Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2018  (Pročitano 59380 puta)

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
Odg: Novembar 2018
« Odgovor #120 poslato: 18. Novembar 2018. u 17:40 »
Sviđa mi se EC koji vidi zimu 26 ili 27, sada i ovaj izlaz GFS-a glavni kaže isto hladnije i sneg. Reko to je 210 sat i nije tako daleko, ali ima mesta promenama. Neko je rekao da treba sačekati da prođe ovo danas i sutra, prekosutra, pa će biti jasnije šta dalje.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #121 poslato: 19. Novembar 2018. u 20:30 »
Izrazito retko pišem o vremenskim prilikama u Crnoj Gori jer me to ne zanima previše (iako je, meteorološki gledano, ta regija dosta zanimljiva) a svakako ima članova koji taj region bolje poznaju, ali sada bih kratko napomenuo da se do srede ujutru na jugu Crne Gore očekuje ogromna količina padavina i mislim da je moguće da ponegde, naročito na "specifičnim lokacijama", bude od 250 do 300-320mm (voleo bih da ne budem u pravu).
Uopšte ne pratim sajt CG meteo-zavoda (sigurno se zvanično ne zove ovako) pa ne znam kakva upozorenja su njihovi stručnjaci objavili (možda sam malo preterao sa količinom koju sam napisao, sigurno nisam stručnjak za CG) ali pretpostavljam da je neko upozorenje (ili ma kako da se to sada kaže, u SFRJ, SRJ i SCG smo imali manje-više isti jezik a azbuka je sasvim sigurno imala isti broj slova) izdato.
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2018. u 20:42 Profiamater »

Van mreže Milossss

• *
« Odgovor #122 poslato: 19. Novembar 2018. u 21:38 »
Упозорење(да да,још увијек се тако каже),у писменој форми чини ми се да нема. Али зато је упозорење о опасним временским приликама,у виду црвеног метео аларма,због обилне кише и олујног јужног вјетра,на приморју, и у централним предјелима-присутно. На сјеверу наранџаасти за кишу и вјетар. Специфична мјеста за обилну кишу су Х.Нови,и планинско залеђе,нпр(Орјен). Због олујног јужног вјетра који је најављен,могуће је,само могуће да мјестимично у неким предјелима буде и доста мање кише од најављеног.. Полимље,гдје и мој град припада,очекује доста мање кише у оваквим приликама,али доста вјетрине ће сигурно бити,нарочито у планинским предјелима.
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2018. u 23:08 Milossss »

Na mreži mareeram

« Odgovor #123 poslato: 19. Novembar 2018. u 21:53 »
Bogami @ Milossss, EC za Bijelo Polje je bas bas kisan!

Van mreže Milossss

• *
« Odgovor #124 poslato: 19. Novembar 2018. u 22:01 »
Биће кише добре,вјероватно.. Али Полимље, ни приближно приморју и централним предјелима.

Van mreže sanjin

• *
« Odgovor #125 poslato: 19. Novembar 2018. u 22:13 »
Pisano saopstenje Zavod salje Direktoratu za vanredne situacije MUP-a. Na sajtu cg meteo zavoda izdat je crveni meteo alarm za jug i centralni dio zbog jake kise (najmanje 80mm za 24 sata).
Kukavice umiru mnogo puta prije svoje smrti.A hrabri kusaju smrt samo jednom.

Van mreže Milossss

• *
« Odgovor #126 poslato: 19. Novembar 2018. u 22:23 »
Браво,слушао сам то милион пута,ал заборавио..

Van mreže Bart

« Odgovor #127 poslato: 19. Novembar 2018. u 22:27 »
Al ce biti sutra vetrovito i kosavasto...Ovde i padavine prave pauzu bar po yr.no... Padavine smanjene ovde u odnosu na jutrosnji izlaz ali to je verovatno zahvaljujuci kosavi...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #128 poslato: 19. Novembar 2018. u 23:48 »
Cudi me kolege da niko ne pise o padavinama koje se mogu ocekivati kod nas nocas i tokom jutra/prepodneva?

Tokom noci ocekujem slabu kisu koja ce rominjati i prepodne, svakako pretoplo je da bi padao sneg. Polozaj ciklona je takav da nam ubacuje topao vazduh, nista cega se vec nismo nagledali prethodnih godina.
Nece to biti velika kolicina ali posle suse svaka kap je velika.

