Večeras se ništa bitnije nije promenilo na kartama. Žao mi je što više ljudi ovde ne komentariše, ali pred nama je sinoptički gledano jedna od najzanimljivijih situacija u poslednjih par godina. Ono što je izvesno je da ćemo najpre biti pod uticajem jednog klasičnog plitkog ciklona uz visinsku dolinu u ponedeljak/utorak. I tu su se modeli manje-više složili. Od ponedeljka uveče do srede se očekuju lepe padavine, uz vrlo verovatno sneg na graničnim temperaturama, pogotovo na severu zemlje. Jug je nešto topliji, a pored viših temperatura to i padavinski siromašnije izgleda.
A onda sledi šou od srede uveče, direktno sa severozapada se do nas spušta pravi super-ciklon. Centar najpre u Đenovskom zalivu, a onda nama povoljno premeštanje ka istoku. Pojedini modeli tu imaju veoma zanimljiva rešenja, pa ICON npr. daje svega 975mb u centru u južnom Jadranu u petak ujutru:
Ništa plići ciklon ne daju ni GFS i GEM, ali čitavo premeštanje ciklona je prema njima pomereno zapadnije i severnije, pa bismo u dužem periodu ostali u toplom sekoru, pogotovo u četvrtak i petak:
Od globalnih modela koje sam pogledao, od većine najviše odudara EC. On daje plići ciklon uz južniju i za sneg kod nas "povoljniju" putanju, pa bismo gotovo celo vreme bili u hladnom sektoru uz impresivne količine snežnih padavina u poslednja dva izlaza:
Na meteogramu za Beograd to izgleda impresivno, pogotovo za kraj perioda:
izvor - yr.noDakle, još je to daleko od izvesnog, ali biće pravo uživanje pratiti vremenske prilike narednih dana. Još samo da kažem da, iako je povremeno delovalo da bi i ovog vikenda moglo biti nešto, naredna dva dana neće doneti ništa vredno pomena osim topljenja snega u južnijim predelima.
Toliko od mene za sada, nadam se da će se i ostali članovi iz Meteo Chata preseliti ovde.