Tmurno jutro. Ranije je bilo veoma slabe, sitne kiše (ustao sam pre sat i po vremena), ali se sa prestankom padavina izdigla stratusna oblačnot (donja baza oblaka je i dalje relativno nisko), a vidljivost se poboljšala (više nije prisutna sumaglica). Vetar je slab, povremeno i umeren, WNW (zapadni-severozapadni). Minimalna temperatura na stanici na Vračaru je iznosila 3,5ºC, na aerodromu u Surčinu 3,3ºC, dok prema poslednjim merenjima iznosi od 3ºC u višim do 4ºC u nižim delovima grada uključujući i centar prestonice (po AMS Vračar temperatura je u 9.30h iznosila 4,0ºC).
Tokom noći je bilo tmurno uz sumaglicu, uglavnom sa padavinama (rosuljom i slabom kišom koji su padali (dok sam pratio) većinom istovremeno (u kombinaciji)). Od 19h sinoć do 07h jutros se akumuliralo 3,4mm vodenog taloga na stanici na Vračaru, a za poslednji klimatološki dan 2018. će biti zabeležena količina padavina 4,1mm (06-06UTC). Ovaj decembar je i po zvaničnoj evidenciji imao iznadprosečnu količinu padavina u Beogradu, ali u granicama normale (referentni periodi 1961-1990. i 1981-2010.). Jednostavno ne mogu da izbegnem da pomenem čuveno drvo ESE od stanice WMO 13274 o kojem se toliko govorilo poslednjih godina na forumu i ako mogu na bilo koji način da utičem pisanjem da se kišomer postavi na reprezentativno mesto. Meteorologija je moja najveća ljubav, ovih dana, meseci, pa i godina, dvoumim se da li da od sledeće godine studiram upravo ovu nauku, ali zbog ovakvih stvari uopšte ne vidim perspektivu za bavljenje ovim poslom, jer mi je želja da ostanem u Srbiji.
Tokom današnjeg dana će biti povremene slabe kiše na području Beograda, dok se u višim delovima grada u toku večeri očekuje pojava susnežice. Količina padavina će biti mala. Vetar slab i umeren, severozapadni. Tmax=4,5-5,0ºC.
U ponoć će u Beogradu biti oblačno, ali suvo uz slab NNW (severni-severozapadni) vetar (ne bih prognozirao brzinu vetra kad ni anemometar na stanici na Vračaru ne radi u potpunosti ispravno). Temperatura 2,0-2,5ºC. Prognozirana vidljivost je 10km (bez magle) uz donju bazu oblaka koja neće biti previše nisko.
U drugom delu noći smanjenje oblačnosti, a pred jutro delimično razvedravanje. Tmin (stanica na Vračaru)=0,5-1,0ºC (1.1.2019.).