Ono sto me nervira je vetar koji ce biti u pojacanju, ni malo lepa kombinacija.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #129 poslato: 20. Novembar 2018. u 10:46 »
NAS RHMZ JE IZDAO UPOZORENJE ZA JUGOZAPADNU SRBIJU

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈУГОЗАПАДНУ СРБИЈУ НА ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ(за 20.11.2018.):
Данас се на југозападу Србије локално очекује и више од 40 mm кише за 24 h уз топљење снежног покривача.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #130 poslato: 20. Novembar 2018. u 19:27 »
Izrazito retko pišem o vremenskim prilikama u Crnoj Gori jer me to ne zanima previše (iako je, meteorološki gledano, ta regija dosta zanimljiva) a svakako ima članova koji taj region bolje poznaju, ali sada bih kratko napomenuo da se do srede ujutru na jugu Crne Gore očekuje ogromna količina padavina i mislim da je moguće da ponegde, naročito na "specifičnim lokacijama", bude od 250 do 300-320mm (voleo bih da ne budem u pravu).
Uopšte ne pratim sajt CG meteo-zavoda (sigurno se zvanično ne zove ovako) pa ne znam kakva upozorenja su njihovi stručnjaci objavili (možda sam malo preterao sa količinom koju sam napisao, sigurno nisam stručnjak za CG) ali pretpostavljam da je neko upozorenje (ili ma kako da se to sada kaže, u SFRJ, SRJ i SCG smo imali manje-više isti jezik a azbuka je sasvim sigurno imala isti broj slova) izdato.

Izgleda da nisam mnogo preterao kada sam spomenuo da na nekim "specifičnim lokacijama" može da bude ogromna količina padavina do sutra ujutru.
U Herceg Novom je od sinoc (18UTC) palo 256mm.
Što se tiče Bara, pročitah par šaljivih poruka da nema kiše gde Miloš ode :)  -izgleda da i tamo večeras ima dobrih pljuskova i da se ipak nije sve završilo na par litara kiše, možda je "dobacilo" na dvocifreno.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #131 poslato: 21. Novembar 2018. u 09:31 »

Ponekad i amateri za određeno područje "nabodu" ekstremnu količinu padavina  ;) ali šteta je što ima malo stanica sa javno dostupnim i/ili pouzdanim merenjima sa područja Crne Gore.
Da li neko od članova koji bolje poznaju prilike u CG zna postoje li merenja u Risnu ili Crkvicama i još nekim specifičnim lokacijama?
« Poslednja izmena: 21. Novembar 2018. u 09:43 Profiamater »

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #132 poslato: 21. Novembar 2018. u 11:07 »
EC definitivno ustalio ovo crtanje zahlađenja za sledeću nedelju, kako sada to izgleda bilo bi znatno jače od ovog prvog, i padavine su prisutne i to lepe količine i kiše i snega, ali to je samo neki nagoveštaj. Ono što je definitivno to je da se nastavljaju ove epizode sa padavinama i to je ono što me posebno raduje. Ako se nastavi ovakav trend, mislim da predstojeća zima ide u lepom smeru, znam da bi neko voleo da sneg ne prestaje i zadrži se cele zime, ali ovakva kraća zahlađenja su realna i tamo kaasnije neko jače od 15ak dan bi bilo idealno. Za kraj novembra mislim da je ovo odlično, kraj suše uz to i snežne padavine  :D :thumbup:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #133 poslato: 21. Novembar 2018. u 11:27 »
Da li neko od članova koji bolje poznaju prilike u CG zna postoje li merenja u Risnu ili Crkvicama i još nekim specifičnim lokacijama?

Koliko je meni poznato, postoji klimatološka stanica u Crkvicama i padavinska u Risnu, ali ništa od tih podataka nije dostupno online. Tako da je pitanje i koliko su ti podaci tačni i reprezentazivni, ukoliko uopšte igde i postoje više. Od tih zanimljivih lokacija tu je još i sinoptička stanica na Cetinju, kao i privatna AMS na Njegušima. Ipak, juče je primorje bilo u centru pažnje. Veći deo primorja je dobio juče između 150 i 250mm, sa izuzetkom Bara gde je palo za nijansu manje (30mm). Grad sa veoma specifičnom mikroklimom zbog karakteristične orografije.

Da se vratimo na temu. Drago mi je što se ostvaruje ono što sam još pre nedelju dana napisao da deluje da se konačno uspostavlja period sa češćom ciklonskom aktivnošću i padavinama na širem području. Bile su zaista neophodne, a po svemu sudeći biće ih opet naredne sedmice nakon kraće pauze. EC je uporan sa zimskim scenarijom od druge polovine naredne sedmice. Pratimo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #134 poslato: 21. Novembar 2018. u 12:18 »
Kačim prosek EC-a u 144-om satu. Prosek !

