Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Na današnji dan  (Pročitano 96761 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Na današnji dan
« Odgovor #60 poslato: 08. Jun 2018. u 19:38 »
Na današnji dan - 08. 06. 2007.

Jeste da ne verujem da će ovo iko pogledati zbog zanimljivih aktuelnih dešavanja, ali moram da ispoštujem temu. :)

Ovom porukom odoh najdalje do sada u prošlost i najdalje od Beograda do sada. Moja prva godina na forumu, prva prava oluja koju sam ovekovečio fotkama, a i dan danas ovako subjektivno jedna od jačih oluja koje sam doživeo.
Bar, 8. jun 2007.
Neke od najjačih oluja koje pamtim u Baru su došle sa istoka od planina, to su obično sporopokretne gromade od oblaka koje se sruče svom snagom na grad i nastave kasnije put ka otvorenom moru.

Evo kako je to izgledalo u fotografijama, ne zamerite na lošijem kvalitetu, ipak je to bilo pre 11 godina:

I dan danas pamtim intenzitet tog nevremena. Trajalo je duže od sat vremena, na momente je bio žestok downburst, a bilo je i krupnog grada. Zvanično je palo od oluje velikih 43mm.

U Beogradu sam već 10 godina, i nakon svega mislim da kontinentalne oluje retko kad mogu biti istog intenziteta kao primorske.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže chmi

• *
« Odgovor #61 poslato: 08. Jun 2018. u 20:10 »
Ne da mogu nego mogu i da ih nadmase. Cekaj 31.08. Valjda cu uspeti da nadjem fotke gde se vide posledice
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #62 poslato: 08. Jun 2018. u 20:54 »
Na današnji dan - 08. 06. 2011.

U ne naročito zanimljivoj sezoni 2011, 8. jun je bio jedan od najzanimljivijih dana u Beogradu.

Popodnevni sati su doneli pljuskove sa grmjavinom, a u dobrom delu Beograda je zabeležena i pojava grada, a najžešće je bilo u istočnim delovima.

Uveče su razvoji počeli da se pojavljuju zapadno i severno od Beograda, ali je to sve počelo da se spušta tako se stvore dobri uslovi za munjolov sa Kališa. Pavlović i Stefano su već bili zauzeli položaj, a ja sam stigao na vreme da im se pridružim. To veče mi je ostalo u sećanju kao jedan od najboljih zajedničkih stormčejseva i munjolova.
Evo samo nekih od mnogih uhvaćenih munja:

Ovo mi jedna od top5 ikad:

Evo još po jedna da ispoštujem ekipu iz stormčejsa  :)

Od popodnevnih i večernjih pjuskova je palo sveukupno 22mm padavina, tako da pored toga što je to bio jedini događaj vredan pomena toga juna, bila je i jedina konkretnija kiša koja je pala.

Te godine sam shvatio da jun ne mora da bude "po defaultu" zanimljiv mesec u konvektivnom smislu, a i naredne dve sezone su to potvrdile.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #63 poslato: 10. Jun 2018. u 08:19 »
Na današnji dan - 10. 06. 2012.

Dok kukam zbog trenutne konvektivne sezone koja se svojom prvom polovinom kandidovala da bude jedna od najgorih ikad u Beogradu, nije loše podsetiti se da je i u skorijoj prošlosti bilo sličnih.
Ta 2012. je bila po mnogo čemu specifična godina. Svi se dobro sećamo čuvenog februara 2012, ledenog talasa i ekstremnog snega koji je tada pao. Nakon njega usledio mart koji otišao u drugu krajnost po pitanju ekstremne suše i topline za to doba godine.
April i maj su bili kišniji od proseka i veoma zanimljvi u konvektivnom smislu, i na neki način su izvukli tu sezonu i dali joj prelaznu ocenu, jer sve što je usledilo nakon njih je bilo za zaborav.
Leto je bilo jedno od najtoplijih i najsušnijih ikad, bez gotovo ijednog zanimljivijeg konvektivnog događaja u Beogradu i okolini.
Toga leta je u Beogradu palo ukupno 60mm padavina (pola od toga krajem jula), od toga svega 16mm u junu, uz maksimalnu dnevnu količinu padavina od 5.3mm. Biće mrtva trka između ovog tog juna i ovog trenutnog koji će biti sušniji.

