Mozda bismo mogli da napravimo anketu, slicno kao letoljupci zimoljupci, da vidimo sta ljudi misle. Menjanjem vremenske zone bismo dobili zimi efekat, kao kada bi sada ostali na letnjem racunanju. A leti (ako bi ostalo pomeranje, tj. ako izglasaju NE) bi nam dan trajao koliko i u Grckoj tj. sat duze nego sto nam sada traje. Jer Grcka kao i mnogo ostalih zemalja menja vreme leti na letnje, plus su zona ispred nas.
Postoji i opcija promeniti zonu, a imati samo zimsko, ali tu je efekat isti kao ovo sto sam predlozio - kada bi samo sve vreme bili na letnjem, a ostali u ovoj zoni. Leti bi nam dan trajao kao i do sad (umesto pomeranja kazaljki, vec bi bili +1h zbog zone), a zimi bi nam dan pocinjao i zavrsavao se sat kasnije, jer smo promenili zonu). Tako da uprostim. Evo razlike u odnosu na trenutno stanje (centralna zona, pomeranje kazaljki). Ima ih 5 pa pisite koje vam se najvise svidjaju. Opcije 2 i 3 imaju isti efekat, ali su 2 razlicite stvari. Meni licno nekako ove 2 u sredini izgledaju najbolje 2 (3) i 4.
1. ostati kao i do sad (efekat 0)
2. promeniti na letnje (efekat zima +1h leto 0)
3. promeniti zonu samo biti na zimskom (efekat zima +1h leto 0)
4. promeniti zonu i pomerati kazaljke, imali bi vreme kao Grcka i ostale drzave u istocnoj zoni (efekat zima +1h leto +1h)
5. promeniti zonu samo biti na letnjem ( efekat zima +2h, leto +1h)
Pretpostavljam da bi ljudi koji hoce zimsko racunanje rekli za opciju 5 da je "ludost", a ona je
potpuno isti "ekstrem" koji bi imali ako bi ostali kao do sada i racunali samo po zimskom, za sta neki tvrde da je logicno. E ovo je to, samo u drugu stranu, pa vidite koliko bi to onda "dobro" bilo (ostati samo na zimskom). Znaci po meni ili menjati zonu, kao sto neki pisu(opcija 4), ili ostati na letnjem (blaza varijanta). Mi sa obzirom da smo na samom istoku ove vremenske zone, se na trenutnoj skali od 1 do 5, nalazimo na 1 (ako poredimo sa drugima), a hocemo da odemo na 0. (ostati u ovoj zoni, i racunati po zimskom)
Zemlje centralne Evrope (CH, D, ITA) su u odnosu na nas na opciji 4 realno, jer su dosta zapadnije od nas, pa im kasnije izlazi-zalazi sunce, iako smo u istoj zoni (u odnosu na SLO je razlika mozda 30min), Bugarska i Grcka su na 4 jer su blizu nas ali zona ispred. Spanija i Francuska su na 4 ali realni efekat je 5 jer su bas zapadno (na zapadu Spanije se vidi u 23h
), i tamo mnogo kasnije zalazi sunce nego u Austriji npr. I oni bi mozda trebali da promene zonu, samo kontra.
Nema nikog osim 2-3 zemlje iznad nas (plus Makedonija) kao sto je Poljska npr. da je na opciji broj 1. (ali i oni su severnije, pa im leti ne bi zalazilo sunce brzo kao nama), a mi hocemo da predjemo na opciju 0.