Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2018  (Pročitano 59381 puta)

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
Odg: Novembar 2018
« Odgovor #40 poslato: 11. Novembar 2018. u 20:28 »
 ^^ Diktatore, zbog čega misliš da je za "nas" "mrka kapa"? :)

Ja u ovom trenutku ne mogu da se složim sa tobom. Uzimajući jedino Operativni ECMWF 12Z kao relavantan za analizu, moje mišljenje je da samo mala pomeranja baričkih sistema mogu dovesti do bitnih promena, za zimoljupce od krucijalnog značaja. Dovoljno je samo da se prorede izobare, tako što će se malo "izdići" severnije i eventualno biti malo plići AC, koji se sada pozicionira nad jugom Norveške, a potsetiću da govorimo o periodu dužem od nedelju dana i da ovo može komotno u "Dugoročne prognoze"; nije 24h pred promenu. Govorimo o prvom snegu... Jedino ako nisi baš ambiciozan i želiš pola metra snežnog pokrivača i novi novemarski rekord. :D

Takođe, setimo se izlaza modela od pre samo 2-3 dana i napravimo poređenje. Dajte ljudi malo optimizma! :grin:

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #41 poslato: 11. Novembar 2018. u 22:59 »
Srki,mislim za sada mrka kapa sto se snega tice,ali naravno da moze u narednim izlazima da se poboljsa  :tu:

Konkretno Ec vidi samo zahladjenje sa max tempama izmedju 6 i 8c,sto je nista specijalno za sada,niti prvog snega,niti pokrivaca

Ali i da ne bude do decembra nije strasno
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Darko Vr/Sc

• **
« Odgovor #42 poslato: 12. Novembar 2018. u 18:59 »
Evo gledam GFS nije los do 300-tog sata, posle toga malo losije ide neko otopljenje ali ko zna daleko je to...ono sto je ocigledno jeste da nastupa start zime 2018/19 kao sto rece jedan kolega sa Bugarskog meteo foruma... :worthy: :grin:

Izvor: wetterzentrale.de

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #43 poslato: 13. Novembar 2018. u 16:24 »
Ваља напоменути да мени поуздани ICON црта снежне падавине у недељу и понедељак у централним и јужним пределима, касније и на северу земље и то врло могуће на негативним температурама, као последица циклонске активности у Егејском мору, видећемо шта ће рећи остали модели.

Али полако сви модели уводе отопљење од 21, језгро хладног ваздуха иде превише западно по свим моделима како ствари стоје.
« Poslednja izmena: 13. Novembar 2018. u 17:13 Медо »

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #44 poslato: 13. Novembar 2018. u 17:06 »
Realno, ako nešto možemo da biramo, bolje je da izaberemo padavine ispred neke značajne/ekstremnije hladnoće. Naravno da se navija sada da što više zahladi posle ovako ekstremno toplog perioda, ali oberučke bi prihvatio i nešto blaže sa kišom i snegom u brdsko-planinskim predelima.

Upravo tako Kimi! U potpunosti se slažem sa tobom, ali ma kakvi trenutni izlazi modela bili, ja sam stava da će prvi sneg širom zemlje pasti verovatno u narednih desetak, eventualno 15 dana, a pod tim ne podrazumevam ogroman i dugotrajan snežni pokrivač i elementarnu nepogodu, ali ne mislim ni da će simbolično da “zabeli”. Mišljenje naravno nije zasnovano na statističkoj verovatnoći (ekstremna je suša) niti na nekoj vrsti prizivanja ili preteranog nadanja.

Ako bi mene pitali, prva promena, koja će biti prouzrokovana spuštanjem doline preko Belorusije i Ukrajine (kada se otprilike očekuje njeno odsecanje) ka oblasti Crnog mora (dok će u “prizemlju” do kraja perioda (subota) nad našim područjem vladati anticiklonalno polje) će nam noćas i sutra tokom dana doneti naoblačenje, okretanje vetra i pad temperature (izuzev Timočke Krajine gde će doći do porasta), a ponegde u sredu južnije od Save i Dunava slabu kišu. I narednih dana ćemo biti pod uticajem visinskog ciklona koji će biti na granici Evrope i Male Azije, tačnije sa zapadne obale Crnog mora izmeštaće se ka zapadu Turske, gde će u subotu iščeznuti. To će se osetiti u vidu promenljive oblačnosti koja će ponegde povremeno uslovljavati kišu pretežno slabog intenziteta, na planinama susnežicu i sneg krajem perioda, a biće uslova i za retku pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova tokom četvrtka i petka. Najveća koncentracija padavina je u petak, ali će količina ostati mala. Temperatura će na dnevnom nivou biti u svakodnevnom manjem padu, te će od četvrtka biti oko prosečnih vrednosti. U sredu i četvrtak će duvati slab i umeren, ponegde i pojačan severozapadni vetar, a na istoku zemlje u sredu umerenog i jakog intenziteta.

