I eto, kako se RHMZ konačno okuražio da umesto čuvene ikonice "moguć sneg" ucrta "sneg" za Beograd, tako su modeli počeli da se nećkaju po pitanju snega u ponedeljak.
Naravno, nije se očekivalo da se danas održi onih 25-35mm u obliku snega što su modeli juče davali, ali je ipak došlo do naglog prokreta. I pored toga što je drastično smanjio padavine, EC je i dalje "najsnežniji" jer daje temperaturu ispod 0°C za sve vreme padavina, kojih na karti ima 8-9mm u ponedeljak. GFS daje tokom dana slabu kišu na debelom plusu, a onda tokom noći između ponedeljka i utorka turu snega od 5-6mm. ICON je sličniji GFS-u, bez gotovo imalo snega, dok je GEM najhladniji uz najviše padavina.
Šta god da padne u ponedeljak ili u toku noći između ponedeljka i utorka, u utorak će se istopiti jer tu definitivno ide padavinska pauza.
Druga tura bljuzge i dalje nije isključena u sredu i četvrtak, ali evo EC je u poslednjem izlazu odustao od te druge ture padavina i potpuno je presušio.
Ono što mi se sviđa je to što i zahlađenje ublaženo, pa osim EC-a, malo koji model daje da bi makar u Beogradu temperatura mogla ići u dublji minus od -1°C.
Sve u svemu, biće i ovoga puta ono čuveno - tresla se gora rodio se miš. Mada i samo padanje snega u ovo doba godine nije nešto uobičajeno, a tek snežni pokrivač predstavlja ekstrem. A pored ublažavanja i svega, ja i dalje mislim da ima tu prostora za statističkih par cm u utorak ujutru.
Sad treba preživeti tu groznu ledaru i bljuzgu do narednog vikenda, ali šta da se radi, ne može vreme uvek da bude onako kako bismo voleli.