, definitivno tu dolazi do fascinantnog preokreta. Kao da je proleće u poslednjem trenutku reklo zimi - e nećeš, ovo je moje doba sad.  :) GFS je zalutao u glavnom izlazu, ensembli su svakako dosta topliji. Do utorka su značajno smanjene šanse za sneg i minuse, a verujem da će se već večeras ili sutra obrisati i sneg koji se daje za sredu i četvrtak. Možda smo previše pažnje posvetili nečemu što od samog starta nije bilo realno da se ostvari.

I tako od ledenog dana i obilnog snega dođosmo do prijatnih +8C. Još samo i da zagrmi.  :)

Odlićno je što je Miloš sačuvao ovaj "meteogram" sa +7C za nedelju (bez ikakvih padavina uveče), minimalno sam pratio modele u prethodnih 10-ak dana ali sećam se da je npr. pre 5-6 dana bilo globalnih modela koji su za nedelju i ponedeljak imali bitno bolju prognozu nego što pokazuje priloženi meteogram "modela visoke rezolucije".
Daleko sam od Srbije ali u SYNOP podacima vidim da je juće (nedelja) u BG ceo dan temp. uglavnom bila između 1 i 2C tj. tokom popodneva je bila +1C, dakle nije biila ni blizu 7C koliko je WRF "davao" a u 21h je padao sneg (makar kratkotrajno) uz temp. 0C (u modelu je bilo čak +5C bez ikakvih padavina u tom periodu).
Šteta što nema sačuvanog WRF meteograma (od 17.3., kao za BG) za N.Sad ili Suboticu da vidim da li je za to područje spominjani WRF bio bolji (taj model ne pratim, osim što povremeno vidim slikice koju forumaši postave) -na severu Vojvodine je u drugom delu noći i ovog jutra pravi zimski sneg, koliko vidim na slici koju je Dejo priložio a i prema SYNOP podacima. Umeren sneg na -3C ili -4C nije nesto što se često viđa u ovo doba godine... Čestitke nekim forumašima koji su ovo odlično najavili  :tu:

P.S. U meteo-chatu sam napisao nešto o "ličnoj tradiciji", videćemo kakvo će vreme biti od srede do petka u Beogradu ali deluje da ima realnih šansi da se tradicija nastavi i da npr. u četvrtak (ako se tada vratim, umesto u sredu) vreme u Beogradu bude drastično različito od "pravog prolećnog"... Vreme kao da "gleda"  ;) moje planove i u danu kada razmišljam da se ipak vratim u četvrtak, kao da se sneg "pomera" za taj dan...
« Poslednja izmena: 19. Mart 2018. u 08:06 Profiamater »

Van mreže koleZmn

• *
« Odgovor #270 poslato: 19. Mart 2018. u 09:19 »
Sta sve necu videti, ovi daju za sredu 85mm a za cetvrtak 171mm snega :D

https://www.timeanddate.com/weather/serbia/belgrade/ext

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #271 poslato: 19. Mart 2018. u 09:33 »
Smanjili su modeli padavine za cetvrrak za sce predele,polako ali sigurno ce oni to da ukidaju u narednim izlazima :D

Na mreži Bart

« Odgovor #272 poslato: 19. Mart 2018. u 10:46 »
A Barta je zaista teško skontati kada se šali, a kada ozbiljno piše... :cf:
Mislim da mi od zadnjih 10 mozda samo ovaj pretposlednji bio ozbiljan gde sam napisao da cu pokusati da budem ozbiljan, a gde da me shvatis ozbiljno kad vidis da sam forumasa proglasio modelom  :grin:

Sneg veceras, jej  :D

Izvor: Yr.no
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #273 poslato: 19. Mart 2018. u 10:57 »
Au Bart pa vi cete vise snega sutra od Bg da imate :pleasantry:,inace modeli jako lepi za Ns za sredu i cetvrtak nekih 15mm na minusu,i bez topljenja izmedju crta Ec,mogu odma da potpisem :cf:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #274 poslato: 19. Mart 2018. u 11:00 »
Naravno, počelo je polako smanjivanje padavina za četvrtak. Sad ostaje da vidimo hoće li se to skroz ukinuti ili će ostati koji mm ipak.
EC je vratio pristojne padavine za sredu, dok je GFS tu suv.
I dalje je snežni pokrivač od ovog ciklona pod znakom pitanja u Beogradu. Od početka sam i bio skeptičan, ipak u ovo doba sneg nije baš uobičajena pojava.
Ipak, neke šanse za barem statistički snežni pkrivač sutra ujutru ili u sredu ujutru i dalje postoje. A četvrtak teško.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #275 poslato: 19. Mart 2018. u 11:13 »
O kom modelu je reč? Pa je bojazan za sneg u Bg

Yr.no( EC)

NOAA arl( gfs meteogram)

Windy( Icon)
Ne znam proseke ali svaki model "za sada" drži slicne kolicine za cetvrtak.. Jedini Ec razdvaja i na sredu i na cetvrtak..

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #276 poslato: 19. Mart 2018. u 11:20 »
Koji to model daje 30+ cm za ns i Bg? :O Ti su bas prolupali izgleda... :D,aa to je Icon :grin:

Ne treba gledati striktno modele to smo videli danas nego se oslanjati malo i na individualne prorocke sposobnosti

Van mreže zec

« Odgovor #277 poslato: 19. Mart 2018. u 11:22 »
Ne znam o kakvom je smanjenju snega reč. Koliko ja vidim, centralna i južna Srbija će biti pod debelim snegom, a sve će biti praćeno jakim istočnim vetrom.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #278 poslato: 19. Mart 2018. u 11:22 »
 ^^ @ Diktator Odbijes 7-8 cm koje daje za veceras i noćas.. Jer je to ukupna brojka do petka :) Mislim na Ikon naravno.. 

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #279 poslato: 19. Mart 2018. u 11:27 »
^^ Model zvani intuicija. :) Šalu na stranu, jedini razlog što bih voleo da padne sneg na kraju je što sam svima živima što su me pitali rekao da će da padne i to uz pristojan snežni pokrivač (pritom svakako ne mislim na 1-2cm, već minimum 5cm). A većina ljudi su mi na to rekli - šta lupaš, kakav sneg krajem marta. I plašim se da na kraju ne bude ono - haha, đe ti je taj sneg? :)
Valjda već večeras stigne odgovor.
Inače, meni nije jasan talas prolazne kiše kog sad svi modeli daju sutra sredinom dana. Ne znam otkud to, kao neki lažni topli front ili šta.

Da razjasnimo, ja sam u onoj poruci pominjao smanjenj padavina za četvrtak u odnosu na jučerašnje 12Z izlaze.

GFS sa 26mm na 15mm
EC sa 19mm na 12mm

Na to sam mislio.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm