20. 06. 2018 - nastavakOdlično Škomi što si sačuvao i prognostičke karte. Tačno se sećam da sam bio sačuvao prognostičke karte sa lightningwizard-a, ali glupi postimage ih je izbrisao iz prognoza. I da, ovakav dan zaslužuje reanalizu iz više uglova, nadam se da će se neko od Pančevaca javiti takođe. Još i da okačim SebianMeteo upozorenje koje je prilično precizno uhvatilo oblast glavnih dešavanja:
Već pomenuh prvu superćeliju. Čim se pojavio prvi odraz, čuh se sa Jocom da se uputimo u eventualni stormčejs, ali smo ubrzo shvatili da bi nas uhvatilo nevreme pre nego što bi uopšte i stigli na lokaciju sa dobrim pogledom.
U početku je delovalo da prolazi zapadnije od Beograda, a onda se oblak podelio na dva dela, desno-skrećuću i levo-skrećuću superćeliju, i ta što je zanela udesno je otišla pravo na Beograd:
Očekivao bi čovek od takvih odraza spektakularne formacije, ali kod mene su barem u toj prvoj turi formacije skoro u potpunosti izostale, malo šta je tu na nebu moglo da se vidi osim teškog sivila:
Jake grmljavine uopšte nije bilo, samo tupi zvuk koji se čuo kao konstantno brujanje. Pljusak je počinjao lagano i postepeno davao gas, krupna zrna grada su ubrzo krenula kroz kišu, u početku je to bio skoro suv grad, ali nije ni u jednom trenutku to bila neka velika količina zrna grada. Zrna su bila krupna, do veličine trešnje, ali poneko i veće.
Snimak početka nevremena:
Usledio je ozbiljan downburst uz grad. Zanimljivo je da je sve vreme vetar duvao sa severoistoka, suprotno od pravca kretanja oblaka, već ka centru superćelije:
U trenucima žestoki udari vetra koji se poigravao sa drvećem:
Za to vreme su članovi iz drugih (severnijih) delova grada javljali jak pljusak (i stiniji grad) bez gotovo ikakvog vetra. Koji kilometar južnije od mene je bio neverovatan intenzitet nevremena, nisam mogao da verujem kad sam video ovaj klip, kako je bilo prema Avali (Pinosava):
Kod mene je ta prva tura bila prilično dugotrajna, skoro pola sata je trajalo sve ukupno i palo je barem 30mm kiše.
Taman kad sam mislio da je sve gotovo, usledila je nova epizoda. Animacija obe ture (izvor - DHMZ):
Za raziku od prve ture, ova je bila kod mene kratkotrajnija, ali takođe žestok intenzitet. Kako je oblak dalje jačao, jačim delom je zahvatio severne i istočne delove grada.
Opet, ovoga puta je bilo i lepih formacija i izraženih zavesa. Uz downburst je bilo krupnog grada, ali manjeg nego u prvoj turi.
Vetar je više imao zapadnu komponentu, pa nisam mogao da snimam samo nevreme, ali sam fotografijama ispratio dolazak:
Na Vračaru je zvanično palo 33mm padavina u te dve ture, kod mene verovatno više, jer je prva tura bila znatno intenzivnija u južnim delovima grada.
Još par slika iz Beograda sa foruma:
Možda smo mislili da ne može biti jače nevreme od toga što je zahvatilo Beograd, ali taj dan su definitivno obeležili snimci i fotgrafije iz Pančeva preko kog je prošla ista superćelija (prva), ali je na putu ka tamo još dodatno ojačala. Ostala je istorija: