Iako ovaj avgust po zanimljivosti u meteorološkom smislu nije mogao parirati junu i julu, eto već moje druge reportaže, ali stigla je sa zakašnjenjem, iako je bez sumnje događaj bio vredan reportaže.
Velika su očekivanja bila od fronta prethodnog dana, 14. avgusta, ali je u Beogradu u potpunosti omanulo i prošlo samo uz jak vetar, kao i svaki put kada bi se ukazala šansa za nešto konkretnije ove (a i prethodne) sezone.
15. avgusta je zato vratilo sa kamatom u zapadnim delovima grada. Nije to bio dan koji je nešto mnogo obećavao, tipična nestabilna postfrontalna situacija uz nedefinisana visinska strujanja:
Tokom dana ništa vredno pomena, a onda se u kasnim popodnevnim satima pojavljuju kumulusi ka zapadu i severu:
Ubrzo vrlo tamnih baza, i bilo je izvesno da neka akcija sledi:
A onda je krenula neprestana grmljavina i pravi microburst se sručio na zapadne delove grada, najpre na Novom Beogradu uz Savu, a ubrzo i preko Ade Ciganlije i sa druge strane Save.
Šta je uopšte microburst i koja razlika između microbursta i obično pljuska?
Microburst je vrlo izražena silazna struja na malom području (~par km kvadratnih). Za razliku od običnog pljuska, ovo je kao da se sjuri hladni vazduh iz oblaka ka tlu, pa u središnjoj zoni jakog pljuska imamo i jak vetar sa izraženom vertikalnom komponentom ka tlu, a dalje od središnje zone simetrično razlivanje hladnog vazduha i horizontalne vetrove kao posledice outflow-a. Kada se gleda iz daljine, često je vidljivo to razlivanje hladnog vazduha, odnosno vidi se da se zavesa ne spušta pod pravim uglom. Termin "downburst" češće koristimo kada govorimo o izraženoj silaznoj struji iz jače višećelijske ili superćelijske nepogode kada uz pljusak imamo olujan vetar.
Da ne dužim sa pričom, evo kako je to izgledalo iz mog ugla. Ovde kreće da se spušta zavesa:
I pored nedefinisanih strujanja, oblak se vidno kretao u nekoj sasvim blagoj severozapadnoj struji i primicao Miljakovcu. Pogled na tu stranu je obećavao pljusak i kod mene:
Ovde je oblak vidno bio najjači u trenucima dok se pravi vodopad sručio na Čukaricu, Banovo Brdo. Kod mene je počinjao da duva jak vetar iz tog pravca:
Ubrzo Cb vidno počinje da slabi. Grmljavina je bila ređa, a vrlo gusta zavesa je počela da se tanji i da se kroz nju nazire sunce koje je uostalom i priredilo ovako lepe boje za sve vreme akcije:
Oblak konačno stiže i do mog kraja i veći deo Miljakovca i Kanarevog brda dobija lagani pljusak bez grmljavine:
Tu se oblak i zaustavio. Kad su se izgubile niske baze prestao je da se kreće u toj blagoj severozapadnoj struji. Tako da sam bio na samoj granici padavina i kod mene je u par navrata bilo retkih krupnih kapi bez merljive količine padavina, dok se sve vreme čuo huk od pljuska iz daljine. Nekih 100m od mene je već bila mokra cesta kasnije, a par stotina metara dalje je već bilo tragova lepog pljuska. Komšija Chmi je procenio da je kod njega na Miljakovcu 1 palo oko 5mm. Međutim, sve ono glavno se dešavalo par km ka severozapadu.
Oblak je bio u životu nekih sat vremena i kako se jako sporo premeštao, gotovo sve vreme se istresao nad istim područjem. Procenio sam da je vrlo moguće da je u toj zoni jakog pljuska palo i 30mm, međutim podatak o količini padavina koji je stigao danas me blago rečeno šokirao. Na klimatološkoj stanici Košutnjak (RHMZ) na Banovom brdu je zabeležena količina padavina od čak 49.2mm toga dana.
S obzirom da se ovi nedeljni bilteni ažuriraju svakih nedelju dana, uradio sam print screen da ostane sačuvano:
izvor - RHMZOvo je verovatno prvi put u životu da sam doživeo da na mojoj lokaciji ne bude kiše, a par km vazdušnom linijom punih 50mm. Verovatno nikad i neću doživeti ništa slično.
Na osnovu radarskih snimaka (izvor - RHMZ) i munja (izvor - blitzortung), sam zaokružio područje koje je zahvaćeno nevremenom, čisto da se vidi koliko je to malo područje u odnosu na ceo Beograd:
Na forumu je ispraćeno kako dolikuje, pa evo bez konsultacije sa kolegama, prebacujem i njihove fotke ovde da upotpunim reportažu.
Škomi je sve posmatrao sa sigurne distance iz Borče, ali ovekovečio školski primer microbursta na drugoj fotki:
Joca je bio još bliže centru dešavanja od mene. Toliko blizu da je i kod njega na momente bilo jakog pljuska, ali toliko je bio na granici jačih padavina, da je kod njega na kraju palo sasvim malo kiše (u razgovoru mi je rekao da nije preko 5mm):
Imali smo i člana koji je sve propratio iz srca dešavanja. Marko_Bg je fotkama dokumentovao nesvakidašnji potop na Banovom Brdu:
Očekivano, mnogo snimaka se uskoro pojavljuje sa Banovog Brda, ali ovaj je jako brzo obišao internet i nagurao blizu 100 000 pregleda, pa ga ostavljam ovde za efektan kraj reportaže (autor snimka - @božocrveni)
Sve u svemu, jedan nesvakidašnji meteo događaj u Beogradu, koji je takoreći obeležio ovaj avgust. Meni je jedino što je pokvarilo kompletan utisak činjenica da je moj kraj bio toliko blizu dešavanja, a da nije uspeo čak ni neki laganiji pljusak da izvuče da malo ublaži posledice dužeg toplog i sušnog perioda. Ali, ovo je bila sve ili ništa situacija, tako blizu a tako daleko.
Toliko od mene, ako ko ima čime da dopuni reportažu, dobrodošao je.