Na dašnji dan - 24. 05. 2017.24. maj se slobodno može nazvati nekim "srećnim" danom za Beograd, jer je često baš na današnji dan beleženo interesantno vreme kada oblaci ne zaobilaze Beograd.
U prva dva posta ću napraviti samo neku vrstu uvoda za nezaboravni 24. 05. 2012.
Pa da nastavim tamo gde sam juče stao.
Nakon 23. maja koji je bio zanimljiv samo u južnim delovima grada, 24. je doneo obilne pljuskove u dva navrata celom gradu.
Prva tura je prošla kao lepo organizovana linija sa severozapada:
Uz takve odraze sam očekivao makar nekakve formacije, ali oluji je prethodilo obično sivilo uz oblake koji su obećavali dobar pljusak:
Video može da dočara kakav je to intenzitet bio, pravi downburst:
I taman kad smo mislili da je to to, druga tura došla potpuno neočekivano:
I ona je donela obilan pljusak sličan prvom, ovoga puta bez jačeg vetra, ali je grmljavina bila intenzivnija nego u prvoj turi.
Animacija prelaska obe ture i ukupne munje, Beograd u centru pažnje:
Vračar su zaobilazili jači delovi oblaka, pa je u dve ture palo 12mm. Nezvanično, u južnim delovima grada je palo i 30-40mm kiše, što odgovara i mojoj odokativnoj proceni količine padavina na Miljakovcu.
To je ujedno bio i poslednji dan sa padavinama u maju, koji je prošle godine zvanično doneo i više nego solidnih 86mm.
Nakon toga, kao da je neko bacio kletvu i sva ozbiljnija akcija je do kraja godine mašila Beograd. Osim jednog junskog mini-potopa, i par lepih munjolova u junu i julu, ničeg tu više vrednog pomena nije bilo do kraja sezone. Osim neverovatne vrućine i suše.