S obzirom da sam kao član SerbianMeteo tima urednika dao pristanak za otvaranje ove teme, moram da se oglasim.
Evo ovako, pre nekoliko dana dečko koji se predstavio kao student psihologije (što verujem da i jeste) je uredno i kulturno poslao poruku preko fejsbuka upućenu SerbianMeteo stranici kako za master rad radi anketu vezano za klimatske promene, tj. za mišljenje ljudi Srbije o istim. U prvom trenutku se oduševih i pomislih da je odlično što se neko setio da i to uradi. Mene kao meteorologa jako često ljudi pitaju o klimatskim promenama, ali većina pitanja se svode na to da li su klimatske promene mit ili realnost, odnosno da li čovek utiče na promene klime ili ne. Neki misle da je to samo teorija zavere, drugi su ubeđeni u postojanje istih i traže moju potvrdu kao čoveka iz struke. Ja vešto izbegavam da dam konkretan odgovor, već izokola odgovorim da je istina uvek negde na sredini. Uostalom, i u samom vrhu svetske meteorologije su podeljena mišljenja po tom pitanju, pa ko sam onda ja da presudim da li je aktuelni globalni porast temperature prirodan tok ili se dešava isključivo pod uticajem ljudske aktivnosti.
Očekivao sam da i pitanja u anketi budu toga tipa, da se uostalom utvrdi koliko ljudi u Srbiji veruje u globalno otopljavanje pod uticajem čoveka (CO2 i ostalo..), koliko ljudi nema stav o tome, a koliko misli da su klimatske promene prirodan tok (Milankovićeva teorija, itd..).
Samim tim, odgovorio sam bez neke velike konsultacije sa ostatkom SerbianMeteo tima da ćemo anketu podeliti na stranici i dao pristanak studentu da i na forumu otvori temu. Tek nakon davanja pristanka nam je student poslao pitanja i video sam da to nije to što sam očekivao. Moram da priznam da to nije bilo to kako sam razumeo da će biti i razočarao sam se. To što bih sad obrazložio je već lepo napisao kolega Sergej kom ovom prilikom želim dobrodošlicu na forum.
Ali rekoh, kad sam već obećao čoveku, šerovaćemo na stranici i neka objavi i na forumu. Ništa ne gubimo, iako se ograđujemo da pitanja u anketi ne iznose zvaničan stav SerbianMeteo tima po tim pitanjima. Doduše, i nakon objave na fb stranici je bilo dosta kritičkih komentara, upravo na naš račun zbog objavljivanja ankete koja u suštini nije ono što piše u njenom opisu. Tako i nije baš da ništa ne gubimo. Možda je moja greška što nisam tražio prvo da vidimo anketu, pa da procenimo da li da objavljujemo ili ne.
Ako ima neko savet šta da radimo dalje i kako da rešimo ovo pitanje, slobodno predlažite.