Ovaj post sam više napisao da bi se prisetio toga juna, nego današnjeg dana te godine. Ipak, među retkim danima toga juna koji su išta obećavali bili su 10. i 11. Naravno, sve je zaobišlo Beograd, ali bilo je zanimljivih detalja za fotografisanje. Merljivih padavina nije bilo.

11. jun:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #64 poslato: 10. Jun 2018. u 10:26 »
Na današnji dan - 10. 06. 2015.

Idemo nazad do još jednog leta koje nije ostalo upamćeno po nestabilnostima. Taj jun nije bilo toliko užasan kao onaj iz prethodne poruke (2012), jer je doneo ipak normalne temperature za to doba godine, pogotovo u drugoj polovini. Padavina je bilo malo (40mm), a jedini dan vredan pomena bio je 10. jun koji je doneo oluju u pravom smislu te reči, i jedinu toga leta.

Nevreme je došlo sa severoistoka i zahvatilo veći deo Beograda.

Iz tadašnjeg stana nisam imao neki pogled na tu stranu, pa sam povremeno išao do prozora u ulazu na 10. spratu da fotkam na tu stranu, iako su uslovi za fotografisanje bili očajni. Mogao sam samo da provučem fotoaparat kroz prozor i slikam "na slepo". Na kraju je i to urodilo plodom:

Ovakva boja otkriva da je malo istočnije bilo i grada:

Nevreme je bilo žestoko iako nije svom snagom zahvatilo moj tadašnji deo grada, glavnina je prešla preko istočnh delova grada. Na Vračaru je tada palo 10mm, na Karaburmi čak 24mm padavina.

Moji snimci pre i za vreme oluje:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MhMXYy-sVeE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MhMXYy-sVeE</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TEC9N9-4swE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TEC9N9-4swE</a>

Ovaj snimak sa Karaburme otkriva da je tamo bilo znatno jače, i da je bilo i pojave grada uz strahovit downburst:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HWDExDod2SM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HWDExDod2SM</a>

Oluja je imala i poseban emotvni značaj za mene jer je bila poslednja koju sam ispratio iz te lokacije iz stana koji sam nazivao mojom "osmatračnicom". Do kraja sezone je bilo pljuskova i munjolova u nekoliko navrata, ali bez prave oluje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #65 poslato: 10. Jun 2018. u 11:12 »
Sparan i nestabilan 10. 06. 2012.

Kad Miloš spomenu leto 2011-e i 2012-e onda da napomenem da se serija nestabilnih dana završila 2011-e jednom jačom olujicom u ranim jutarnjim satima 9-og juna i tog 9-og juna popodne. Dan kasnije sam pokušao moj eksperiment da izbacim slike od 15-og maja te godine jer 9-og juna sam bio nespreman. Ispalo je tako kako je ispalo. Tu sam vežbao i započeo moju prvu samostalnu reportažu, pa čak i za više dana sve do 30-og juna te godine kad sam sa tadašnjim novim aparatom uradio prvu pravu reportažu sa više lokacija. Kad dodje 30. jun vratiću se na nju. Kad je u pitanju 10. jun pomeriću se u prošlost šest godina unazad u jako nezanimljivu konvektivnu sezonu. Leto 2012-e je nešto najstrašnije kada je pitanju vrućina što sam do tad doživeo. Tačno je da je april bio neobično zanimljiv i te godine sam započeo ja moju prvu i inače prvu meto reportažu te godine sa letnjim nestabilnostima 6-og aprila sa osvrtom na sevanje prethodno veče, a taj dan je nastavila prva konkretna nestabilnost. Medjutim u Valjevu nije bio zanimljiv ni maj. Bio je iz krajnosti u krajnost. Prva polovina topla i suva, a druga ekstremno kišovita i hladna. Ili možda maj 2012-e bi mogao opisati da je prva dekada bila suva i topla, druga dekada kišovita i hladna, a treća nestabilna u kojoj je onaj čuveni 24. maj koji je i u Valjevu bio najzanimljiviji dan u toj godini, ali ga nisam ispratio. Morao sam sačekati da prodje prvi toplotni talas te sezone koji se poljuljao tog 10-og juna i počela kratka faza nestabilnosti od četiri dana pre nego što je usledila teška suša iako je ona počela još 30-og maja jer 10. jun nije ništa Valjevu doneo bitno sem nešto razvoja i grmljavine. Slike su lošijeg kvaliteta zbog toga što sam slikao mobilnim telefonom i mojim prvim androidom. Evo kako sam pisao te 2012-e godine i kako je to izgledalo:

