Autor Tema: Zima 2018/19  (Pročitano 90555 puta)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.440
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Zima 2018/19
« poslato: 07. Septembar 2018. u 16:37 »
Pojavljuju se prve karte, mahom za preko bare, pa da se okači.

NOAA:
"When it comes to the winter weather forecast for the 2018-2019 season, the NOAA has reported that there is a 70% chance that we will have an El Niño winter season, meaning early predictions call for a warmer than average winter across the United States."

S tim se slaže i ova "šašava" prognoza:



ECMWF za svet:

« Poslednja izmena: 27. Januar 2019. u 20:45 Milosh »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.080
  • Starost: 29
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Zima 2018
« Odgovor #1 poslato: 07. Septembar 2018. u 19:17 »
Омиљена тема  :comeon:

Не звучи лоше та експериментална прогноза за САД, барем за нас зимољупце у Европи, није лош EC не би било по њему доминантне "зоналке" што је наравно услов за хладнију и снежнију зиму у нашим крајевима.

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.524
  • Starost: 54
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Zima 2018
« Odgovor #2 poslato: 04. Oktobar 2018. u 11:35 »
RHMZ kaze 'vako:

Citat

OKTOBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobru biće oko 18.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.



NOVEMBAR 2018: Topliji i prosečno suv novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 5.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 45 mm.



DECEMBAR 2018: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.



JANUAR 2019: Srednja januarska temperatura vazduha i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Umereni mrazevi krajem druge i tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti ispod višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 58 mm.



FEBRUAR 2019: Blaži i prosečno vlažan februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 55 mm.



MART 2019: Prosečno topao i prosečno vlažan mart. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini marta.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.


izvor: rhmz Srbije

http://www.hidmet.gov.rs/latin/prognoza/sezona.php
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać

Van mreže Dane84

  • *
  • Poruke: 182
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vršac
  • Zima u dusi,Sibir u srcu.
Odg: Zima 2018
« Odgovor #4 poslato: 17. Oktobar 2018. u 15:02 »
Drugari,za sve nas zimoljupce,Accuweather izbscio prognozu za zimu,vesti veoma lose,ocekuju veoma toplu zimu nad nama,nadam se da grese.
Zima u dusi,Sibir u srcu.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.974
  • Lokacija: Niš
Odg: Zima 2018
« Odgovor #5 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:11 »
Evo i slike, nadam se da nisu u pravu...


Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 48.9;
Do 16.09. 376.5mm

Van mreže Johnny colchonero

  • **
  • Poruke: 512
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Zima 2018
« Odgovor #6 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:20 »
Red bi bio da omanu. Od kada ih ja pratim nijednom nisu ovako dobro skinuli 2 godisnja doba zaredom. Prvo kod nas letos kisan jul, vrelinu nad centralnom i zapadnom Evropom i Skandinavijom, a onda i sada na jesen zadrzavanje AC bar do ola oktobra nad Evropom, ostanak toplijeg vremena kod nas i posebno nad Skandinavijom a uhvatili su i kise na Mediteranu iako su mislili da ce biti malo istocniie, ali evo sada sanse u narednim danima da se i to ostvari.  Red je da zadrze reputaciju u da kiksnu debelo vec jednom. Mada sa ozirom na one karte kako je izgledala Evropa u proslosti kada je bio modoki ninjo, nisam neki optimista. Ali sa druge strane to ne bi trebalo da ima preveliki uticaj na nase podrucje. Ostaje samo da se nadamo

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Zima 2018
« Odgovor #7 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:21 »
Ako bi gledali ECMWF sezonske karte, vidjeli bi da blokovi koji se stvaraju na relaciji Rusija-Scandi,može dovlačiti hladnu zračnu masu sve do istoka Evrope. Kao na toj karti iznad. Međutim ECMWF karte su dosta potencijalno dobre, forsira dosta slab PV, ako tako bude, teško bi bilo reći gdje sve može da dosegne hladna masa, ali potentnije tek u januaru. Zadnje GFS sezosnke su loše, a imale su dobre hladne trendove....

