Sparan i nestabilan 10. 06. 2012.Kad Miloš spomenu leto 2011-e i 2012-e onda da napomenem da se serija nestabilnih dana završila 2011-e jednom jačom olujicom u ranim jutarnjim satima 9-og juna i tog 9-og juna popodne. Dan kasnije sam pokušao moj eksperiment da izbacim slike od 15-og maja te godine jer 9-og juna sam bio nespreman. Ispalo je tako kako je ispalo. Tu sam vežbao i započeo moju prvu samostalnu reportažu, pa čak i za više dana sve do 30-og juna te godine kad sam sa tadašnjim novim aparatom uradio prvu pravu reportažu sa više lokacija. Kad dodje 30. jun vratiću se na nju. Kad je u pitanju 10. jun pomeriću se u prošlost šest godina unazad u jako nezanimljivu konvektivnu sezonu. Leto 2012-e je nešto najstrašnije kada je pitanju vrućina što sam do tad doživeo. Tačno je da je april bio neobično zanimljiv i te godine sam započeo ja moju prvu i inače prvu meto reportažu te godine sa letnjim nestabilnostima 6-og aprila sa osvrtom na sevanje prethodno veče, a taj dan je nastavila prva konkretna nestabilnost. Medjutim u Valjevu nije bio zanimljiv ni maj. Bio je iz krajnosti u krajnost. Prva polovina topla i suva, a druga ekstremno kišovita i hladna. Ili možda maj 2012-e bi mogao opisati da je prva dekada bila suva i topla, druga dekada kišovita i hladna, a treća nestabilna u kojoj je onaj čuveni 24. maj koji je i u Valjevu bio najzanimljiviji dan u toj godini, ali ga nisam ispratio. Morao sam sačekati da prodje prvi toplotni talas te sezone koji se poljuljao tog 10-og juna i počela kratka faza nestabilnosti od četiri dana pre nego što je usledila teška suša iako je ona počela još 30-og maja jer 10. jun nije ništa Valjevu doneo bitno sem nešto razvoja i grmljavine. Slike su lošijeg kvaliteta zbog toga što sam slikao mobilnim telefonom i mojim prvim androidom. Evo kako sam pisao te 2012-e godine i kako je to izgledalo:
U Valjevu nije bilo ništa spektakularno, ali je oko 18:00 h počeo jači razvoj. Veći deo dana je bilo sunčano, toplo i sparno. :sun
Oko 16:00 h kreće razvoj na istoku i jugoistoku.
Nakovanj na istoku. U tom pravcu je kod Arandjelovca bila suprćelija.
Oko 19:00 h stiže sa jugozapada oblak koji se razvio negde u okolini Priboja, potpomognut manjim kumulusom koji se razvio nekoliko kilometara jugozapadno od grada.
Počinje razvoj iznad moje glave...
... i spaja se sa oblakom koji dolazi sa jugozapada.
Palo je par kapi kiše, pa se utišalo.
Razvoj napreduje. Pogled na jugoistok.
Počinje oštra grmljavina. Pogled na jug.
Duga se formirala pre kiše. U pravcu duge jaka grmljavina.
Zatim je počela umerena kiša koja je trajala oko pet minuta.
Posle kiše, počela je prava kumulusijada, a sparina se smanjila.
Pogled na istok odakle se još čula oštra grmljavina, a bilo je i nekoliko munja.
Novi (znatno slabiji) razvoj na jugozapadu, koji se raspao dok je stigao do mene.
Pogled na zapad, gde se potpuno razvedrilo.
Trebao sam sinoć da izbacim slike, ali me je zezao komp, pa sam morao da obaram sistem nekoliko puta
. Ostao sam celu noć budan.
S' obzirom na to da sam prvu svoju reportažu napravio 10. juna prošle godine, nadam se da sam za prvih godinu dana malo napredovao?
;D
Te 2012-e godine je sestra polazila na fax. Bila je nedelja 10. jun ko i danas.