U Valjevu nije bilo ništa spektakularno, ali je oko 18:00 h počeo jači razvoj. Veći deo dana je bilo sunčano, toplo i sparno. :sun :sunce :ufff:

Oko 16:00 h kreće razvoj na istoku i jugoistoku.

Nakovanj na istoku. U tom pravcu je kod Arandjelovca bila suprćelija.

Oko 19:00 h stiže sa jugozapada oblak koji se razvio negde u okolini Priboja, potpomognut manjim kumulusom koji se razvio nekoliko kilometara jugozapadno od grada.

Počinje razvoj iznad moje glave...

... i spaja se sa oblakom koji dolazi sa jugozapada.

Palo je par kapi kiše, pa se utišalo.

Razvoj napreduje. Pogled na jugoistok.

Počinje oštra grmljavina. Pogled na jug.

Duga se formirala pre kiše. U pravcu duge jaka grmljavina.

Zatim je počela umerena kiša koja je trajala oko pet minuta.

Posle kiše, počela je prava kumulusijada, a sparina se smanjila.

Pogled na istok odakle se još čula oštra grmljavina, a bilo je i nekoliko munja.

Novi (znatno slabiji) razvoj na jugozapadu, koji se raspao dok je stigao do mene.

Pogled na zapad, gde se potpuno razvedrilo.

Trebao sam sinoć da izbacim slike, ali me je zezao komp, pa sam morao da obaram sistem nekoliko puta :kick:. Ostao sam celu noć budan. :neznam: S' obzirom na to da sam prvu svoju reportažu napravio 10. juna prošle godine, nadam se da sam za prvih godinu dana malo napredovao? :D ;D

Te 2012-e godine je sestra polazila na fax. Bila je nedelja 10. jun ko i danas. ;) :D

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #66 poslato: 10. Jun 2018. u 11:55 »
Jake nestabilnosti u sverostočnoj struji 10. 06. 2015.

Medjutim tri godine kasnije mnogo jače nestabilnosti su obeležile ovaj dan i sve je krenulo u noći 9./10. jun. Sevanje je počelo posle ponoći nekih 15-ak minuta i potom se pojačavalo do nekih 3h u noć kad je snažan sistem stigao sa istoka i doneo jednu seriju munja. Rekao bih da je tu noć bilo preko 1000 munja, a preko 30 udara groma. Medjutim zbog loše pozicije iz prizemlja koje pogled na istok ne dopušta, nisam mogao ništa konkretno uslikati iako sam pokušavao. Onda je ustao moj ćale i digao galamu što lupam po kući. Nisam zaspao do 5h ujutru kad je velika kiša počela popuštati. Medjutim, nestailnosti ovaj dan nisu izostale ni predveče. Ovaj dan sam ipak dobro obeležio s' obzirom da sam onaj strašni superćelijski oblak 2-og avgusta izostavio, ali nisam epski grad veličine teniske loptice čije se posledice i dan-danas vide. I ta sezona 2015-e kao i 2012-e nije bila nešto zanimljiva i jako malo dana sam zabeležio. Ipak, iako je bila konvektivno siromašna sezona i prilično je kasnila čak do 2-og maja nije bilo konvekcije sa sevanjem, nisam propustio najbitnije dane i jedan sam zabeležio koji nije dao ni grmljavinu (28. april). Dani koji su bili interesantni u toku sezone su bili 10. maj, naravno ovaj 10. jun, grad decenije i Ilinjdansko veliko nevreme 2. avgust i moj prvi konkretan munjolov noć 3./4. avgust. Jul je prošao gotovo bez padavina sve do zadnjeg dana kada je konkretnije osvežilo. To leto su karakterisali povremeno nagli temperaturni skokovi i padovi tokom cele sezone. U julu sam bio prezauzet poslom i nisam ispratio možda dobar munjolov 8-og jula. Teča je umro te godine 12-og februara i više nije bilo potrebe da trčkam do obližnje meteorološke stanice 100m od moje kuće i zapisujem podatke koje smo objavljivali RHMZ-u dok je on bio zauzet. Evo kako je to sve bilo tog 10-og juna koji zabeležih tad:

