@radan:
Crni Radane pa ovo kao da je slikano prosle godine... Prosto neverovatno, Alibunar je vazdusnom linijom oko 50 km severno od mene, mi se podavismo ko misevi, a kod vas pogore sve. Ali bukvalno. \
Gledam nešto Radanove slike. Ipak treba uzeti u obzir da je to područje Deliblatske peščare, i da peskovito tlo brže upija vodu i nema taj kapacitet da čuva vlagu kao ovo "obično" tlo. Ali isto, teško mi je poverovati da je sve tako sasušeno 50-ak km odavde. Ovamo kod mene je trava kao na Vembliju, nema nijedne jedine suve travke. Ovako zeleno leto je bilo jedino 2014. Kukuruz po njivama u okolini mog radnog mesta je isto u odličnom stanju, prošle godine u ovo doba je bio potpuno osušen. Sve u svemu, pomisao na bilo kakvu sušu ovog leta mi je neverovatna, a ona je tako blizu...
Verujte mi kolege, ovo je jul kod mene. Rekao sam primera, Alibunar je od mene odaljen svega 7km, Padina 30 km, tamo je sve zeleno, bas u ovom Alibunaru koji je samo 7km od mene, sve je zeleno. Na samoj Deliplackoj pescari je sve zeleno, kako to objasniti? Ceo dan je vrelo vreme, temperatura je bila 33,8C u hladu. Mogu staviti slike gde je kukuruz do gore suv, u selima prema Padini severozapadni smer od mene. Već sada iz susednog Vršca se čude agronomi i poljoprivredni tehničari kako je ovo moguće da okolo kiša a ovamo u delu južnog Banata suša velika. Kažem vam da ovde klima i dalje je nepoznata za stručnjake klimatologije u Srbiji. Imao sam pristup podatcima da je 72 godine, jugoslovenski institut za fiziku i geografiju radio neke eksperimente, istraživali i tu su pronašli kamen šiljat kao piramida oko 50cm visine, i dubine oko 40m, koji je delo ljudske ruke ali je starost ne poznata. Takođe u ovom delu nema kamena! Strana prema meni i selima do te strane od kamena je sasvim druge boje, od ostale tri strane. U tom spisu iz seoske arhive se povezuje razdvajanje kiše i snega, ma koliko snažne padavine bile, taj kamen ima snagu ili energiju, da utiče na atmosferske pojave zaključak je tih fizičara i geografičara. Zanimljiva stvar je, da kod nas avioni imaju naredbu da nelete oko sela mog, kao i sela Ilandža, Jarkovac,Kozijak,Lokve,.Janošik, Jermenovci ova zadnja tri imaju veliku baru to jeste, sama sela su u područiju barskom, a dele istu sudbinu kao i moje, Alibunar je u toj liniji, ali nad njim lete avioni i ako je takođe deo tog barskog područija, ovamo i poljoprivredni i turistički ne lete iz nekog razloga. Zanimljivo je i to, da je do 2009 bila bara velika, i da je na njoj moglo se klizati kada zamrzne zimi ali snega nema preko leda. Od 2010 počelo je iznenadno povlačenje bare, sa time i leta su postala suvlja i kiše je sve manje. Bara je za osam godina potpuno presušila iako je bila dubine čak 1 i 80cm u centru. To je ogromno područije koje danas nema ni kapi vode, voda je nestala 2016 skroz i do dan danas nije se pojavila, uprkos onim kišama iz 2014 koje nisu ništa pomogle, tada je uveliko se smanjivala i ako je kiša padala, čudnio je ovo mesto zar ne!?