Očekujući obilan sneg koji stiže "po redu vožnje" u Beograd (temp. je malkice prešla +1C ali uz aktuelno pojačanje padavina "spustiće se"; prepodnevni sneg i 1.5mm padavina su bili "zagrevanje"), prethodnih dana je bilo puno prognoza koje su objavljene/napisane na ovom forumu -bravo za mnoge članove koji su dali svoje viđenje situacije
Ja sam se u par navrata osvrnuo na prognozu RHMZa jer su oni "referentna ustanova sa punom odgovornošću ..."
i videli smo kakve su promene u prognozi oni imali (od "kiša za vikend a sneg samo u planinama", do obilnog snega u mnogim nižim krajevima). Nije bilo lako "dati" dobru prognozu, sinoć sam pogledao TAF za aerodrom Surčin (prognoza rađena oko 17-18h) i za danas se davala temp. +4C u 14h i prve padavine (susnežica) tek između 13 i 16h -dakle uopšte nisu bile najavljene snežne padavine tokom prepodneva a na aerodromu je zabeležen umeren sneg u 10 i 11h uz -1C a i maks. temp. od +4C za 14h je previsoka (mnogi modeli jesu davali sličnu temp. ali vidimo da na aerodromu temp. verovatno neće biti preko 0.5-0.9C (u 13.30h je bila na pozitivnoj nuli).
TAF LYBE 131700Z 1318/1418 09008KT CAVOK
TX04/1413Z TNM02/1406Z
TEMPO 1322/1403 3000 BR
TEMPO 1412/1415 4000 -RASN BR
BECMG 1415/1417 3000 -SN BR BKN010 BKN027=
Ovo pišem zbog PP u kojem mi je neko zamerio kako "volim da napadam RHMZ" -nikoga ja ne "napadam"
, pišem ono što mislim uz iznošenje nekih činjenica a moj posao nikada nije bio vezan za "naše tržište" pa nemam nikakav motiv da nečije prognoze hvalim ili kudim
Mislim da nije sasvim fino što neki ljudi iz "nadležnih ustanova" vole da kažu da su na "meteo forumima svi članovi potpuni amateri koji lupetaju šta žele".
Napomena: TAF nije proizvod RHMZa, a ljudi iz SMATSE (kontrole letenje Srbije i Crne Gore) su verovatno drugačiji od onih na rukovodećim položajima u "referentnoj ustanovi ..." (sa sve neizbežnom slikom na svakoj stranici sajta) pa neće zameriti što sam postavio relativno lošu prognozu objavljenu sinoć.