Sada bi Profi trebalo da stupi na scenu sa podacima koji su manje dostupni vecini nas a koji su jako korisni za ove "nategnute" situacije
Pretpostavljam da si mislio na MOS prognozu
Postoji dosta tzv. MOS prognoza, ja pratim "svojih ruku delo" kao i DWD-ov.
Što se tiče Beograda, MOS za lokaciju na Vračaru sa nadm. visinom 130m "daje" ono što zimoljupci žele -veliku količinu snega uz povoljne temperature maltene tokom celog perioda.
Primer: za danas je Tmax "davana" za rane prepodnevne sate a brzo nakon toga 0.0C i malkice niže povremeno, za sutra maltene ceo dan malo ispod 0.0C (samo u jednom vrlo kratkom periodu sa slabijim padavinama prognozira je temp. +0.2C ali u 98% preostalog perioda je T2m<=0.0C). MOS je baziran na globalnim modelima i ne može da "vidi" sve finese mikro-lokacija (npr. prolazak 10 linija gradskog prevoza i "milion" automobila na 20m od mernog mesta) ali se pokazao kao veoma pouzdan u mnogim situacijama. Dakle, sam početak tj. današnje prepodne je "skinuto" kako treba (videćemo T2m u
11h, MOS "daje"
-0.1C za već spomenutu lokaciju na 130m visine a ranije tokom prepodneva je imao 1.0C i mislim da je tu bio za 0.2 ili 0.3C "topliji").
Dosta pouzdan za ovakve situacije je i DWD-MOS, on je za danas "davao" +1.1C u podne (dakle "topliji" je od prethodno spomenutog MOSa) a potom je bio isti ili još malo "hladniji" (za sutra od -1.0 do -0.2C). Gledajući ove podatke koji su samo "orijentir" (nema "savršene" prognoze ma koliko godina "treninga" i neuronskih mreža bilo upotrebljeno) ali uzimajući u obzir i ono što ja "vidim", očekujem veoma dobar sneg u Beogradu i "debeo" snežni pokrivač u nedelju (naravno, pokrivača će biti već danas, ali mislim na neku "konačnu" visinu tokom nedelje).
Verovatno će se ova prognoza svideti "zimoljupcima" na području Beograda ali napominjem da je to "samo" prognoza (možda/verovatno bolja od većine drugih) i da nema nikakvih "garancija"
da će se u potpunosti ostvariti. U slučaju slabljena padavina temp. bi danas lako mogla da malkice poraste u odnosu na ono što sam napisao za termin 11h.
EDIT: Da ne bih pisao nov komentar u istoj temi a i da ne bih odgovarao na privatne poruke onima koji prate podatke sa AMS na svakih 10 minuta pa u zavisnosti od toga se brinu ili raduju
:
situacija u Beogradu se u potpunosti odvija po prethodno spomenutim prognozama, "prolaz" u 11h je bio bez greške, za podne i 13h je bila prognozirana malo viša temp. (DWD-MOS 1.1C, moj MOS 0.7C nakon 1.0C koje je imao za rano prepodne) i otprilike će tako i biti a ako bi se ostatak prognoze ostvario onda bi zimoljupci u BGu bili zadovoljni. Dakle, ovo što smo do sada "dobili" je maksimum koji je mogao da se očekuje (gledano iz ugla "zimoljubaca") i oba MOSa nisu ni davala neke velike padavine u prvom delu dana (u prognozi je kol. pad. bila 1.5-2mm do 13h). Dakle sve ide "po redu vožnje" pa i ovaj blagi plus nakon minimalnog minusa oko 10.30-11h.