Posle sinoćnjeg i jutrošnjeg rešetanja sa jakim električnim pražnjenjima uz nekoliko dobrih pljuskova, u toku dana se razvedrilo i bilo je sunčano, toplo i sparno. Video sam oko 17h da je jak sistem sa veoma jakom refleksijom iz Rumunije ušao na teritoriju Banata, a Banat je severoistočno od Valjeva i u severoistočnoj struji sam očekivao da će za dva sata stići preko Beograda do Valjeva. Otišao sam da se okupam i obrijem dok sve to ne stigne. Kad sam sve završio, izašao sam napolje oko 18:30h i primetio da se prilično natmurilo. Potom sam pogledao radar i bacio se u akciju.

Radar u toku najzanimljivijih dešavanja sa linijskim dolaskom i prolaskom fronta.

Severoistok oko 18:30h.

Istok i severoistok od 18:40h do 19:00h.

Jugozapad i zapad.

Potom je usledilo nekoliko dobrih pljuskova uz umerenu grmljavinu i pojačan vetar. Trajalo je oko sat i po vremena, a potom nastavilo uz slabu do umerenu kišu uz povremenu grmljavinu još toliko vremena.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #67 poslato: 10. Jun 2018. u 12:35 »
Nevreme u Valjevu 10. 06. 2016.

Ovaj dan je Valjevo pogodilo prvo konkretnije nevreme te sezone. Ova sezona je počela jako rano, a prva reportaža je bila moja već 13-og januara sa gradom i grmljavinom još pre podne. Nestabilnosti su ličile na letnje. Grmljavina sa gradom je bila 1-og marta, obilna kiša i grmljavina 6-og marta i zvanično otvaranje sezone 14-og aprila uz sitan grad. Maj mesec sam propustio iz opravdanih razloga. Moj mladji ujak je izgubio vrlo brzo bitku sa opakom bolešću 4-og maja, tako da taj dan nisam bio u prilici da bilo šta beležim iako je nakon jesenjeg dana usledilo krakotrajno razvedravanje i oko 18h strašna provala oblaka uz jaku grmljavinu i vetar koja je pogodila taj dan Bratunac. Moj ujak kao da je bio svetac. Na njegov nesudjeni 47-i rodjendan 6-og maja na Djurdjevdan su se munje bacale i bilo par pljuskova. I na dan daće 12-og juna je Bratunac pogodilo još jače nevreme sa jakim vetrom i obilnim padavinama koje sam ovaj put zabeležio i o tome za dva dana. Ostale razloge zašto sam ostatak tog užasnog maja izostavio sam ispisao pre tačno dve godine. Bio je to najgori mesec u mom životu do sada. Potom sam se vratio kući sedam dana kasnije neke poslove pozavršavao, medjutim dobio sam unutrašnje krvarenje 21-og maja i primljen sam u bolnicu u Valjevu, a četiri dana kasnije prebačen sam u KCS gde sam ostao do 6-og juna. Sve što sam u Beogradu pratio u tom periodu ispisao sam u toj reportaži. Pauza od nestabilnosti je potrajala samo tri dana i onda sam počeo akciju tog jako nestabilnog juna. Ispratio sam sve što se dalo ispratiti punom parom, tako da što se tiče druge dekade juna najviše sam te 2016-e godine ispratio. Evo kako sam pisao detaljno i tad i podesćao na Beogradske oluje, ali ne moram ovde pisati opet što je u reportaži:

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3751.0

Jutro je bilo oblačno. Navukla se neka visoka oblačnost koja je mogla da ugrozi razvoje, ali je sparina bila toliko velika da se osećalo nevreme u vazduhu. Samo je trebalo da se razvedri. To se i dogodilo posle 12h i usledilo je veliko pregrevanje uz ne snosnu omorinu. Potom su usledili razvoji sa Drine i počeli da se približavaju sa zapada.

