Ljudi. Sutra ako nešto budem zabeležio u Valjevu onda je to to što priča Zec. A prekosutra ako bude nešto u Bratuncu (Srednjem Podrinju) dok budem na groblju onda teško da ću išta biti u prilici. Više obaveštenja iz Bratunca neću imati iz prve ruke jer je u utorak 17-og jula iznenada preminula moja baka Slobodanka koju smo prekjuče sahranili.
U utorak je bilo grmljavine ranom zorom i kiša je prestala pred zoru i razvedrilo se u Valjevu dok je u Beogradu bilo jakih pljuskova ujutru. Pri povrtaku je bilo u Beogradu oblačno uz razvedravanje, a na putu do Valjeva je bilo razvoja uz pljuskove izmedju Uba i Slovca. U Valjevu se bilo razvedrilo. U sredu je bilo u Bratuncu sunčano do samog kraja sahrane i onda je iz jednog lokalnog oblaka koji je nastajao iznad nas bilo par kapi, ali se brzo razbilo. Tek uveče je iz pravca Zvornika i Tuzle se spustio posle 21h snažan sistem i kratkotrajna provala oblaka, ali paradoks je da je bila bez grmljavine uz onakav downburst i jak vetar. Juče sam se vratio kući po oblačnom i ne baš ni toplom ni hladnom danu. Umeren je dan bio. Ponovo tamo idem u nedelju koja za taj dan daje parametre nalik onim od 12-og jula uveče kad sam od bake čuo poslednji izveštaj o jakoj oluji i to smo pričali u subotu Bog da joj dušu oprosti.
Ne stigoh joj reći kako sam prošao u utorak na kontroli i da je pitam za stanje u Bratuncu u utorak ujutru. Iz tog kraja o vremenskim prilikama jedino ako još čujem od neke rodbine ili zateknem se na licu mesta. Ne znam šta da kažem za naredne dane posle nedelje jer taj dan idemo za Bratunac i vraćamo se do kraja dana, a ako usput nešto uslikam ostaviću u arhivi dok ponedeljak mi je ne jasan zbog temperature i ako temperatura padne prilično tamo gde možda bude slojaste oblačnosti deluje mi da se može ponoviti sledeće sedmice scenario 6. - 13. jul. Tad smo imali jedan jesenji dan sa samo 16C u Valjevu i bio je to 9. jul. Više bi voleo scenario 12. - 15. maj ili 1. - 9. jun ili 2. - 5. jul kad se imalo šta pratiti da taman malo zaboravim na sve ovo.
Pa ko hoće da gleda slike kumulonimbusa nek gleda. U taj tužni utorak zbog ranog ustajanja nisam bio u stanju da pratim bilo šta, a i pored čestih padavina u julu one nisu bile tako obilne sa nekim formacijama ko u prvoj i drugoj dekadi juna. Subota i nedelja su u igri i iskren da budem, uželeo sam se malo tudjih reportaža i sa drugih lokacija, a ne samo iz Valjeva. Postao sam dosadan i sebi, a kamoli drugima.