GFS ne da nije blizu ovome, nego je sušta suprotnost, sa divljanjem ciklona sa Atlantika.

Ostali modeli ruku na srce nisu ni blizu kao GFS, nemaju to "divljanje" ali opet nisu ni tako dobri tj. potentni u meri u kojoj je EC. Postavka jeste sličnija EC-ovoj ali nema tolike količine hladnog vazduha blizu nas kao što to EC daje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Nikola994

• *
« Odgovor #135 poslato: 21. Novembar 2018. u 12:58 »
Pa neko moje misljenje:
Kada je GFS konstatno ludovao kod proslih ciklona tj prodora hladnog vazduha sa snegom a EC davao kisu ili pak susneznicu GFS se na kraju "priklonio" (od svojih bajki).Mozda i sad to bude slucaj kada je suprotno nego prosli put...Ma da iz iskustva u ovakvim sitvacijama EC se priklanjao GFS-u ili su se pak nasli na sredini pa bi dobijali bljuzgavicu ili kisu na 2,3° c.... Ludilo mozga ako znam sta sam rekao  :rofl:

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #136 poslato: 21. Novembar 2018. u 17:19 »
Tako i bi Nikola.

GFS 12Z, 144-ti sat. Sada već imamo sigurnu potvrdu prodora i makar kratkotrajnu zimsku postavku po svim modelima:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #137 poslato: 21. Novembar 2018. u 18:30 »
Lepo je videti da se GFS priključio EC oko upada doline sredinom III dekade. Mada, ne bih ja još uvek bio 100% siguran u takav scenario. Bilo je tu prethodnih izlaza u kojima je baroklina struja u terminu upada bila vrlo stabilna, te smo imali nešto izraženije zonalno strujanje. Sad je došla na red  nestabilna varijanta, mada i ovo ako se pogleda, konkretno GFS, svi poremećaji u struji se brzo premeštaju i gase, tj. smanjuje se amplituda doline. Ali ajde da ne mračim previše - daj šta daš što bi se reklo. U pitanju je novembar na kraju krajeva.  :grin:

Inače već neko vreme NAO i AO indeksi su u negativnoj fazi, a njihovi minimumi za ovaj mesec se prognoziraju upravo pred termin spomenute promene vremena.

Karta apsolutne 500mb topografije i pritiska, na kojoj se vidi uzrok negativne faze oba indeksa - polje povišenog pritiska iznad Arktika i Islanda.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #138 poslato: 21. Novembar 2018. u 20:02 »
I to bi bilo to,eventualno jos po koja pahulja pored mnogo kise do kraja meseca,pa u kalendarsku zimu ulazimo sa stilom uz ciklonijadu na Atlantiku :morning:

Sto je odmarao odmarao je sad valja do februara da odradi svoje 8)
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #139 poslato: 21. Novembar 2018. u 20:41 »
Tvoj komentar Diktatore ima jedino smisla ako si sarkastičan, a baš i nisam siguran.  :)

Kao prvo, ovakva anomalija povišenog pritiska na severu Evrope koju imamo bar 15-ak dana je ogromno ostupanje od uobičajenog stanja, i za te geografske širine svakako nije ni očekivano da će takvo stanje potrajati, odnosno toliko prkositi zonalnom strujanju i cirkulaciji okeanskih sistema povezanih sa islandskim minimumom, pogotovo ne sada u zimskom delu godine.

Šta mi mislimo, imamo taj blok i to će večno sad da stoji gore i šeta levo desno ? Pa toga nije bilo ni u najlegendarnijim zimama.

To što će sada Atlantik ponovo da zavlada je više nego očekivano, ali... jako su male šanse da će to divljanje da ide u nedogled. A zašto ? Pa čim imamo ovakve izrazite napade na vorteks ovako rano, to znači da je on već sada faktički u polaznoj zimskoj fazi izuzetno "ranjiv".
Opšta situacija na severnoj hemisferi ostaje i dalje itekako dobra, glavna hladnoća se drži Evroazije, nema uobičajenog ledenog jezgra u Kanadi.

Ovo što se daje po EC-u (pad temperature na ispod -10 po visini) je za uslove i kasnog novembra itekako respektivno, te nema nikakvog smisla podsmevati se ovome što se daje. Šta će se dešavati sa padavinama ostaje da pratimo.