Estofex nije omanuo.

Evo radar. Pred, za vreme i posle nevremena oko 15h.

Razvoji koji su se približavali od 14:30h do 15:00h sa zapada.

Jug.

Od 15:00h do 15:30h se na Valjevo spušta veoma ozbiljno nevreme sa zapada. Munje udaraju sve niže.

Oko 16:00h se sve smirije.

Odlazi na istok.

Palo je lepih 18lm2, ali je paradox da uopšte nije osvežilo, nego je nakon oluje progrejalo sunce i ponovo usledila sparina. Nije bilo više nekih zanimljivosti. Tek ponešto razvoja. Pala je odlična kiša i bilo je nekoliko jačih udara groma, ali nije bilo nikakve štete. Nije bilo grada. Ja sam prezadovoljan akcijom. :D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #68 poslato: 11. Jun 2018. u 15:04 »
Na današnji dan - 11. 06. 2015.

Sutradan u odnosu na prethodni dan koji sam obradio, 11. juna 2015, u Beogradu nije bilo ništa konkretno. Lepi Cb-ovi su u popodnevnim satima pozirali ka jugoistoku, pa bi mi bilo žao da ih se ne prisetim :)

Inače, Stefane, probaj ako ti nije problem da ograničiš broj slika na 4-5 po postu, ili ako je neki baš ekstremno zanimljiv događaj na 10. To ti pričam samo da bismo održali preglednost teme, jer ako je previše fotografija na jednoj stranici, teško je sve ispratiti. Ako imaš nekoliko sličnih fotki, odabereš jednu i to je to. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #69 poslato: 12. Jun 2018. u 21:59 »
Na današnji dan - 12. 06. 2008.

Odoh u dalju prošlost, pre tačno 10, ali i 11 godina. Tada još nisam bio u Beogradu i u te prve 2-3 godine foruma, glavni beogradski reporter je bio - pa ko bi drugi nego čuveni stormčejser iz USA, Pavlović. :)

Zanimljivo je da je dve godine za redom, baš 12. juna jako nevreme pogodilo Beograd. 2007. je bilo žestoko, zvanično je palo 24mm uz pojavu grada i olujnog vetra. Kako oluja nije donela atraktivne formacije, ili barem tadašnji fotoaparat sa limitiranim mogućnostima nije zabeležio, ostavljam taj dan ovde bez fotki.

Već dogodine, 12. juna 2008. Beograd je zahvatila jača oluja koja donela 17mm padavine. Ovoga puta su oluji prethodile lepe formacije, koje su ostale ovekovečene.

Naravno, visinsko strujanje jugozapadno:

Toliko o današnjem danu, za sutrašnji će imati malo više da se piše.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #70 poslato: 13. Jun 2018. u 09:42 »
Na današnji dan - 13. 06. 2010.

Jun 2010, neka sećanja naviru... Prve junske vrućine, svetsko prvenstvo u fudbalu, stan bez klime i kuvanje. :)
Taj 13. jun je bio najtopliji dan u nizu u tom periodu uz Tmax od 35.1°C.
Nestrpljivo smo očekivali nestabilni period koji se davao na kartama, ali može se reći da je malo poranio.

Taj dan nije obećavao mnogo. Sećam se dobro tadašnjeg poraza naših od Gane na SP u Južnoj Africi. I neposredno posle toga formira se odraz u Bosni kao naznaka nekih dešavanja.

Sondaža tipična za veoma toplu i nestabilnu vazdušnu masu, sa izraženom inhibicijom zbog tople advekcije:

Pavlović i Stefano su već bili na Kališu i čekali me da se pridružim. Odlična prilika da isprobam novi fotoaparat za munjolov, pomislih.
I isplatilo se...

