.....
I da jos jedno pitanje , gde se mogu naci podaci za Batajnicu , u Synop-u nema?
Aco, da li znaš da dešifruješ METAR depeše?
Aktuelne METAR depeše (najčešće gledam za aerodrom u Surčinu ili LYBE, kao i vojni aerodrom u Batajnici koji ima međunarodnu oznaku LYBT) nalazim na sajtu SMATSAe, dok se npr. na sajtu OGIMETa dostupni raniji izveštaji (kao i za sve SYNOP stanice).
Evo npr. jednog METAR izveštaja:
METAR LYBE 181530Z 34007KT 9999 -RA SCT008 BKN013 04/03 Q1017 NOSIG=Izvor - SMATSADešifrovano:
Izveštaj je za aerodrom u Surčinu ("Nikola tesla") iz 18. dana u mesecu (dakle - danas) u 16.30h po lokalnom (srednjeevropskom) vremenu. Duva vetar srednje brzine 7kt (~3,6m/s) smera 340º (otprilike bi to bio NNW pravac). Vidljivost je ≥10km. Pada kiša slabog intenziteta. Kada je reč o značajnoj oblačnosti, stanje neba je sledeće: na 800m iznad tla je delimično oblačno - oblačnost je 4/8 ili 5/8 (zaključujem, iako to ne piše, da je reč o stratusima), dok je na 1300m iznad tla pretežno oblačno - oblačnost je 5/8-7/8 (zaključujem, iako opet to ne piše, da je reč stratokumulusima). Temperatura iznosi 4ºC, uz tačku rose od 3ºC. Pritisak sveden na nivo mora iznosi 1017hPa. Nema posebne napomene, tj. nema značajnijih promena u naredna dva sata.
Ovo je jedan od relativno lakih izveštaja za dešifrovanje, posebno ako se uzme u obzir da je vidljivost dobra (preko 10km).
Inače, nije ništa teško ako ne umeš, sve sam našao na Vikipediji i već neko vreme (nekoliko nedelja) učim u hodu, uopšte nežureći.
Takođe, nadam se da nisam napravio neku grešku, u suprotnom Miloš će me sigurno ispraviti.
I na Novom Beogradu pada konkretnija slaba kiša (trenutni intenzitet je blizu 1mm/h po moj proceni) uz veoma slično vreme kao što je bilo na aerodromu pre skoro punog sata. Nemam šta posebno da dodam, samo ću reći da je u 17.00h temperatura na oba aerodroma na području Beograda bila 3ºC, što su u ovakvim situacijama obično reprezentativnije vrednosti za ovaj kraj nego ona u centru grada, gde je na stanici na Vračaru zvanično izmereno 4ºC u istom terminu. I još nešto, severni-severozapadni vetar je u pojačanju, te je sada u "mom" kraju uglavnom umerenog intenziteta, dok je na aerodromu u Surčinu u 17h srednja brzina bila 7m/s.