U Beogradu je sada pretezno oblacno i toplo uz pojacan juzni vetar. Kod "Vuka" je maks. temp. bila 25.9C u periodu sa povremenim suncanim intervalima (pre 12h). Na Adi ima malo ljudi iako ovako topli dani (uz rekord za min.temp.) na kraju oktobra svakako "mame" napolje.
Slikice izrazito niskog vodostaja na uscu Save u Dunav, kasnije popodne.
Evo dve slikice načinjene danas u podne na ušću Save u Dunav:
na prvoj se ne vidi dovoljno dobro koliko je vodostaj nizak ali mislim da je na drugoj sve jasno -može lako da se proceni na kojoj udaljnosti od obale sam stajao dok sam slikao (onaj prvi pešački nivo, na betonskoj stazi, je često pod vodom -naravno ne baš u oktobru). Splav koji se delimično vidi, ili makar njegov deo najudaljeniji od obale, je obično na "dubokoj vodi" ali sada je na plodnom zemljištu
Stručni ljudi koji daju objave na sajtu RHMZa ovo već danima nazivaju nivoom koji je "oko ili nešto ispod niskog plovidbenog" -meni kao laiku za tu temu ovo deluje kao izuzetno nizak vodostaj zbog koga retko koje "plovilo" može da se koristi (o velikim ili srednje velikim brodovima ne vredi pisati). Odavno, baš odavno nije bio ovakav vodostaj na ovoj lokaciji (naravno, ne samo ovde)... Dunav će početi lagano da raste...
Što se tiče aktuelne situacije sa vremenom, ništa se bitno nije promenilo od mog komentara u 13h: ostalo je pretežno oblačno, maks. dnevna temp. je dostignuta u podne ili malkice ranije ("kod Vuka" je, kao što sam napisao, bilo 25.9C a veoma slično će biti na zvaničnoj stanici na Vračaru) a trenutno je 23C. Predstoji još jedna vrlo topla noć u Beogradu (minim. temp. sutra ujutru će svakako biti viša od one izmerene na kraju dana npr. u 23.59h) a potom će noćne i jutarnje temp. biti "normalnije" iako su i vrednosti od 12 do 15C svakako iznad proseka za poslednji dan oktobra i početak novembra.
Biće još dana, početkom novembra, za vožnju bajsa u BG u "letnjoj garderobi" -kada je 24-25C sredinom dana, ne vidim razlog (tokom vožnje bajsa u periodu od npr. 12-15h) za "slojevito oblačenje" kako bi neki rekli
Uzgred, kao što su neki članovi spomenuli -bilo je dosta ljudi koji su u podne, na ~26C, bili obučeni kao da je 13-14C.