Bio je ovo vruć septembarski vikend u Beogradu, tokom oba dana maks. temp. ~34C (juče zvanično 34.1C, danas 33.9C).
Juče je u periodu kada je zabeleženo 34C tačka rose bila oko 14.5C (na Vračaru) uz jugoistočni vetar 5-11m/s a danas je tačka rose u najtoplijem delu dana bila oko 16C uz južni-jugoistočni vetrić 2-3m/s pa meni današnji dan nije bio prijatniji od jučerašnjeg.
Prognoze koje sam pratio su uglavnom davale malo nižu temperaturu, nisam nigde video ništa preko 32C (doduše za današnji dan nije "najzanimljivija" bila temp. već procena nekih večernjih/noćnih razvoja).
Sutra će biti nešto niža dnevna temp. u Beogradu ali maks. temp. će verovatno biti znatno iznad proseka za prvu nedelju septembra (ovo "znatno iznad proseka" naročito važi za jutarnju temp. koja će verovatno biti viša nego danas -jutros je bilo 19.0C) a ako vlaga bude povišena ponedeljak neće biti prijatniji od nedelje i pored nešto niže maks. temp. P.S. Maks. temp. od otprilike 28.5-31C spada u kategoriju "
znatno iznad normale" a temp. 27-28C u kategoriju "iznad normale"...
Evo i jedne od prognoza za termin 21.30h:
Vreme&radar free app WetterOnline
@Zec: dobra analiza i najava!
Edit: @Miki: Sada videh tvoj komentar u prognozama:
"Na krajnjem zapadu i severozapadu (uz granicu sa BiH, HR i MĐ) može biti jačih nepogode, prvenstveno zbog spoja solidne energije (MLCAPE do 1600 J/kg) i 0-6km smicanja do 15 m/s. Biće i slabije zavojitosti pa ne treba isključiti mogućnost formiranja superćelija. Sve u svemu danas smo tačno na granici dešavanja jer je akcija zapadno od Srbije."
Uvek mi je zadovoljstvo da pročitam ovakvu analizu! Slikica koju sam postavio se "uklapa" sa onim što si napisao.