Počinjao je pljusak i morali smo da se sklonimo u prolaz.

Prošlo je tačno 8 godina od mog prvog munjolova u karijeri. Imao sam od tada još desetine munjolova i stotine uhvaćenih munja, ali da me neko pita koja mi je najdraža koju sam ikad uslikao, mislim da bih se bez mnogo dileme odlučio za ovu. Već smo se bili sklonili zbog pljuska i uslovi za fotkanje su bili loši. Nismo imali stativ ni oslonac, pa sam onako iz ruke fotkao, pa šta bude. I onda bum!

Kao i u prošlom prisećanju ovoga tipa, po jedna fotka od kolegi iz stormčejsa. :)

Pljusak je prošao relativno mirno i lepo je osvežilo. Na Vračaru je palo zvanično 9mm.
Taj dan je bio samo uvod u veoma nestabilan, a zatim i svežiji i kišovit period koji je usledio do kraja juna. Taj jun mi je sa punim pravom ostao upamćen kao jedan od konvektivno najzanimljivijih meseci od kad živim u Beogradu, verovatno na 2. mestu iza jula 2014.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #71 poslato: 13. Jun 2018. u 19:15 »
Dodatak u vezi 13. juna, ovo je "Miloševa" tema ali siguran sam da se neće "ljutiti" što nešto dopisujem (doduše izabrao sam nezgodan termin -današnje tj. popodnevne, vremenske prilike su iznervirale Miloša  ;), ali mislim da smo makar zadovoljni što nije bilo velikog nevremena i materijalne štete kao u nekim delovima Srbije):

mi, malo stariji "Beograđani" dobro pamtimo kakvo je vreme bilo kasno uveče 13.6.1994.  -tada je oko 22h počeo potop u bukvalnom smislu te reči i do ponoći (za dva sata) je palo ~90mm a obično se u statistikama spominje 94mm kao količina za 24h za 14.6. (do 06UTC 14.6. je ukupno palo 94mm, a uz padavine nakon 06z ukupno je bilo 110mm za 24h ako bi "merili" od 18UTC 13.6. do 18UTC 14.6.). Tokom poplava u maju 2014. je rečeno da je sa 108mm/24h oboren stari rekord za Beograd za količinu padavina tokom 24h što jeste tačno ako se gledaju "suve brojke" sa količinom padavina u 06UTC za prethodna 24 sata (kao što se zvanično radi) ali mi koji smo bili na ulicama 13. juna uveče (sada već daleke 1994.) znamo kako je izgledao Beograd nakon 90 litara kiše u periodu od samo 2 sata -iako je ostalo upisano da je 14.6. imao do tada rekordnu količinu padavina od 94mm (zbog poznatog i meni čudnog pravila da se padavine nakon 06UTC računaju u količinu padavina za naredni dan -dakle dnevna količina za neki dan je ona koja se "prikupila" od 06z prethodnog dana do 06z tekućeg, 2/3 tog perioda pripada "prethodnom" danu u ovoj vremenskoj zoni) zna se kog datuma je bio "potop za pamćenje" u Beogradu (to ne znači da su poplave koje su donele veliku nesreću i ljudske žrtve u maju 2014., sa ekstremnom ukupnom količinom padavina, zaboravljene).

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #72 poslato: 13. Jun 2018. u 19:33 »
Profi, taman posla da se ljutim, naprotiv. :) Pa ja sam i otvorio ovu temu da bi je i drugi članovi dopunjavali podacima, sećanjima. To i jeste bila neka ideja u početku, ali se vremenom pretvorilo u neka moja lična sećanja na događaje koje imam dokumentovane.
Ovo tvoje prisećanje je zlata vredno zajedno sa zvaničnim podatkom, pogotovo u ovakvim danima dok tako nešto deluje kao apsolutno nemoguća misija.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #73 poslato: 14. Jun 2018. u 21:28 »
Na današnji dan - 14. 06. 2015.

