Pre godinu dana u Valjevu 02. 06. 2017.Još jedan nestabilan dan sa jako slabim kao bajagi zapadnim i jugozapadnim strujanjem, ali još mrtvijim nego dan pre. Juče sam bio premoren i imao neku frku i podsećam se na ovaj dan sa dan zakašnjenja. Ipak je bilo zanimljvije nego godinu dana kasnije (juče) na ovaj dan kad ništa sem dalekog sevanja nisam dobio. I ovaj dan sam slikao iz bolničkog kruga gradske bolnice sa petog, šestog i sedmog sprata kao i prethodni dan tokom posete kod babe, a godinu dana pre (2016-e) secam se lepih razvoja u krugu KCS i sevanje iz dobro definisanog Cb-a prema jugozapadu i razvoja oko ponoći koji su donili neki lagani pljusag uz grmljavinu u Beogradu. No, da se vratim na Valjevo 365 dana kasnije.
Kad su padavine počele, krenuo sam u shoping i naručivanje novih stvari za sobu i čotpisao kredit na devet meseci koji sam skoro otplatio.
Kad sve to završih, napolju je od letnjeg pljuska se pretvorilo sve u natapaču iz sporopokretnog kumulonimbusa i sve je izgledalo nalik mojim reportažama iz 21-og i 22-og maja ove godine koji su mnogo podsećali na OVAJ DAN.
Još jedan ultra-sparan i nestabilan dan. Počeo je sa dosta sunca i vedrine. Estofex je kao i prethodni dan stavio Balkan i Srbiju u centru pažnje.
Razvoji od ranog jutra i strašna sparina su obećavali gotovo reprizu od juče. Period od 9h do 14h.
Oko 14h počinje grmljavina i razvoji iz BiH prelaze u Kolubarski kraj gotovo bez ikakvog strujanja niču oko Povlena i šire se čitavim planinskim masivom. Pogled na jugozapad i jug.
Razvoji jačaju i na severozapadu. Valjevo se opkoljava sa svih strana osim istoka.
Potom oko 15h odlazim u bolnicu kod babe i sa hirurgije (petog sprata) fotkam naglo jačanje razvoja u Srednjem Podrinju i potom telefoniram babu iz Bratunca (Istocna Bih) odakle mi javlja da tamo besni strašno nevreme uz pojavu grada, olujnog vetra i snažna električna pražnjenja.
Pogled na jug-jugozapad-zapad. Grmljavina pojačava.
Potom tetka odlazi na ultrazvuk, a ja izlazim napolje i fotkam kišne zavese sistema koji je za razliku od Podrinja znatno oslabio, a strujanje je bilo nejasno odakle dolazi. Zatim se baca svetlica i posle par sekundi puca grom, tako da se vraćam nazad u bolnicu jer ubrzo počinje kiša.
Posle pola sata sa tetkama odlazim u shopping, a kiša i grmljavina su se znatno pojačavali. Posle dva sata shoppinga, napolju se lepo ispadala kiša i izgrmelo. U poslednjih pola sata je padala kiša nalik natapači bez grmljavine, ali sa zapada je oko 19h se počelo nazirati razvedravanje.
Nije palo više vod 5lm2 kiše, a delovalo je po barama u gradu da je palo minimum 20lm2. Ali je ipak bila varka. Sve u svemu, opet je lepo osvežilo posle toplog i sparnog dana.