Meni se licno situacija krajem prve dekade ne svidja toliko. Taj blok je nedifinisan a mnogi modeli vide stazu ciklona po okeanu u narednom periodu. Cak i ako AC pokusa da se uzdigne moze da se desi upravo ovo sto najnoviji EC crta.
Zato sto nije nista specijalno jak, a crta se staza ciklona koji se iznova ponavljuju na Atlantiku dolazi do toga da ga oni "seku" na pola i narusavaju.
Nije cak ni mala verovatnoca da se usled konstantnih ciklona desi da se blok uopste ne formira i onda bi to bila "zonalka". Jedina sansa TRENUTNO po kartama je ovo sto GFS crta, a to je da 1 od tih ciklona oslabi i doyvoli uzdizanje grebena koji bi zaustavio naredni ciklon. O Scandi AC ne bih uopste pisao, jer i GFS koji nudi ovu trecu varijantu i uzdizanje grebena vidi 980mb cak i u 200+h nad severoistokom Evrope.
Tako da je to stvarno dalek period.
Dalje, ono sto svi modeli vide je vracanje velikog dela PV nad Quebec i Hudson zaliv (Hudson bay), kao sto je to bio cest slucaj ove jeseni, pre zamrzavanja mora ka Sibiru, ali to nije za ovu temu. Za sada doduse nema dugotrajnog izliva hladnoce jos juznije na USA. Mislim samim tim sto je PV nad tim predelima, to su anomalije na "visini" od -8 u odnosu na prosek otprilike, ali nemamo nesto suludo tipa -20 kao sto bi bilo kada bi se ta hladnoca spustila jedno 1000km juznije.
Znamo da cesto bude tesko da i mi i Ameri dobijemo hladnocu istovremeno, ali nije nemoguce. E sad koje su sanse za to ovaj put, vrv bolje Pulsar zna sa svojim citanjima Wave tabela i raznim drugim indexima, kojih na ovoj karti nema.