U subotu se vreme stabilizuje i doći će do razvedravanja najkasnije do kraja dana. U nedelju jutro sa slabim, ponegde i umerenim mrazem u nižim predelima, a tokom dana prohladno uz duže sunčane periode. U košavskom području će istočni vetar biti u postepenom pojačanju usled sve izraženijeg gradijenta pritiska u pravcu istok-zapad između skandinavskog anticiklona i ciklona u Sredozemlju.

Reakcija Sredozemlja se očekuje još u subotu i u središnjem delu Mediterana će doći do ciklogeneze, blizu obale Afričkog kontinenta (Libija), a ovaj ciklon će se dalje kretati ka severoistoku, preko Jonskog mora ka Egejskom, tako da ćemo biti na njegovoj periferiji uticaja. Istovremeno se sa severoistoka Starog kontinenta spušta nova dolina (preko evropskog dela Rusije i Ukrajine ka području Zapadnog Balkana) i sa njom hladna vazdušna masa (iz Sibira). Nova promena vremena u ponedeljak, kada se očekuje postepeno naoblačenje sa juga, a padvinska zona će se tokom dana polako širiti ka centralnim i u toku večeri i noći će zahvatiti severne krajeve. U nižim predelima kiša koja će preći u sneg i formirati manji snežni pokrivač. U brdsko-planinskim predelima sneg i vejavica. Duvaće umerena i jaka košava (istočni vetar sa olujnim udarima). Temperatura će tokom dana biti oko ili malo iznad 0ºC, samo će na severu biti toplije zbog kasnijeg naoblačenja.

U utorak dolazi do izmeštanja doline zapadnije, pa će geopotencijal biti u porastu, dok se ciklon suviše udaljava istočno i prestaje da ima uticaja na naše područje. Padavine postepeno slabe i prestaju, ali se zadržava pretežno oblačno, hladno i vetrovito.

Reč je pre svega o visinskom ciklonu koji “zadaje” dodatne poteškoće modelima, i isto tako, ispravite me ako grešim, veliki je problem i to što ne mogu precizno da odrede koliko će advekcijom sibirskog vazduha troposfera nad nama da se isuši, a do promene ima još skoro nedelju dana. Zato su padavine skoncentrisane velikim delom na mali prečnih oko središta ciklona, dok “idući” na sever jednostavno “ispare”. Takođe, za nekih 48h će se situacija verovatno prilično “iskristalisati”, nakon što dođe do odsecanja prve doline. Idem ovaj put velikim delom na sreću i iskustvo (ako uopšte mogu tako nešto da kažem). Zato izgledam toliko optimistično i možda se mnogo izbrukam, te kada se uporedi moja celokupna prognoza ima većih razlika u odnosu druge. Bio sam detaljniji, ali svestan da može doći do većih izmena.

Za dalje bi bilo potpuno suludo da pišem konkretnu prognozu s obirom na izuzetno kompleksnu sinoptičku situaciju. Upoređujući ensemble i njihov prosek kod EC, GFS i GEM modela, svakako je odlično po zimoljpce da su, s obzirom na delek period, veoma velike šanse za dugotrajno zadržavanje “bloka” sa centrom nad Skandinavijom, Norveškim morem, pa i Islandom, kao i to da se očekuje serija ciklona u Sredozemlju (padavinski, ensembli su sve bolji). Po prosecima, čini se da će doći do kratkotrajnog porasta temperature (na visini) nakon 20. novembra, a onda bi oko 25.11. došlo do ponovnog pada, ali je sve vreme u “negativi” (dakle, nekoliko stepeni niže od normale). Inače, ovo je samo trenutno stanje i ima više informativni karakter s obzirom na period.

