Najjače nevreme u septembru mesecu koje sam doživeo do sada u Valjevu. Pre toga bile su obilne padavine i oluje 1. septambar 2000-e, 15. septembar 2001-e i noć 18./19. septembar 2016-e kada sam radio reportažu za kraj te sezone, ali taj udar u 2h noću nisam očekivao. Ovaj 3. septembar 2018-e je bio sunčan, topao i sparan do 15:30h, a mnogi parametri su davali šanse za oluje kao i prošle 2017-e godine kada su bile teške ispale, a crtale su se aždaje za 1. 2. i 3. septembar. Sada su svi dani topli, sparni i nestabilni medju kojima se ovaj dan izdvaja po dobrim parametrima pojedinih modela koji su tačno pogodili gde će biti nevreme. Dok sam privodio kraju zadnju reportažu napolju se vec smrklo sa zapada.
Estofex juče nije dopustio dvojku, iako je možda trebao.
Modeli tačno pogodili lokaciju gde će biti najžešće.
Radar u šest slika jer ne znam da sklopim animaciju. Troglavi sistem je delovao da će se pretvoriti u superćeliju i njegovo kretanje od 15h do 17h.
Fotkam zapad i prilazak septembarskog nevremena.
Grmljavina počinje, a strina se nada da će zaobići. Počinje grmljavina.
Munje udaraju na zapadu niže i onda se premeštam na južnu terasu jer je nebo zaklonjeno skroz.
Prema jugu i jugoistoku grmi spuštaju se kišne zavese ka Maljenu kao po nekom nepisanim pravilu.
Prema istoku se vidi vrh ovog nakovnja koji me zahvata i rep nekog kod Arandjelovca.
Sa zapada se bliži opasno nevreme i pojačava grmljavina.
Spuštaju se na grad snažne kišne zavese i kreće velika oluja i provala oblaka koja traje 15-ak minuta.
Prozor opet na udaru silne količine vode.
Evo dva video klipa ove septembarske oluje. Posle desetak minuta potopa usledila su snažna električna pražnjenja u narednih pola sata.
Nažalost prozor na spratu opet prokisao kao 14-og maja.
Posle oluje grmi non-stop više od pola sata i bacaju se munje bez prestanka prema jugoistoku i istoku.
Grmi i bacaju se munje prema jugu.
Odlazi oluja.
Oluja otresla cveće u komšiluku.
Palo je 11lm2 i žao mi što nisam bio u Valjevu 25-og avgusta kad je palo 26lm2 i padao je grad, ali stric mi kaže da je ovaj put vetar bio jači i opasniji. Temperatura se od 28C za sat vremena spustila na 18C. Osvežilo je dobro. Da je potrajao intenzitet padavina još nekih 15 minuta bio bi još veći potop. Oko 17h je kiša stala, a oko 18h se sve smirilo kad je prestala i grmljavina. Joj da imam bolji aparat, doživljaj bi bio još lepši.