Za tačno 4 dana unapred (dakle nije to neki 200+ sat), dva "glavna" globalna modela imaju sledeću prognozu za temp. na 850hPa za termin 10h za Beograd:
GFS 00z -6C
EC 00z +6C
Spomenuću i ICON sa -6C i GDPS/GEM sa -2C za isti termin (10h u subotu).
Pre 2 dana sam napisao kakvu temp. na nivou 850hPa su prognozirali GFS i EC 00z za termin 10h u subotu za Beograd.
Današnji 00z:
GFS 00z -4C
EC 00z -4C
ICON -2C, GDPS/GEM +2.5C
Dakle, što se tiče dva "glavna" globalna modela (GFS i EC) lako može da se primeti ko se puno "promenio"
(EC je sa +6C "sišao" na -4C).
Naravno, numerički modeli su "samo" modeli i pre dva dana nije bilo lako predvideti tačnu situaciju a dodao bih da ni čak ni danas nije sasvim lako reći šta se tačno desiti (prognozu tipa "mestimično sa susnežicom i snegom, prvo na severu i zapadu a na jugu prvo sa kišom" ne računam kao preciznu
) iako smo znatno bliži nečemu što možemo da nazovemo relativno pouzdanom prognozom. Što se mene tiče, ne bih mogao da garantujem da bih imao tačnu prognozu (dakle greška za satnu temp. manja od 0.3C, greška za satnu kol. pad. manja od 0.2mm, greška za brz. vetra do 1m/s a za smer do 20 stepeni) za npr. sledeće termine za BG: 19h u petak i 07h u subotu. Iako je nedelja "dalji termin", mislim da je lakše napisati odličnu prognozu za termin 13h nego za petak veče i subotu ujutru.
Uostalom, da ne "krivimo" samo numeričke modele -spomenuo sam prognozu RHMZa u biltenu objavljenom 11.12. oko 12h u kojoj sneg uopšte nije bio naveden za niže krajeve Srbije već samo za planine a i ovde na forumu je relativno skoro (ne mislim na juče i prekjuče) bilo komentara u kojima se zima ili bilo kakav sneg vredan spominjanja lako "otpisuje" za ovaj decembar (verovatno pod uticajem nekoliko uzastopnih godina u kojima decembar nije imao "normalan" sneg) -često nije lako "dati" pouzdanu prognozu ni za nedelju dana unapred (možda nekome jeste lako, meni nije), bez obzira na relativno lake procene koje mogu da se pročitaju i u kojima se tvrdi da npr. snega neće biti mesec dana ili da kiša neće pasti 3 meseca... Sve ovo što pišem nije upereno protiv članova foruma koji iznose svoje mišljenje i sasvim sigurno na to imaju pravo
- ovo naglašavam jer ima par članova koji sve shvataju lično i ne bih želeo da pomisle "Ah, Profi opet piše nešto protiv mene"
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a naročito nekim pojedincima koji troše svoje vreme i ovde objavljuju veoma kvalitetne komentare i ne očekuju ništa "konkretno" kao nagradu -jednostavno su zadovoljni kada svoje znanje podele sa nekim (u današnje vreme to nije čest slučaj, ima ljudi koji su aktivni na forumima i druš. mrežama ali to rade ili zbog neke (male) finansijske dobiti ili zbog većeg broja "lajkova" na FB sa nadom da će to kasnije doneti dobit ili da će postati "popularni" i slično).
P.S. Očekujem lepe slike u subotu iz više krajeva Srbije (iako sam siguran da će članovi iz nekih delova Srbije već u petak popodne slati slikice). Pozdrav!