Van mreže Johnny colchonero

  • **
  • Poruke: 512
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Zima 2018
« Odgovor #8 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:30 »
Uf sada kada vidim Bartovu sliku sam jos vise utucen. Ovde je bas jasan "pattern" za ljude koji prate karte o cemu se ovde radi. Jaki cikloni na Atlantiku koji donose kise severozapadnoj Spaniji, Francuskoj i UK dok se sele severoistocno u mlaznoj struji. Sa druge strane vrv  AC nad Rusijom (ali suvise istocno zato sto ga guraju cikloni) sa upadima hladnoce sa severa, nesto sto traje vec neko vreme sa povremenim prekidima. A kod nas pod uticajem ciklona mi zavrsavamo sa tople strane pod topao vazduh koji ciklon upumpava i jezik koji se jasno vidi kako kaci Spaniju Italiju i nas. Klasican primer kako vreme funkcionise i kako se uskladjuju sistemi u jednoj toploj zimi sa aktivnim Atlantikom. Tesko da ce u skorije vreme biti ovako jasna karta za sve nivoe meteoljubitelja, kako su strucnjaci dosli do zakljucka kakvo ce gde biti vreme i sta ocekuju.  Nadamo se potpuno pogresnom njihovom citanju i deugom rasporedu  barickih sistema.


Edit : Da pulsar, kao sto si i napisao ono cemu mozemo da se nadamo je da se AC pozicionira zapadnije, da Atlantik ne divlja bas toliko i da da sansu AC-u da se pozicionira i stacionira zapadnije i da se nadamo nestabilnom PV

Van mreže Johnny colchonero

  • **
  • Poruke: 512
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Zima 2018
« Odgovor #9 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:35 »
Ovo je ono sto je Kimi pisao na meteochatu i cega se pribojavao i zato prizeljkivao da sto pre dodje, a ne da nas zakaci tokom srca pa i cele zime, jer ovo zna da potraje (kao sto accu i najavljuje)

Van mreže Dane84

  • *
  • Poruke: 182
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vršac
  • Zima u dusi,Sibir u srcu.
Odg: Zima 2018
« Odgovor #10 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:47 »
Nista od tog biti nece,klasicno proseravanja Amera,zivi bili pa videli,oni u jedan dan izmene 5x dugorocnu za jedno mesto a kamoli ce da pogode za par meseci ;)
Zima u dusi,Sibir u srcu.

Van mreže Dane84

  • *
  • Poruke: 182
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vršac
  • Zima u dusi,Sibir u srcu.
Odg: Zima 2018
« Odgovor #11 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:53 »
Ovo je tipicna El nino zima u Evropi, ali jakog El nina, a ja ocekujem da on bude slab do umeren i onda nece biti presudan. Njihova agencija Noaa forsira jak El nino, mislim da gresi.
Zima u dusi,Sibir u srcu.


Van mreže Dane84

  • *
  • Poruke: 182
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vršac
  • Zima u dusi,Sibir u srcu.
Odg: Zima 2018
« Odgovor #12 poslato: 17. Oktobar 2018. u 16:56 »
Ova prognoza se bazira na proracunu cfsv2, koji je dugo imao signal za jak el nino i toplu zimu, ali sada vidi slab el nino, a toplota polako bledi....mislim da ce se taj trend nastavitinastaviti...
Zima u dusi,Sibir u srcu.

Van mreže Direktor

  • **
  • Poruke: 1.257
  • Starost: 25
  • Lokacija: Novi Sad-Novo Naselje
Odg: Zima 2018
« Odgovor #13 poslato: 17. Oktobar 2018. u 17:13 »
Ostaje nada sto je ohladjena Rusija,pa bi i neki kvazi blokovi mogli da dovuku makar tracak zime na Balkan,i tako donese tu retku pojavu zvanu sneg i ovim suptropskim predelima

Zapad i severozapad ce plivati u vodi,tata Atlantik nastavlja krstarenje :cf:

Moja ocekivanja 10 dana sa snegom na tlu
Max sneg 7cm na severu 15 cm na jugu
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.201
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Zima 2018
« Odgovor #14 poslato: 17. Oktobar 2018. u 17:34 »
 ^^ Svaka čast Accu za leto i jesen, ali već sada misliti kakva ce zima da bude u Decembru i Januaru  :grin: Ni za vikend se ne zna al ce išta kiše pasti a govorimo o periodu od 3 meseca unapred. Kada god su najavljivali hladne zime nisu se obistinile prognoze tako da je moj tip obrnut od ove dotične sezonske   ;)
Kao što obično kažu u medijima pojedini meteorolozi-Bice jedna uobicajna zima sa smenama toplih i hladnih dana  :rofl: Jedino takva prognoza ne moze da omane xD

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.974
  • Lokacija: Niš
Odg: Zima 2018
« Odgovor #15 poslato: 17. Oktobar 2018. u 17:56 »
Nemoj diktatore da si na kraj srca, bice kod vas na severu negde i 8cm  :grin:

