U Beogradu je subota ispunila moja očekivanja što se tiče i snega i temperature.
Pretpostavljam da si mislio na MOS prognozu
Postoji dosta tzv. MOS prognoza, ja pratim "svojih ruku delo" kao i DWD-ov.
Što se tiče Beograda, MOS za lokaciju na Vračaru sa nadm. visinom 130m "daje" ono što zimoljupci žele -veliku količinu snega uz povoljne temperature maltene tokom celog perioda.
Primer: za danas je Tmax "davana" za rane prepodnevne sate a brzo nakon toga 0.0C i malkice niže povremeno, za sutra maltene ceo dan malo ispod 0.0C (samo u jednom vrlo kratkom periodu sa slabijim padavinama prognozira je temp. +0.2C ali u 98% preostalog perioda je T2m<=0.0C). MOS je baziran na globalnim modelima i ne može da "vidi" sve finese mikro-lokacija (npr. prolazak 10 linija gradskog prevoza i "milion" automobila na 20m od mernog mesta) ali se pokazao kao veoma pouzdan u mnogim situacijama.
Količina padavina je bila očekivano velika a i temperatura je bila kako je bilo "predviđeno". Spomenuo sam +0.2C koje je jučerašnji ili prekjučerašnji MOS najavio za danas i u jednom kratkom periodu temp. je "pobegla" iznad nule ali je od juče u 17h sneg u više od 90% vremena padao na temp. <=0.0C (što se tiče Vračara, a u višim delovima grada nije ni došlo do 0.0C).
Videćemo "zvaničnu" količinu padavina uskoro (jutros je za Vračar bilo upisano više nego što je stvarno bilo -možda će večernja smena biti preciznija
), a kod "Vuka" je visina snega oko
28cm uz temp. -0.7C u 19.10h dok je blizu opservatorije u šumi na Zvezdari na ~245mnv visina snega u 18.45h bila
38cm (tamo je i juče bio "minus" ceo dan i već sinoć je bila bitna razlika u visini snega u odnosu na "urbani" Vračar na 130mnv). U nastavku večeri i noći biće još snega na području Beograda uz "stabilan" minus -sneg nije završio svoju "bajku"...
Edit: Vračar - zvanično
33cm (12.12.2012. je bilo 37cm), Zrenjanin
45cm, N. Sad
41cm.
P.S. Izgleda da konačno ima "normalnog" snega i kod Sofronija ali on to svakako zna mngo bolje od mene.