Dve jake majske oluje sa gradom u dva dana 26. i 27. 05. 2014.Prošlo je pet godina od dve snažne oluje i čuvene sezone 2014-e. Ma koliko taj maj bio poznat po rekordnim količinama padavina na mesečnom nivou, a najviše u istoriji je zabeleženo u Valjevu maja 2014-e sa 317l. Ipak taj maj uprkos BIBLIJSKIM POPLAVAMA praćenimm hladnim talasom nije bio sve-ukupno hladan kao ovaj maj 2019-e i bio je sa mnogo više nestabilnosti pogotovo u prvoj i trećoj dekadi. Sezone 2013-e nisam bio prisutan, ali 2014-e sam bio i te kako. Evo kako je to bilo tad bez foto-aparata sa skromnim mobilnim telefonom:
26. majEvo radrskih snimaka oko 14h.
Evo tih oblaka.
Na ovoj strani su se videle munje i čulo dejstvovanje protivgradne odbrane.
Zatim sam pokušao da nadjem bolju poziciju, ali dok sam je našao oblak je brzo prišao, a slike su bile mnogo gore nego ove, pa ih nisam izbacio. Brzo je počela kiša. U početku je bilo dva-tri manja pljuska sa vrlo krupnim kapima i tad se baš videlo da je prvi deo oblaka razbijen, medjutim iza manjeg oblaka koji je prilazio Valjevu, sa jugozapada je prilazio drugi deo oblaka koji očigledno nije razbijen do kraja, a verovatno je dodatno ojačalo. Prva radarska slika pokazuje da je prva glava oblaka bila usamljena jednoćelija, koja se tek na trećoj slici da videti da se spojila sa jačim višećelijskim sistemom iza nje. Pre početka kiše, u pravcu zapada su se videle veleke kišne zavese kako su naginjale udesno. Medjutim, prema jugozapadu su se videle bele zavese koje su naslućivale grad. Dejstvovanje protivgradne odbrane je jedini učinak postiglo to što je jak gradonosni sistem razbijen u prvom delu, pa je jači gradonosni deo stigao pola sata kasnije, tj. umesto 14:30h, stigao je oko 15:00h. Od 14:30h do 15:00h je bilo nekoliko pljuskovitih naleta sa krupnim kapima, a potom je oko 15:00h počeo pljusak sa sugradicom koji je na momenat zastao i iza njega usledio veliki pljusak krupnog grada veličine klikera. Delio sa na tri etape, a čini mi se da je u drugoj etapi bio najkrupniji. Jadna sestra, mučila se u nedelju ceo dan do posadi novo cveće na terasi, a grad je sve umlatio za pola sata.
Evo kako je to izgledalo.
Jezerce kod komšije u dvorištu. ;D
Dok se sve to odvijalo, radar je ovako izgledao.
Vrlo česta slika kod mene u dvorištu i u garaži te sezone.
Moja ulica. Pored bara se baš videla vodena para i veliko isparenje nakon nevremena.
Potom sam pošao do prve trafike da uplatim kredit za telefon. Dok sam slikao sa mosta, malo je falilo da mi uleti velika munja u kadar nakon koje je usledio strašan prasak.
Pogled na istok i jugoistok.
Pola sata kasnije na jugoistoku izviruje nakovanj.
Pogled na severoistok ka oblaku koji mi je doneo obilan grad kako sporo odlazi.
Ljubostinja je ipak stabilna.
Šareno jezerce od nafte i benzina.
I dalje bitka sa kanalizacijom u garaži.
Pocepano lišće od grožđa.
Evo i mog prvog video zapisa na youtube-u ikad.
Ovaj dan sam dobio 19mm vodenog taloga.
27. majOvaj dan sam dočekao nespreman zbog kašnjenja sa reportažom od prethodnog dana jer se tad i u to vreme vodio rat u Istočnoj Ukrajini, pa sam imao posla na Wikipediji gde sam postavljao i uredjivao stranice. Bila je tad Prva Bitka za Donjecki vojni aerodrom koji je tad zauzela Ukrajinska vojska od Ruskih pobunjenika. Ipak sam nešto ispratio:
Neverovatno da se za samo pola sata vremenska situacija promenila za 180 stepeni. Dan je bio sličan jučerašnjem. Pre podne je bilo sunčano i veći deo dana, sve do izmedju 15:00h i 15:30h kada su se naglo navukli oblaci sa zapada i jugozapada, a ubrzo se formirala i superćelija iznad samog grada. Zbog drugih obaveza, ali i brzine nailaska nevremena nisam uspeo da uslikam više od dve slike.
Kiša je počela u 15:25h, da bi ubrzo počela i grmljavina, a oko 15:00h je sve to preraslo u pravi pljusak sa grmljavinom umerenog intenziteta. Iz moje sobe sam video da se nevreme približava sa jugozapada, ali nisam očekivao da će biti ovako snažno sa jakim vetrom, kišom i gradom.Grmljavina nije bila jaka, ali je vetar bio izuzetno jak, a kasnije sam čuo da se u selima Kotešica i Gola Glava formirao mini tornado.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1608190/J%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D1%83+%D0%92%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D1%83+%D0%B8+%D0%A8%D0%B0%D0%BF%D1%86%D1%83.htmlEvo kako je to izgledalo na radaru. Na radaru oko 15:00h nije ništa ozbiljno izgledalo.
Ali onda... :o
Ne mogu da verujem da se za to vreme iznad Valjeva formirala superćelija koja je izdržala sve do Pomoravlja.
Pre nevremena prilazak ojačanog oblaka sa jugozapada.
Pogled na zapad posle nevremena. Uočavaju se mamatusi.
Jezerce u dvorištu.
Opet voda u garaži. :nelupaj:
Pogled na istok ka superćeliji istovremeno sa nadošlom Ljubostnjom pola sata posle nevremena.
Ljubostinja i potok koji se u nju uliva nedaleko od moje kuće.
I ovaj dan je bila gotovo identična količina padavina, samo za litar više 20mm, ali ako dodam od prethodnog dana padavine, onda je to oko 22mm-23mm.