Predugo se ovaj Aca drzao nad Evropom jednostavno ne verujem u nesto znacajno u prvoj polovini zime ali sto da nas ne iznenadi pa ko je osim mene ocekivao zimu prosle godine krajem februara i u martu  :smartass: ... Da ne bude pretopla zima, to ne volim nekako mi ok bila ona decembra 15-e i  januara 16-e...
« Poslednja izmena: 17. Oktobar 2018. u 18:16 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 48.9;
Do 16.09. 376.5mm

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.547
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Zima 2018
« Odgovor #16 poslato: 17. Oktobar 2018. u 18:52 »
E, ja baš mislim da je vreme da imamo jednu zimu sa bar prosečnim brojem dana sa snežnim pokrivačem! Makar je statistički veća verovatnoća da nakon čak 6-7 zima sa manje snega dođe jedna snežnija zima. Poslednja zima snežnija od proseka je bila zima 2010/11. godine. Pritom, ušli smo u period solarnog minimuma koji će potrajati narednih nekoliko sezona. Da ne ulazim u priču o El Ninju i u kojoj meri utiče na zime u Evropi, evo tabele sa intenzitetom El Ninja od 2. polovine 20. veka do danas, pa ko hoće može da proanalizira:



Nisam stigao detaljno da uporedim, ali mi se čini da u godinama slabog ili umerenog El Ninja (kakav se očekuje ove zime) ne postoji nikakava posebna tendencija ka toplijim zimama kod nas (čak naprotiv).

Na kraju, Accuweather je umeo itekako da greši sa sezonskim prognozama - koliko me sećanje služi. Mislim da je neosnovano da otpisujemo svaku sledeću zimu na osnovu nekoliko prethodno toplih, ili sezonskih prognoza koje su vrlo neprecizne, a često i prilično pogrešne.

Van mreže man

  • **
  • Poruke: 1.199
  • Starost: 47
  • Lokacija: Odžaci ; zapadno-backi okrug 45,5°N i 19,25°E
  • U nadi je spas!
Odg: Zima 2018
« Odgovor #17 poslato: 17. Oktobar 2018. u 20:27 »
Dve zime kojih se dobro secam su bile 2002/03 i 2009/10.To su bile izrazito snezne zime na severu nase zemlje i obe koliko se secam od sredine pa do kraja zime(mada je snega bilo i u decembru tada).Vidim da je tada bio umeren El Nino.Srks,nadam se da si u pravu  :thumbup:.Ipak treba reci da je sa ovom slikovitom prognozom Acuweather odlicno pogodio i prognozu za leto i za jesen ove godine.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže popovica novi sad 1

  • **
  • Poruke: 1.442
  • Lokacija: Fruska gora,Popovica ,302 m/nm
Odg: Zima 2018
« Odgovor #18 poslato: 17. Oktobar 2018. u 20:50 »
Uticaj El Ninja na klimu Evrope nije dokazan sa naučne tačke gledišta ima osnova da ima neki uticaj ali debata nje gotova  ,  on ima jak uticaj u Amerci nesumnjivo ali neverujem da ima velik uticaj na Evropu koji je presudan u bilo kom pravcu.
Skeptičan sam da će biti išta više od umerenog  El Ninja shodno tome nece imati uticaj nad Evropom.

Što se tiče toplog okotobra on moze da ma uticaja u novembru  eventualno..

Mislim da neka ravnoteza ce se morati uspostaviti očigledno bog zna kakvih padavina nece biti ni u novembru ...Svakako jedna jaka kiša ne uspostavlja ravnotežu..


U principu sve je nagadjanje trenutno..

Van mreže Johnny colchonero

  • **
  • Poruke: 512
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Zima 2018
« Odgovor #19 poslato: 17. Oktobar 2018. u 21:29 »
Uh svaki put kada pogledam Bartovu sliku i zamisljene baricke sisteme, odmah osetim neku nelagodnost.  :grin:  Ja se samo plasim da deficit padavina i "izjednacavanje" ne dodje u vidu "otpadaka i ostataka" od okeanskih cudovista u nekoj zapadnoj, do max severozapadnoj struji u vidu dosadne celodnevne kise na +7 ili +9.

Valjda ce biti snega i hladnoce u isto vreme, dugo nije bilo. Posebno u srcu zime, jer je solidnog snega od dan-2 bilo na samom kraju prosle, ali nije to isti ugodjaj kao kada imas solidan minus, a napolju sve belo i tako danima. Decembar je bas slab prethodnih godina, mogao bi da proradi.