Realno, ako nešto možemo da biramo, bolje je da izaberemo padavine ispred neke značajne/ekstremnije hladnoće. Naravno da se navija sada da što više zahladi posle ovako ekstremno toplog perioda, ali oberučke bi prihvatio i nešto blaže sa kišom i snegom u brdsko-planinskim predelima.
Upravo tako Kimi! U potpunosti se slažem sa tobom, ali ma kakvi trenutni izlazi modela bili, ja sam stava da će prvi sneg širom zemlje pasti verovatno u narednih desetak, eventualno 15 dana, a pod tim ne podrazumevam ogroman i dugotrajan snežni pokrivač i elementarnu nepogodu, ali ne mislim ni da će simbolično da “zabeli”. Mišljenje naravno nije zasnovano na statističkoj verovatnoći (ekstremna je suša) niti na nekoj vrsti prizivanja ili preteranog nadanja.
Ako bi mene pitali, prva promena, koja će biti prouzrokovana spuštanjem doline preko Belorusije i Ukrajine (kada se otprilike očekuje njeno odsecanje) ka oblasti Crnog mora (dok će u “prizemlju” do kraja perioda (subota) nad našim područjem vladati anticiklonalno polje) će nam noćas i sutra tokom dana doneti naoblačenje, okretanje vetra i pad temperature (izuzev Timočke Krajine gde će doći do porasta), a ponegde u sredu južnije od Save i Dunava slabu kišu. I narednih dana ćemo biti pod uticajem visinskog ciklona koji će biti na granici Evrope i Male Azije, tačnije sa zapadne obale Crnog mora izmeštaće se ka zapadu Turske, gde će u subotu iščeznuti. To će se osetiti u vidu promenljive oblačnosti koja će ponegde povremeno uslovljavati kišu pretežno slabog intenziteta, na planinama susnežicu i sneg krajem perioda, a biće uslova i za retku pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova tokom četvrtka i petka. Najveća koncentracija padavina je u petak, ali će količina ostati mala. Temperatura će na dnevnom nivou biti u svakodnevnom manjem padu, te će od četvrtka biti oko prosečnih vrednosti. U sredu i četvrtak će duvati slab i umeren, ponegde i pojačan severozapadni vetar, a na istoku zemlje u sredu umerenog i jakog intenziteta.
U subotu se vreme stabilizuje i doći će do razvedravanja najkasnije do kraja dana. U nedelju jutro sa slabim, ponegde i umerenim mrazem u nižim predelima, a tokom dana prohladno uz duže sunčane periode. U košavskom području će istočni vetar biti u postepenom pojačanju usled sve izraženijeg gradijenta pritiska u pravcu istok-zapad između skandinavskog anticiklona i ciklona u Sredozemlju.
Reakcija Sredozemlja se očekuje još u subotu i u središnjem delu Mediterana će doći do ciklogeneze, blizu obale Afričkog kontinenta (Libija), a ovaj ciklon će se dalje kretati ka severoistoku, preko Jonskog mora ka Egejskom, tako da ćemo biti na njegovoj periferiji uticaja. Istovremeno se sa severoistoka Starog kontinenta spušta nova dolina (preko evropskog dela Rusije i Ukrajine ka području Zapadnog Balkana) i sa njom hladna vazdušna masa (iz Sibira). Nova promena vremena u ponedeljak, kada se očekuje postepeno naoblačenje sa juga, a padvinska zona će se tokom dana polako širiti ka centralnim i u toku večeri i noći će zahvatiti severne krajeve. U nižim predelima kiša koja će preći u sneg i formirati manji snežni pokrivač. U brdsko-planinskim predelima sneg i vejavica. Duvaće umerena i jaka košava (istočni vetar sa olujnim udarima). Temperatura će tokom dana biti oko ili malo iznad 0ºC, samo će na severu biti toplije zbog kasnijeg naoblačenja.
U utorak dolazi do izmeštanja doline zapadnije, pa će geopotencijal biti u porastu, dok se ciklon suviše udaljava istočno i prestaje da ima uticaja na naše područje. Padavine postepeno slabe i prestaju, ali se zadržava pretežno oblačno, hladno i vetrovito.
Reč je pre svega o visinskom ciklonu koji “zadaje” dodatne poteškoće modelima, i isto tako, ispravite me ako grešim, veliki je problem i to što ne mogu precizno da odrede koliko će advekcijom sibirskog vazduha troposfera nad nama da se isuši, a do promene ima još skoro nedelju dana. Zato su padavine skoncentrisane velikim delom na mali prečnih oko središta ciklona, dok “idući” na sever jednostavno “ispare”. Takođe, za nekih 48h će se situacija verovatno prilično “iskristalisati”, nakon što dođe do odsecanja prve doline. Idem ovaj put velikim delom na sreću i iskustvo (ako uopšte mogu tako nešto da kažem). Zato izgledam toliko optimistično i možda se mnogo izbrukam, te kada se uporedi moja celokupna prognoza ima većih razlika u odnosu druge. Bio sam detaljniji, ali svestan da može doći do većih izmena.
Za dalje bi bilo potpuno suludo da pišem konkretnu prognozu s obirom na izuzetno kompleksnu sinoptičku situaciju. Upoređujući ensemble i njihov prosek kod EC, GFS i GEM modela, svakako je odlično po zimoljpce da su, s obzirom na delek period, veoma velike šanse za dugotrajno zadržavanje “bloka” sa centrom nad Skandinavijom, Norveškim morem, pa i Islandom, kao i to da se očekuje serija ciklona u Sredozemlju (padavinski, ensembli su sve bolji). Po prosecima, čini se da će doći do kratkotrajnog porasta temperature (na visini) nakon 20. novembra, a onda bi oko 25.11. došlo do ponovnog pada, ali je sve vreme u “negativi” (dakle, nekoliko stepeni niže od normale). Inače, ovo je samo trenutno stanje i ima više informativni karakter s obzirom na period.
Sa velikim nestrpljenjem i euforijom iščekujem večerašnje izlaze i ponoviću da je ovo moja projekcija razvoja situacije zasnovana na detaljnoj analizi prognostičkog materijala.
P.S. Zamolio bih vas ako primetite nešto pogrešno da mi skrenete pažnju, jer sam tek skoro prešao na analiziranje sinoptičke situacije. Jako bi mi to značilo.