6.22h:
Jedna od najtoplijih oktobarskih noći u Srbiji od kada se vrše merenja!
Na dosta glavnih meteoroloških stanica je u ponoć (23UTC) izmereno 20ºC ili više, iako je poznooktobarska noć. Najtoplije je sa 21ºC u Beogradu, Loznici, S. Mitrovici, Valjevu, S. Palanci, Ćupriji i Nišu, a 20ºC je u N. Sadu, Kragujevcu, V. Gradištu i Kraljevu. Na aerodromu u Surčinu je čak 22ºC, a na aerodromu u Batajnici i onom u Vršcu 21ºC (klimatološke stanice). Veleke su šanse da neka/e od ovih stanica ima(ju) tropsku noć, a to se pre svega odnosi na Beograd. Na ostalim stanicama je temperatura bar 16ºC, izuzev Timočke Krajine i stanica u višim predelima, gde je svežije. Inače, prosečna minimalna temperatura za sam kraj oktobra je od 2 do 5ºC.
Izvor - FB stranica SerbianMeteo
Morao sam da navijem sat za 5h da bih ispratio završnicu... Biće do poslednjeg trenutka napeto. Kolika god da bude minimalna temperatura, iako sam ostavio prostor za mogućnost da ne bude tropske noći, ovo mi je nauk da se ubuduće ne izlećem sa najavom. Dakle, stanje je sledeće:
Sranica Beograd-Vračar je "ispala iz trke" za tropsku noć ako je verovati AMS. Tamo dosadašnja minimalna temperatura iznosi 19,9ºC (trenutno je neznatno više) i mislim da neće "ići" ispod toga. Možda osmatrač na stanici u Krađorđevom parku bude pristrasan i upiše tih famoznih 20,0ºC, nikad se ne zna...
A, dolaze i druge mogućnosti u opticaj. Bart, da li si budan?
Stanica u Surčinu (aerodrom N. Tesla) je u SYNOP depeši imala najnižu temperaturu u 4h i ona je iznosila 20,8ºC. S obzirom na male temperaturne oscilacije i to da u METAR izveštaju ni u jednom terminu nije išla ispod 21ºC, te da je u 5h po SYNOP-u iznosila 21,0ºC (dakle, ima tendenciju blagog porasta), nameće se zaključak da je racionalno verovati da će na ovoj stanici ova noć biti upisana kao tropska.
Sve ostale sinoptičke stanice su "otpisane", osim Vršca. Na vršačkom aerodromu u METAR depeši uglavnom je temperatura iznosila 21ºC, dok je najniže upisano 20ºC, poslednji put u 5.30h. Po SYNOP-u, temperatura je najniža bila u 2h i iznosila je 20,1ºC.
Kad već pominjem aerodrome, na svim ostalim je temperatura bila niža od 20ºC.
Dopuna: Po AMS Vračar je u 6h temperatura iznosila 19,8ºC, tako da je i ova stanica van konkurencije. Podsetiću da je dosadašnja najviša oktobarska minimalna temperatura u Beogradu iznosila 19,5ºC (dakle, od 1887.).
Nadam se da nisam previše dosadan sa ovolikim detaljisanjem, ipak je ovo ekstrem u pravom smislu te reči. Možda je trebalo da sačekam još malo, pa da samo saopštim konačne vrednosti, ali sam u euforiji loše reagovao. Uzdam se u noć ka utorku da će biti tropska i to na samom kraju oktobra i da ne bude uzaludno svo ovo moje pisanje i praćenje. Sledeća noć će i imati najveće šanse da bude najtoplija u nizu.