Sa velikim nestrpljenjem i euforijom iščekujem večerašnje izlaze i ponoviću da je ovo moja projekcija razvoja situacije zasnovana na detaljnoj analizi prognostičkog materijala.

P.S. Zamolio bih vas ako primetite nešto pogrešno da mi skrenete pažnju, jer sam tek skoro prešao na analiziranje sinoptičke situacije. Jako bi mi to značilo.

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #45 poslato: 13. Novembar 2018. u 17:24 »
Zaboravio sam da napišem da se najviše padavina očekuje u južnim, a najmanje u severnim krajevima i košavskom području, naravno. Još uvek je veoma rano licitirati sa količinom kada je objektivno upitno da li će ih biti na teritoriji cele zemlje. :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #46 poslato: 13. Novembar 2018. u 17:31 »
Bravo za post Srđane. :tu:

Ako je i bilo neke dileme, ona je večeras rešena. Svi modeli se vraćaju na scenario da visulja usputno samo preko nas nastavlja ka zapadu Evrope.

I upravo u ovome što je kolega Medo okačio treba tražiti šansu za nas što se tiče snega za nizije. Dakle ovaj ciklon koji se formira na jugu Jadrana, kako će da intereaguje sa visinskim ciklonom koji se spušta sa severoistoka.

Ako opstane jugozapadna strujnica na visini u ponedeljak i utorak dok je dovoljno hladno sigurno će biti padavina, verovatno i snega do nizija.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #47 poslato: 13. Novembar 2018. u 18:56 »
Da se ne ponavljam, uvek je zadovoljstvo čitati tvoje analize, Srdjane. :tu:

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #48 poslato: 13. Novembar 2018. u 18:57 »
Puno optimizma imam, a Srki je dobru prognozu dao do 27, a za posle je nezahvalno. Kimi je isto odličan sa prognozama i analizama, kao i još puno članova ovog foruma. Svi mi kažemo, da je daleko 300h ili preko toga, a da li je to tako uvek? Ova karta kaže najnovijeg izlaza GFS-a
ali ovo oko Španije i Britanije nije atlantik ali jeste veoma loše po nas
Iskustvo kaže, da u zadnjih 10 godina modeli kada crtaju otopljenje bilo kakvo nepogrešivi su, upravo se bojim da ove slike govore da nas leto nije napustilo, i da leto nije reklo svoje još!
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #49 poslato: 13. Novembar 2018. u 19:45 »
Srđane, kapa dole!
Mogao sam stvoriti slike u glavi raspodjele sistema bez gledanja u karte, samo nastavi. Evo da kopiram post sa komšijskog foruma, jer za neki drugi nemam vremena :(

Bojim se da ako ovaj prvi upad, sa početka dekade, ode ovako kako crta GFS večeras i ostane polje niskog pritiska oko Španije, da bi naredni upad u drugom dijelu dekade bio za nas opet prezapadno uz bježanje AC nad Greenlandom. Sjećam se prošle zime i januara, kako su nam u dalekim satima poslije NG crtali lijepi upadi, da bi sve otišlo u zapadno Sredozemlje i onda nastavila serija prodora, a snijeg padao po Sahari, naravno, kod nas rano proljeće. Doduše nije bila slična sinoptička situacija, ali često prvi poremećaj zna olakšati i otvoriti put drugom, vremenski bliskom, poremećaju. 

Pogledajmo ponaosob perturbacije, sada sam ih brzo pregledao. Isključimo one koji vraćaju  AC prema nama, a ne prema Greenlandu (zbog male mogućnosti u prognozama ostalih modela):
1. Ako se zadrži ciklona oko Francuske-Španije do narednog prodora, uz izmicanje AC prema Greenlandu, naredni prodor ide direktno tamo, zato je prosjek temperatura GFS ovako dignut - mi u toplom sektoru dokle ide prognoza GFS-a;
2. Ako se zadrži oko Njemačke ili  se aktivira sredozemlje oko Korzike (zadržavanje ciklone bliže nama do novog potencijalnog upada), a stovri se privremeni atlatnski greben moguća nam je opet fina dekada, jer je spuštanje doline do Sredozemlja na čijem bi putu nastale ciklone bili mi, uz niske temperature;
3. Scenarij je neki nedefinisani mješanac onog što smo pisali do sada i slabo podržani rasporedi sustava po ostalim ensima i modelima.