Već pomenuh jun 2015. koji nije bio mnogo zanimljiviji od ovog aktuelnog. Ni ovaj dan mi nije ostao upamćen po nekom spektakularnom meteo-dešavanju, već po prvom stormčejsu sa kolegama sa foruma, Mikijem i Jocom. :)

Očekivalno se nešto od te večeri, bilo je prisutno jugozapadno strujanje, a kad su se pojavili prvi odrazi ka jugozapadu, uputili smo se ka Kališu da fotkamo.

Standardno za BKR, oblačnost se razbila i zaobišla u širokom luku, tako da se stormčejs pretvorio u ispalu, kao mnogo puta do sada.

Zahvaljujući dobrom pogledu ka severu, uslikao sam nekoliko utešnih udaljenih munja:

Nismo bili baš zadovoljni dešavanjima i čekali smo da se ukaže neka druga bolja prilika do kraja sezone, ali nažalost nije se ukazala.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #74 poslato: 16. Jun 2018. u 22:48 »
Na današnji dan - 16. 06. 2010.

Munjolovom u pretprošloj poruci sam već najavio zanimljiv i nestabilan period juna 2010.
16. jun je što se Beograda tiče bio i najzanimljiviji dan u tom nizu i imao je oluju u pravom smislu te reči. Ono što mi je bilo zanimljivo kod toga dana je što je oluja došla u vrelom danu (33.6°C Tmax). Retke su dnevne oluje u tim vrelim danima, obično nakon takvih dana uveče i noću ide akcija.
Pavlović je taj dan proveo na selu u Šumadiji, pa sam imao težak zadatak da ovekovečim akciju u Beogradu. Kažem težak zadatak, jer niti sam imao pogled iz stana tada, niti igde u kraju.

Sondaža je otkrila tipičnu nestabilnu situaciju u jugozapadnoj struji:

Pojavljuje se maksimalni odraz na granici sa Bosnom:

Jedini dostupan radar (Bajša) je nekako previše "razlivao" odraze, ali mogao je da posluži:

I na kraju fotke. Na vreme sam stigao na lokaciju sa kakvim-takvim pogledom ka zapadu (plato ispred Hrama) i ispratio nailazak shelfa:

Nisam više slikao, morao sam da begam jer je usledilo pravo nevreme. Za manje od pola sata je palo 23mm kiše, a temperatura je uspela da padne na samo 19°C koliko mi je ostalo zabeleženo.
Nije ni čudo što sam nakon te dve sezone (2009 i 2010) mislio da nevreme u Beogradu može da dođe samo sa zapada/jugozapada. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #75 poslato: 18. Jun 2018. u 21:27 »
Na današnji dan - 18. 06. 2016.

Na današnji dan pretprošle godine počeo je jedan od meteorološki najzanimljivijih perioda koje pamtim. Doduše, na teritoriji Srbije je počelo i dan ranije (Vojvodina), ali to je bilo samo uvod u ono što je usledilo u narednih par dana.
Iako su taj jun u Beogradu obeležili 19. i 20. žestokim nevremenima dva dana za redom, nije ni 18. jun prošao nezapaženo.

U prvom naletu, ozbiljna superćelija je prošla na standardnoj trasi južnije od Beograda:

Prošlo je previše daleko da bih uhvatio neke zanimljive formacije, a i pogled na tu stranu mi je ograničen. Ipak, superćelijske formacije i rotacije su se nazirale:

Druga tura je došla neočekivano u čistoj južnoj struji, kažem neočekivano zbog visinskog jugozapadnog strujanja, očigledno da je u pitanju bila levo-skrećuća superćelija:

Kod mene na kraju sasvim slab pljusak, dok je na Vračaru zvanično palo 5mm.
Kao što rekoh, samo uvod za naredna dva dana koja nikad neću zaboraviti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #76 poslato: 19. Jun 2018. u 20:03 »
Na današnji dan - 19. 06. 2016.

Moram da priznam da sam zbog određenih razloga izgubio motivaciju za nastavljanjem održavanja ove teme, ali kad sam već najavio, obradiću i ova dva dana.

