Evo jučerašnje sondaže od ponoći iz Beograda. Balon je pušten za vreme onog poslednjeg naleta padavina sinoć i rezultati su zanimljivi. Naime, nigde na visini nije osmotren plus, ali imamo veoma zanimljiv sloj izotermije u kom je temperatura iznosila 0.0°C i to veoma debeo sloj od 600m između 900mb (~900mnv) i 830mb (~1500mnv). Sve ispod toga lep minus (oko -2°C):
izvor - UWYOE sad, gledajući samo ovu sondažu, reklo bi se da je najrealnije očekivati čist sneg, doduše na granici. A sa lokacije sa koje je balon pušten u tom trenutku (Košutnjak) definitivno je bilo i ledenih zrnaca u velikoj meri. Da ne bih baš sve rekao, voleo bih da malo uključim i ostale forumaše i da mi neko da odgovor zašto i pored ovakve sondaže u tom trenutku nije padao čist sneg?
I još jedno pitanjce, video sam da pojedine meteo-entuzijaste zanima i METAR izveštaj. Pa da probate da dešiftujete ovaj izveštaj sa beogradskog aerodroma koji je takođe iz tog perioda puštanja balona. I da mi kažete šta nije u redu?
METAR LYBE 222330Z 09006KT 4500 -SG BKN010 BKN015 M01/M01 Q1003 RESN R12/5/1094 NOSIG
A kao pomoć, možete da koristite temu:
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4169.0Znam da sam malo dosadan, ali lično bih voleo da uz ovaj forum svi zajedno učimo i upoznajemo meteorologiju, a ne da se samo takmičimo i prepucavamo kod koga ima više snega, kao neka deca.
Ontopic: Ništa zanimljivo ovamo. Temperatura oko 2°C, topi se ovo malo snega. Više pažnje privlače temperature na jugu. Niš, Kruševac, Kuršumlija su već blizu 10°C.