Evo i rasipa, stanje prvog upada, i kasnije ovaj naredni, preko Scandi i manje nedefinisano stanje sa +GPH iznad Grenlanda (žute bolje) ukojem bi se smjeru trebala prostirati AC prema do sada dostupnim prognozama:

Super bi bilo da je ostao prvi prodor oko Jadrana, onda bi naredni na nas, prema istim ensima koje sam gledao, što je i logično, zato je kod većine takvih ensa po podu dokom cijele dekade, uz manja  koelbanja temperatura, ali spod 0° po visini.

Nadam se da sam ostao nejasan. ;)

EDIT: I ECMWF upade u ovaj 3. scenarij, zaista ogroman rasip i nepouzdanost se nastavlja za zadnju dekadu, a mirisalo je na jednostavnu situaciju.
« Poslednja izmena: 13. Novembar 2018. u 20:06 Pulsar_ »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #50 poslato: 13. Novembar 2018. u 20:36 »
I EC "njuši" neki talas padavina s juga u drugom delu noći nedelja na ponedeljak i u ponedeljak kroz deo dana.

U brdsko-planinskim predelima (izand 500m nv)  to bi bio siguran sneg, jer je minus i na 850mb i na 925mb, ali verovatno bi pahulja bilo i nizija:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #51 poslato: 13. Novembar 2018. u 21:20 »
Ec se bas raspistoljio sa padavinama za sledecu nedelju kod mene,ima tu i 15-20mm u obliku kise i susnezice na 2-4c,mada ja mislim da bi tu i snega videli,Popovica sigurno

Ovo vec lici na jesen

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #52 poslato: 13. Novembar 2018. u 23:28 »
Videcemo ako bi bilo tako  bile bi  to padavine kod mene oko nule ali u takvim situacijama je bitan pravac vetra  ..Vetar je povoljan duvace iz pravca venca sto bi bilo dobro za ruzu vetrova .Taman da bude negativna nula

Vislje malo ispod nule garantovano..

Van mreže Darko Vr/Sc

• **
« Odgovor #53 poslato: 13. Novembar 2018. u 23:57 »
Kao sto je Kimi napomenuo trebalo bi za sada sa nekom dozom sigurnosti da se potvrdi prvi  :D sneg kolicinski simbolican ali eto, za period nedelja/ponedeljak, GFS 18 ponovo na strani nas zimoljubaca vraca hladnije vreme posle 21. Nov tj.razvoje ciklona u Jadranu koji bi za sobom sa severa povukli hladan vazduh i eto nam snega...
Nadam se da ce i EC krenuti njegovim stopama ili samo je to jedan ispad ipak su to masine :)

Svakako ce to kolege strucnjije da objasne... :smartass:

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #54 poslato: 14. Novembar 2018. u 08:06 »
Hvala mnogo svima! Baš mi je uzbudljiva kompletna neusaglašenost za analizu. Jeste da “kida” živce, ali je vrlo interesantno za praćenje, zar ne? ;)

Ovog jutra smo “pametniji”, reklo bi se. Polako se “sklapaju kockice” za naredne dane, te znamo otprilike šta nas čeka. Imao sam vremena da analiziram samo operativni GFS i ICON 00Z (dakle njihovo pojedinačno viđenje), te se nadam da će nekome biti od koristi. :)

Kada govorimo o promeni vremena koja se prognozira od nedelje, GFS operativni je dosta loš samo iz tog razloga što je visinski ciklon koji je u sklopu ciklona u Sredozamlju veoma loše pozicioniran. Na 700hPa centar se nalazi suviše južno, te se preko juga Apeninskog poluostrva smešta u Južni Jadran. Zato je strujanje istočno i jugoistočno (južna komponenta je prisutnija južnije, naravno), a već u noći ka ponedeljku dodatno slabi i okreće na istočno i severoistočno (severna komponenta je prisutnija severnije, ali kratko strujanje okreće na “čisto” severoistočno i u južnim krajevima), osim područja KiM i krajnjeg jugoistoka zemlje, gde je sve vreme južno i jugoistočno. Ovakav razvoj sprečava advekciju vlage iz Egejskog mora (za razliku od ICON modela), vazduh je suvlji i padavina nema (severozapad zemlje) ili ima u znatno manjoj količini (tek u južnim i istočnim krajevima bliže moru nešto više) i to uglavnom tokom ponedeljka. To je ono o čemu je Kimi juče pričao. Tek 19.11. (u ponedeljak) po prelasku visinskog ciklona (700hPa) preko našeg područja ka severu i pripajanju onom koji pristiže sa severoistoka Starog kontinenta i nastavlja put Zapadne Evrope strujanje tokom večeri okreće na južno i jugozapadno, ali tada je kasno, ciklon je iščezao, a padavine slabe i prestaju. Takođe je i pretoplo u prizemlju, jer je temperatura (ponedeljak) tamo gde ima padavina u toku dana +2-3ºC, a i uveče “ostaje” blago iznad nule. Na severu zemlje je još toplije.