Sve oči su bile uprte u ta dva dana, modeli su crtali nezapamćene parametre, i to su bili dani kojih smo se na neki način i pribojavali čak i mi ljubitelji nestabilnog vremena. U skladu sa svim očekivanjima, i ESTOFEX je veliki deo Srbije stavio u najviši stepen upozorenja:

Sondaža je potvrdila ozbiljnu nestabilnost:

Akcija je ipak prolazila malo severnije od oblasti koju je ESTOFEX obeležio najvišim stepenom, pa je Beograd u dva navrata bio na udaru. Prvi talas je prošao u popodnevnim satima.
Izražena superćelija je prozujala od jugozapada preko Šumadije do Beograda, južno od nje još par izolovanih slabijih superćelija, a severnije u Vojvodini višećelijski sistem:

Taj dan sam proveo u Smederevskoj Palanci, pa sam propustio žurku u Beogradu. Oblačnost je preko Beograda prošla uslovno rečeno slabijim delom uz jak downburst dok je istočnije bilo i grada. Brat mi je poslao sliku sa Miljakovca pred nevreme:

Još jedna slika iz Beograda pred početak nevremena koja mi je ostala sačuvana:

Ni u Palanci nije prošlo bez zanimljivih dešavanja. Jedna pozerska superćelija je prošla severnije preko Mladenovca, a ja sam je ispratio fotkama:

Pomalo mi je bilo i krivo što sam propustio dešavanja u Beogradu, ali to nije bilo sve što je taj dan imao u ponudi. Uveče razvijen sisetm uz bow echo prolazi gotovo istom trasom:

Usledilo je žestoko, ali kratkotrajno nevreme. Uslovi za snimanje i fotografisanje su bili užasni sa moje lokacije, s obzirom da je nevreme došlo sa jugozapada, a stan mi je okrenut na tu stranu.

Zvanično u prvoj turi 11mm, u drugoj 16mm, ukupno 27mm.

Ako je prethodni dan bio uvod za 19. jun, onda je ovaj 19. jun bio samo uvod za 20. jun.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #77 poslato: 19. Jun 2018. u 20:24 »
Kakvi su to bili dani sa meteo aspekta   :O Mada ovde se ne secam da je nesto posebno bilo ali Bg je tad bio bas u centru paznje... Ja zaboravio da i dva dana pre 20.6. su bili veoma zanimljivi kod vas...
Losmi radi samo najzanimljivije dane...Ne mora svaka nestabilnost, tako ti lakse...  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #78 poslato: 19. Jun 2018. u 20:44 »
Ostalo mi je nešto slika u telefonu od tog dana.. Prvi nailazak je bio jeziv. Bilo je oblačno i sivo ka Jz,tutnjalo je neprestano iz tog pravca,secam se da sam izlazio 2 puta da vidim i nista nije ukazivalo da se sprema ozbiljno nevreme.. Posle samo 10ak minuta napolju u sred dana kao da je pao mrak. Pogled ka jugozapadu u tom trenutku

Posle par minuta nebo je dobilo zelenkastu boju, znao sam da sledi potop

Radar u tom trenutku registruje maksimalan odraz koji se vidi na Milosevoj animaciji

Usledio je silovit downburst u trajanju od 20ak minuta,padao je i sitan grad.. Palo je u toj turi oko 30mm, tek sto je oblak otisao posle 15ak minuta nova celija prolazi uz obilan pljusak i jaku grmljavinu(tu nije bilo nekih formacija za slikanje) Ukupno tog popodneva oko 50ak mm..
Uvece je usledila nova akcija uz jaku grmljavinu,vetar i silovit pljusak.. Tog dana ukupno je palo 70mm iz te 3 ture( odokativno jer mozda je bilo 50 mozda i preko 80mm) Svakako za moje mesto dan u top 3 sto se tice nestabilnosti

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #79 poslato: 19. Jun 2018. u 21:15 »
Hvala na dopuni Risbo, tako mi je i ostalo u sećanju da je toga dana sve išlo na Grocku, a onda te sutradan (srećom) sve zaobišlo. Kažem srećom, jer takvo nevreme ne bih poželeo nikome, čak ni najvećim ljubiteljima istih.  :)

Barte brate, tako i radim u poslednje vreme, počeo sam prilično da filtriram dane.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm