Kada se sagleda "šira slika" očekivan razvoj sinoptičke situacije nije velika nepoznanica (detalji su nepoznanica). Nažalost, prethodnih dana nisam stigao da diskutujem sa vama iako sam detaljno analizirao gotovo sav prognostički materijal koji može biti od koristi za prognozu za naredni period i redovno pratio forum, a i sada imam veoma malo vremena. Zato ću samo reći da je jako zahlađenje neminovno i da ono neće biti prolaznog karaktera, već da će verovatno potrajati do 3-5. decembra. Kada je reč o padavinama od predstojećeg ciklona, trebalo bi da, uz zahlađenje, u noći između 27. i 28. novembra kiša u nižim krajevima pređe u sneg (prvo na severu, zapadu i jugozapadu zemlje), tako da bi u sredu (28.11.) bilo veoma hladno, mestimično sa snegom u celoj zemlji, uz formiranje / povećanje visine snežnog pokrivača. Precizna visina snežnog pokrivača još uvek samo može da se pretpostavlja, s obzirom na tačnu temperaturu koja će biti (iznosiće blizu granične vrednosti ― 0-tog podeoka), kao i intenzitet i dužinu trajanja padavina, koja opet zavisi pre svega od brzine širenja grebena AC (severno i severoistočno od "nas") ka našim krajevima, tj. jačine uticaja ciklona u tim trenucima. Svakako da je vrlo verovatno da će u nižim krajevima doći do manje visine, a u ovim trenucima i umerena visina snežnog pokrivača dolazi u opticaj makar ponegde, pre svega u zapadnim i jugozapadnim predelima i u Timočkoj Krajini (onaj ko planira pola metra snega ni ovaj put neće biti zadovoljan). Manji izgledi postoje za slabe snežne padavine tokom četvrtka, pre svega u južnim i istočnim krajevima. Sledi izuzetno hladno vreme (ledeni dani) sa umerenim i jakim jutarnjim mrazem i "ledenim" vetrom istočnih pravaca (košava "iz udžbenika"). Poslednjeg dana novembra ili na samom početku decembra (neposredno pred otopljenje) postoji trend za ciklogenezom u Sredozemlju koja bi imala periferijski uticaj na "nas" (mogućnost (pre svega za jug zemlje) za nove padavine pre potasta temperature) ili bi putanja ciklona bila previše južno za naše krajeve, ali ovo je više informativnog karaktera.
Kasnije popodne ću verovatno napisati detaljniju analizu. Izvinjavam se ako sam u brzini napravio neku grešku prilikom kucanja poruke.