Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2019  (Pročitano 78257 puta)

Van mreže Медо

• Starost: 29
Odg: Januar 2019
« Odgovor #20 poslato: 03. Januar 2019. u 17:43 »
 ^^

Јесте лош тренд данас, али сачекајмо још пар дана да се утврди тачна позиција циклонске активности која је већ сад полако извесна, видећемо шта ће нацртати EC и његови енси.

Пре тога имамо топли фронт за Бадњи дан, који ће готово свим крајевима донети још нешто снега, мада није искључен ни микс падавина.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #21 poslato: 03. Januar 2019. u 23:24 »
Mislim da je ova tema malo zapostavljena, nepravedno.

Odavno nije bilo ovoliko dinamike, imamo sledecih nedelju dana koji ce biti veoma zanimljivi. Eto danas je tako bilo a vecina nije to ocekivala.
Tako mislim da moze biti iznenadjenja i u ovom periodu. Ne treba se nadati nekom velikom snegu ali sada to nije toliko bitno.
Ocekuje nas pravo zimsko vreme a vecina nas uziva u tome.

Da dodam da je i nastavak koji izlazi iz okvira nedelju dana i ove prognoze odlican i da se imamo cemu nadati.
Ne bi bilo lose da se malo vise energije potrosi za prognozu perioda koji nam predstoji.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #22 poslato: 03. Januar 2019. u 23:34 »
Mislim da je ova tema malo zapostavljena, nepravedno.

Odavno nije bilo ovoliko dinamike, imamo sledecih nedelju dana koji ce biti veoma zanimljivi. Eto danas je tako bilo a vecina nije to ocekivala.
Tako mislim da moze biti iznenadjenja i u ovom periodu. Ne treba se nadati nekom velikom snegu ali sada to nije toliko bitno.
Ocekuje nas pravo zimsko vreme a vecina nas uziva u tome.

Da dodam da je i nastavak koji izlazi iz okvira nedelju dana i ove prognoze odlican i da se imamo cemu nadati.
Ne bi bilo lose da se malo vise energije potrosi za prognozu perioda koji nam predstoji.
Kolega Ciklon, mora da se razume jel ova tema je pipljiva i niko sa sigurnošću ni 3 dana pre padavina, nesme izaći sa prognozom. Inače i večeras GFS u zadnjem izlazu pozapadnjava ciklon i ide dole na jug Sicilije. Dinamike ima naravno, ali ja mislim da i zbog te dinamike ovde je teško da se namesti neki ciklon. Kažeš i danas je bilo iznenađenje, pa kako kome većini nije jel ostali su suvi.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #23 poslato: 03. Januar 2019. u 23:40 »
Imaš pravo kolega @Ciklon :)
Mislim da je ovo do vikenda manje više jasno.. Većina modela koje sam gledao vidi sneg 3-10mm kako gde. Ne bi trebalo da bude ni miksa ali bolje je biti oprezniji.. T će se za vremena padavina motati oko 0  mada T.rose bi trebalo biti u negativi..
Icon I Gfs čini mi se isti kao i danas za period posle Božića, vide ciklon u severnom Jadranu(mi u toplom sektoru) ali sa druge strane EC je drugačiji i vidi sve to nešto istočnije pa ima vremena da se to iskristalise. Nadamo se i "standardnom poistočnjavanju) mada pomenuta dva modela već polako imaju trend za Djenovku.
Stigla je naplata za monotonu Jesen pa eto posle dinamičnog Decembra,još dinamičniji Januar  :)

Van mreže ciklon

« Odgovor #24 poslato: 03. Januar 2019. u 23:43 »
Kolega Ciklon, mora da se razume jel ova tema je pipljiva i niko sa sigurnošću ni 3 dana pre padavina, nesme izaći sa prognozom. Inače i večeras GFS u zadnjem izlazu pozapadnjava ciklon i ide dole na jug Sicilije. Dinamike ima naravno, ali ja mislim da i zbog te dinamike ovde je teško da se namesti neki ciklon. Kažeš i danas je bilo iznenađenje, pa kako kome većini nije jel ostali su suvi.
Meni prvom nije bilo iznenadjenja jer sam ostao suv ali mnogima jeste i svakako mi je drago zbog toga.

Zasto ne sme da se izadje sa prognozom, pa nismo mi RHMZ vec forum na kojem moze opusteno da se pise i prognozira.
Ne treba shvatati prognozu bas preozbiljno...

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #25 poslato: 03. Januar 2019. u 23:49 »
Meni prvom nije bilo iznenadjenja jer sam ostao suv ali mnogima jeste i svakako mi je drago zbog toga.

Zasto ne sme da se izadje sa prognozom, pa nismo mi RHMZ vec forum na kojem moze opusteno da se pise i prognozira.
Ne treba shvatati prognozu bas preozbiljno...
Upravo je i to ozbiljnost kakvu ima ovaj forum. RHMZ zna za mesec dana kako će biti, a ne može ni dva sata pogoditi. Zato ovaj forum je trenutno najtačniji za prognozu i tu nema šta da se osporava. Stotine foruma u regijonu sam video. Ovaj je lider za sve njih. Ja znam isto oko meteoroligije, i ako mi nije struka to, mnogo sam naučijo upravo od ovog foruma.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.

Van mreže ciklon

« Odgovor #26 poslato: 03. Januar 2019. u 23:52 »
Upravo je i to ozbiljnost kakvu ima ovaj forum. RHMZ zna za mesec dana kako će biti, a ne može ni dva sata pogoditi. Zato ovaj forum je trenutno najtačniji za prognozu i tu nema šta da se osporava. Stotine foruma u regijonu sam video. Ovaj je lider za sve njih. Ja znam isto oko meteoroligije, i ako mi nije struka to, mnogo sam naučijo upravo od ovog foruma.
Ucili smo jer su mnogi pisali pa smo imali od koga da naucimo nesto i taj trend bi trebalo da se nastavi a ne da stagnira ili da se jos proredjuje, da bi nastavili da ucimo i dalje, mi i oni koji tek dolaze.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #27 poslato: 04. Januar 2019. u 00:03 »
 ^^  :( :tu:
Ne znam a možda sam i neupućen ali baš su se proredile prognoze starijih članova.. Iz tih razloga sam se i registrovao ovde nekada davno  :huh:
I teško da za to postoji objašnjenje jer svako ko iole voli meteorologiju i sve meteo pojave- naprosto prekine da piše ovde(koliko znam jedan jedini je ovaj forum u našoj zemlji.. Pa mi je malo nelogično osipanje *_*

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #28 poslato: 04. Januar 2019. u 00:46 »
И ја се надам активирању теме, јер како рекоше горе колеге, овај месец за сад то стварно заслужује.

Постоје мали помаци што се тиче овог фронта сад у суботу по питању температуре, тако да мислим у готово свим пределима треба очекивати снег и то од 5 до 10 cm, како где.

Обратих и ја мало пажњу на ове доступне 18 z моделе за које бих рекао да су корак унапред у односу на 12 z што се тиче краја декаде  и заиста мислим ако се ствари барем мало посложе, да нам прете обилније снежне падавине.

Окачићу и просек GFS 18 z који је фантастичан, прави зимски:

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #29 poslato: 04. Januar 2019. u 04:03 »
И ја се надам активирању теме, јер како рекоше горе колеге, овај месец за сад то стварно заслужује.

Постоје мали помаци што се тиче овог фронта сад у суботу по питању температуре, тако да мислим у готово свим пределима треба очекивати снег и то од 5 до 10 cm, како где.

Обратих и ја мало пажњу на ове доступне 18 z моделе за које бих рекао да су корак унапред у односу на 12 z што се тиче краја декаде  и заиста мислим ако се ствари барем мало посложе, да нам прете обилније снежне падавине.

Окачићу и просек GFS 18 z који је фантастичан, прави зимски:

Gde taj model na meteoicalu je. Sve ensamble nađem sem toga.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #30 poslato: 04. Januar 2019. u 06:11 »

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #31 poslato: 04. Januar 2019. u 07:47 »
Za vikend ja bih rekao minimum 7 cm snega za BG .

Au sada videh koliko se popravio GFS 00 Z . Ciklon blize nama po ovom izlazu iznad Jadranskog mora , sto nama odgovara za da bi pao veci sneg . Kao sto Medo rece jos malo da se to koriguje i to je to , oblian sneg . Prekma ovom izlazu za dalje sate preko 50 mm snega uz T oko 0.3 C , menjace se jos , ali ovo moze u arhivu :

Izvor - Wetterzentralle

Dodajem i Gem :

Izvor - Wetterzentralle

Dobri su i ostali , uglavnom svi koliko vidim .

EDIT : Evo ga i Ec daje podrsku za zimu .
« Poslednja izmena: 04. Januar 2019. u 08:38 aca asceric »

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #32 poslato: 04. Januar 2019. u 08:11 »
Još uvek je sve to daleko, ali ono što se sada može reći i oko čega se modeli slažu jeste da od sredine sledeće nedelje konačno imamo ciklonsku aktivnost u sredozemlju koja bi uticala na vreme kod nas, ono što primećujem je da na 850 pHa nema bog zna koliko hladnoće na raspolaganju u tim satima i kasnije, ali sve to bi trebalo dočekati sa snagom i zaleđenom podlogom kao + za nižu temp. u prizemlju. Kako god da se postavi ciklon mislim da nam sledi tradicionalno praćenje 0 izoterme, najpre kod prvog ciklona, a kako se čini ciklonska aktivnost bi se nastavila, pa bi slično i još rizičnije bilo kod drugog, nadam se da će se povući više hladnoće sa severa. Pred nama je zanimljiv period, ako bude sreće i kockice se slože imamo lepe šanse za obilan sneg.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #33 poslato: 04. Januar 2019. u 08:38 »
Pre tih dalekih sati, deluje sve bolje situacija za subotu/nedelju. Naravno, nije isto posmatrati sve to za južno i severno od Kragujevca.

