Iz ovakvih graničnih situacija svaki put se nauči nešto novo, iako je to manje - više već davno naučena lekcija. Kao što sam spomenuo, jutros je oko 9h visina snega u ovom delu NBG-a (~75 mnv) bila u proseku ~14 cm. Znao sam da će biti više snega na Bežanijskoj kosi u ovako graničnoj temperaturnoj situaciji, ali da visina pokrivača na sportskim terenima (oko 100 mnv) bude za skoro 10 cm veća (~22 cm), to nisam očekivao.
To doslovno znači da je na svaka 3 metra visine pokrivač rastao za 1 cm - ne pamtim "luđi" gradijent povećanja snežnog pokrivača sa visinom. Dakle, za pretpostaviti je da je gore temperatura bila niža svega za nekih 0.2°C u toku padavina, ali da je to ovog puta stvorilo zaista drastičnu razliku.
Sa druge strane, vredi pomenuti uži centar grada i ostrvo toplote. Prema izveštaju Profija - kod merne stanice Vračar jutros je bilo 14 cm snega, Kimi sa Dorćola je prijavio 12-13 cm. Bežanijska kosa i Surčin (oko 100 mnv), iako na nižoj nadmorskoj visini nego Vračar (što je u ovakvom slučaju vrlo bitno) imaju preko 20 cm snega. S obzirom na količinu padavina koja je bila čak nešto veća na Vračaru nego na aerodromu u Surčinu (ali da kažemo da je bila vrlo slična, mm ili dva gore-dole), ta razlika nikako nije zanemarljiva.
Suma sumarum - lokacije koje su 30ak m niže od Vračara dobile su 5-10 cm više snega pri istoj količini padavina - jer su daleko od epicentra gradskog toplotnog ostrva. Vračar je po visini snežnog pokrivača tek tu negde "egal" sa mojim krajem, koji je otprlike 50-60 m niže.