Dobrodošao Joe natrag, lepo je znati da počinje zimska sezona!
Pohvale za aktivnost na forumu i naravno za slike prvog snega!
Radar na Jestrebcu opet ne radi!
Već je to postalo uobičajeno čim niko ne komentariše. Ne razumem se u materiju, pa možda kažem najveću glupost, ali počinjem da sumnjam da se to što prestane da radi tačno pred jače padavine događa slučajno zbog isuviše velike učestlosti u dužem vremenskom periodu, te mi dolazi misao da se ciljano isključi iz nekog razloga (naravno da ne mislim na zaveru već na problematiku tehničke prirode). Evo danas smo radarski potpuno nepokriveni za južni deo zemlje, jer već duže vreme ne radi radar na Košutnjaku. No, padavine su definitivno poranile i to je ono što raduje.
U Beogradu je danas tmurno i hladno, tokom jutra uz sasvim slabe padavine ― nešto između provejavanja i slabog snega (doduše na aerodromu u Surčinu je u 7h osmotren umeren sneg), koji je ranije pre podne prešao u sasvim slabu susnežicu. Potom su padavine prestale, te se od kasno noćas (nakon 2h kada je počeo da provejava sneg) akumuliralo 0,5mm vodenog taloga na stanici na Vračaru, odnosno 0,9mm na aerodromu Nikola Tesla, dok je moja procena padavina u "mom" kraju veoma slična onim koje su registrovane na stanici u centru. Za vreme padavina je bila prisutna sumaglica, no potom se vidljivost poboljšala na ~10km. Vetar je bio slab i umeren, istočni i severoistočni. Tmin=1,2ºC na stanici na Vračaru, odnosno 1,3ºC na aerodromu u Surčinu. Temperatura je tokom dana imala veoma blag porast, pa će Tmax iznositi ~3,5ºC, što je za nijansu niže nego što se očekivalo. Pritisak je jutros bio u blagom opadanju, a potom se pad intenzivirao, ali se sve vreme zadržao znatno iznad normale i kretao se u intervalu od 1006hPa (koliko je u ovim trenucima) do 1011hPa (koliko je bio na početku referentnog perioda, u 7h) na stanici na Vračaru. Sveden na nivo mora to bi iznosilo 1022-1027hPa. Tačka rose se na aerodromu N. Tesla "kretala" oko 0ºC (±1ºC), dok je na stanici na Vračaru bila -1-0ºC, tek je u 13h "pala" na -2ºC.
I u ovim trenucima gotovo identične vremenske prilike. Uz istočni vetar brzine 2-5m/s i temperaturu od 3,4ºC (AMS Vračar u 14.30h) poprilično je hladno napolju. Tačka rose iznosi ~-1ºC i sad se pored temperature (2m i 5cm) pomno prati vrednost i tendencija ovog parametra.
Izvor - RHMZ