U subotu kasno popodne kreću padavine sa severozapada, koje će se brzo širiti na jug. No, kako je to oblačnost toplog fronta, stizaće i sve topliji vazduh na visini.

Najveći je problem tu što se za sever zemlje, donje Podrinje, Mačvu i širu okolinu Bg-a crta pojačan vetar u prizemlju, pa bi temperatura otišla u plus i u tom slučaju bi bilo i kiše i susnežice.

Južnije se vetar javi tek pred jutro, ali to je već rezultat hladne advekcije na visini tj. ponovnog pristizanja sve hladnijeg vazduha. Ipak i dole će on podići temperaturu u prizemlju, ali ne toliko kao severnije.

U nedelju popodne i predveče biće ponovo uslova i za pljuskove snega.

Evo ukupnih padavina, najbolje opet prolaze navetrene strane planina:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #34 poslato: 04. Januar 2019. u 15:37 »
http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php?ech=0&code=21&mode=0&carte=0

Evo link Radane.
Jest vala ovaj model nikada nisam gledao. Hvala Slobo. Inače po njemu bi bilo dosta snega tokom cele ciklonske aktivnosti.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.

Na mreži Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #35 poslato: 04. Januar 2019. u 16:51 »
Pa dobro nije to zaseban model. To je prosek svih 20 perturbacija. Ne znam kako ako si gledao sve ensemble nisi nasao prosek on ti je na istoj stranici. Prvo imas kontrolni skroz levo  pod oznakom controle : 0      odmah do njega ti je ovo sto su Medo i slobopfc postavili- prosek svih 20 ensa tog izlaza  pod oznakom moyenne :moy,  a ispod su ti svi ensi pojedinacno svaki sa cifrom ispred.

Gore jos ima karte bez biasa (ne znam rec na srpskom, ali u principu "prepravljene" kao kada bi npr. uracunali da ce doci tdo famoznog poistocnjavanja).

P.S. krece 12z  da vidimo sta nudi.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #36 poslato: 04. Januar 2019. u 17:42 »
Ne znam kako ako si gledao sve ensemble nisi nasao prosek on ti je na istoj stranici.
Eto brate nisam nigde mogao naćo reč(moyenne:moy).

Čekamo, za sada 12Z je dobar, malo kasnije vidi tu nultu izotromu negde oko Bg-a i juga Banata, ali kratko. Ali nadajmo se da su to sitne popravke koje će EC da ispravili ili ensamli GFS-a. Lep jeste sneg na minusu i 5cm, ali kada je oko 0 pak je veći i drveće biva okićeno i sve ostalo. Malo beton zeza, zato napada muški.
Baš gledam na GFS Ensamble i nisam primetijo da u redu jenom ima Contrôle : 0 | Moyenne : Moy. | Ecart-type/Spread : Spr. | Déterministe (GFS) : Lien, to nisan vudeo nikada ni ulazijo do sada. :O :facepalm:
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #37 poslato: 04. Januar 2019. u 20:31 »
Da li ste ispratili GFS sve modele? Kako komentarišemo EC za 9, koji je bolji od GFS kontrolnog. Mislim kod EC-a vidi tu nultu izotromu ili -1 na kratko, a GFS kontrolni na visini +1, dok svi ensi su mu u minusu. Ima i košave koliko vidim po ovom kontrolnom.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #38 poslato: 04. Januar 2019. u 20:44 »
Na sljedećoj slici je prikaz NAM-a, zadnja četiri izlaza GFS-a. Brzo reaguje -AO (prizemni visok pritisak iznad područja Sjevernog pola) nakon splita, preduslov za nastavak izlivanja hladnog zraka, pošto je kod nas sistem već ranije bio posložen, samo se nastavlja tako i iza 6. januara. Već se osjeća SSW.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
    • Трибалија
« Odgovor #39 poslato: 04. Januar 2019. u 20:47 »
Na sljedećoj slici je prikaz NAM-a, zadnja četiri izlaza GFS-a. Brzo reaguje -AO (prizemni visok pritisak iznad područja Sjevernog pola) nakon splita, preduslov za nastavak izlivanja hladnog zraka, pošto je kod nas sistem već ranije bio posložen, samo se nastavlja tako i iza 6. januara. Već se osjeća SSW.

Pa izgleda da ide sve više nama u korist stanje po troposver i stratosferi ako sam razumeo te kolega Pulsar!?
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.