U isto vreme ICON prognozira pregršt padavina u celoj zemlji (ponegde i obilnije) zbog jačeg, jugoistočnog strujanja i velike količne vlage. Slabijeg intenziteta se očekuju već u noći ka nedelji južnije od Save i Dunava mestimično (uglavnom vezane za orografiju), a jača padavinska masa u nedelju ujutru zahvata južne krajeve i pre ponoći stiže do krajnjeg severa. Iako je količina prilično ujednačena u različitim krajevima (u košavskom području će ih biti nešto manje zbog jakog vetra), temperatura bi u prizemlju većinom bila kritična i samo mestimično bi se pre prestanka padavina (ponedeljak krajem dana i tokom večeri) formirao manji snežni pokrivač, dok je za više predele izvestan obilan sneg, ako je verovati ovom numeričkom modelu.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #55 poslato: 14. Novembar 2018. u 11:40 »
Preporuka za one slabog srca,nemojte gledati Gfs 6z

Kompenzacija  u punoj snazi,ciklon za ciklonom uz dovoljno hlaadboce za obilje snega,bajkovitije izlaze ni u sred zime nekad nemamo

Po Gfs 6z ovaj novembar bi cela Srbija zavrsila pod snegom do kolena i debelim minusima :rotf:
« Poslednja izmena: 14. Novembar 2018. u 11:56 diktator »

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #56 poslato: 14. Novembar 2018. u 12:11 »
Cas toplo cas hladno tako da opišem kranju neusaglasenost modela i njihovo lutanje.
GFS 00  je davao samo kisu ,potom toplije vreme uz neku tamo mogucnost da zahladni ne kraju .
ICON je skromniji sto se tice padavina za kosavsko podrucije i nesto topliji ali dalje bi dobio 5 cm snega

Po GFS 06 da se ogranicim na nedeju dana bi palo 20 cm+snega kod mene sve u minusu , dole u gradu 7-8 cm :rotf: uz nastavak hladnoce i povremen sneg do kraja dekade

Pitanje za iskusnije kada cemo barem otprilike znati sta nas ocekuje :hm:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #57 poslato: 14. Novembar 2018. u 12:15 »
Ti Gfsovi brojevi cm snega su neprecizni uglavnom daju manje nego realno,u stvari nekad i pogode,ali ja nikad to ne gledam jer od tih 15mm snega moze ispasti 20+cm a moze i 7-8,zavisi od tempe prizemlja intenzieta padavina tacke rose doba dana...

U svakom slucaju lud  izlaz za arhivu,nisam racunao ali odokativno bi palo izmedju 30-50mm snega kod mene u trecoj dekadi pocevsi od 20tog novembra :whistling:

Van mreže Медо

« Odgovor #58 poslato: 14. Novembar 2018. u 12:25 »
Какве муке модела,никако да се усагласе и утврде одређен тренд, не слажу се ни што се тиче понедељка и евентуалног снега, код неких има падавина, код неких нема, ево на пример ICON је обрисао у новом излазу све падавине.

Што се тиче GFS 6z стварно фантастичан излаз, видећемо да ли је "забаговао", што се тиче његових енса, неки га прате укључујући и контролни, неки не, неки воде своју политику, јако тешка ситуација, прави купус што би се рекло.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Usus est optimus magister
Novembar 2018
« Odgovor #59 poslato: 14. Novembar 2018. u 13:29 »
pratimo ali dotok hladnoce je izvestan.

Sent from my H3113 using Tapatalk

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм