Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2019 - III dekada  (Pročitano 68481 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Januar 2019 - III dekada
« Odgovor #340 poslato: 23. Januar 2019. u 11:45 »
NS se i dalje drzi nekim cudom u minusu. Trenutno -0.5
Ima sumaglice. Tmurno je kao da ce mrak pasti.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #341 poslato: 23. Januar 2019. u 11:48 »
Puca niska oblačnost, probija se sunce...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #342 poslato: 23. Januar 2019. u 12:19 »
Stvarno zanimljiva sondaža, i teško je reći zaista zbog čega sve padavine dominatno nisu bile u obliku snega. Jedino što mi pada na pamet kao ideja je možda  da je neki sloj između 906-1329m bio u pozitivi, jer jedino tu ima prostora da se negde bio "ugurao", a da zbog beleženja T i ostalih parametara na standardnim izobarski nivoima je "preskočen".

Tako je, dao si prvu polovinu odgovora. Na sondaži iz UWYO su pored prikazanih standardnih nivoa uneseni i značajni nivoi, odnosno nivoi na kojima dolazi do značajne promene neke veličine. Promenu temperature za delić stepena verovatno ne smatraju značajnom, a znamo da je velika razlika između 0.0°C i +0.2°C. A s obzirom da veoma osetljivi senzori kontinuirano beleže temperaturu, na sajtu RHMZ-a možemo videti kako se temperatura menjala sa visinom iz sekunde u sekund:

izvor - RHMZ

I tu zaista vidimo jedan tanak sloj između 880mb i 850mb (~200m debljine) uz minimalan plus sa nekim maksimumom od +0.5°C. Ali opet, i uz ovakvu sondažu bi se očekivao skoro pa čist sneg. Taj sloj pozitivne temperature je dosta tanak i plus je previše blag da bi se pahulje u potpunosti otopile, pa ponovo zaledile i pretvorile u ledena zrnca. Uz ovakvu sondažu sa detaljnim podacima, očekivao bih opet čist sneg uz tek poneko ledeno zrnce. A padala su dominantno ledena zrnca. Dakle, dobili smo prvu polovinu odgovora, ali fali još nešto. Imaš li ideju? Ili neko drugi? Da malo prekratimo vreme do novog snega. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Liki

« Odgovor #343 poslato: 23. Januar 2019. u 12:25 »
 ^^ nešto razmišljam, pa mi na pamet pada, sa koje visine su padavine krenule ka tlu kod tako jake oblačnosti?

Van mreže Bart

« Odgovor #344 poslato: 23. Januar 2019. u 12:26 »
 ^^ I ja mislim da su sa te plus tempeatura visine krenule padavine na dole...

U  Nisu 10C  :beach:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #345 poslato: 23. Januar 2019. u 12:34 »
^^ Jeste da smo imali jako puno vlage kroz celu troposferu (temperatura i tačka rose spojene sve vreme), ali one jučerašnje padavine su svakako formirane u slojastoj oblačnosti. Teško je reći sa koje visine su pahulje krenule ka dole, ali svakako na većoj visini (~3km). To su već komplikovani mikrofizčki procesu u oblaku i ne bih sad tu mnogo detaljno zalazio. Samo ću reći da ti nije odgovor na moje pitanje. A sam odgovor je prilično jednostavan i nije potrebno neko veliko znanje meteorologije da bi se odgonetnulo.
I veoma mi je drago da ste se uključili. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #346 poslato: 23. Januar 2019. u 12:51 »
Nece se sve otopiti , Tmax 0.8 C , Takt 0.6 C , oblacno .

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #347 poslato: 23. Januar 2019. u 12:55 »
 ^^ Шоми, ево мог кратког виђења о овој ситуацији са сондажом. Поред Кимијеве тачне констатације да је постојао један мањи топлији слој, али за који се закључило да је недовољан да се пахуље истопе па опет заледе, долазим до јединог логичног решења. Када је пуштен балон са Кошутњака, кренуло је мерење изнад тог дела града, са даљим подизањем балон бива ношен неким јужним и југозападним струјањима ка северу. Самим тим, "бежи" од те криичне температуре изнад нашег дела града негде на до северних делов града. У тим моментима је тамо заиста била повољнија температура у поменутим слојевима. Већ на Врачару је било више пахуља него у нашем делу града, а колега Паун је из Борче јављао чист снег ако ме сећање добро служи. Ето, то је неко логично решење са моје стране.

Иначе, снег се убрзано топи и поред ниске Т због велике  влаге, који цм је тренутно остао. Т 1.7°C.
« Poslednja izmena: 23. Januar 2019. u 13:06 Јоца »

Van mreže Liki

« Odgovor #348 poslato: 23. Januar 2019. u 13:01 »
Bravo Joco, nema šta drugo da bude, pomislio sam na strujanje u višim slojevima, ali nisam se setio da može i balon da završi nešto severije, ipak je bilo jako granično pa i malo pomeranje bi značilo drugačije očitavanje.  :hm:

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
Januar 2019 - III dekada
« Odgovor #349 poslato: 23. Januar 2019. u 13:03 »
Sneg se i ne topi, ostace 5cm i bice to dobra podloga za nov pokrivac 1C je

Sent from my H3113 using Tapatalk

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Bart

« Odgovor #350 poslato: 23. Januar 2019. u 13:05 »
 ^^ Bravo Joco  :tu:

Bar su nam ciste ulice bez snega posle skoro 20 dana... Nis i Leskovac vode sa po 10.0C
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #351 poslato: 23. Januar 2019. u 13:06 »
^^ Svaka čast, zaključili smo temu!  :smartass:
Naime, iako meteorološki balon vrši vertikalno sondiranje atmosfere, njegova putanja nije uvek vertikalna linija, već kriva čiji nagib zavisi od intenziteta i pravca vetra. U situacijama sa jakim visinskim vetrom kao što je jučerašnja, balon je pored vertikalne imao i određenu horizontalnu komponentu kretanja, tako da na tim kritičnim visinama od ~1km nije bio tačno iznad Košutnjaka, već pomeren malo severnije. Teško je izračunati i reći koliko svernije/severoistočnije, ali činjenica je da su članovi foruma sa druge strane Save i Dunava javljali čist sneg u trenucima dok su kod mene padala ledena zrnca. U ovako graničnoj situaciji, dovoljno je da temperatura u tom kompletnom sloju od 900mb do 850mb bude i za 0.2°C viša i da imamo potpuno drugu vrstu padavina. Što u ovakvoj situaciji uopšte nije bilo nemoguće. Eto, zaključili smo još jednu interesantnu temu, i videli koliko naša nauka može biti zanimljiva. :)

Da se vratimo na aktuelno vreme. Dunuo je severozapadni vetar, temperatura +1.7°C. I dalje tmurno uz nisku oblačnost i izraženu sumaglicu.
Sneg se većim delom ekspresno otopio. Beograd je oduvek bio šampion u topljenju snega i tu titulu mu niko ne može oduzeti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Liki

« Odgovor #352 poslato: 23. Januar 2019. u 13:18 »
E ovo je stvarno bilo interesantno. Bravo  :tu:
Sunce samo na kratko oko podneva, sada se opet naoblačilo. Hvala niskoj oblačnosti, sačuvaće izgleda sneg  :D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #353 poslato: 23. Januar 2019. u 13:20 »
Bravo Joco ! Isti zaključak je i meni pao napamet kada sam naišao na milošev odgovor na moj prvi komentar, jer jednostavno radilo se o veoma tankom sloju sa minimalnom pozitivnom temperaturom, kojeg bi pahulje lako "preživele". Odlično ljudi, drago mi je da su se svi uključili.

U centru grada je snega već uveliko samo u tragovima, vode i kaljuge na sve strane.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #354 poslato: 23. Januar 2019. u 13:29 »
Bravo Joci I meni se nesto motalo tako po glavi. Nekim necekivanim  čudom I dalje sam u minus. Magla a napolju mrak trenutno. Slika pre sat vremena.

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #355 poslato: 23. Januar 2019. u 13:42 »
Na periferiji grada se sneg od sinoc lepo drzi,na betonskim povrsinama se vecinom istopio dok ga na travi ima oko 3-4cm.

Temp +1,do malopre se vrtela oko nule.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #356 poslato: 23. Januar 2019. u 13:44 »
^^ Svaka čast, zaključili smo temu!  :smartass:
Naime, iako meteorološki balon vrši vertikalno sondiranje atmosfere, njegova putanja nije uvek vertikalna linija, već kriva čiji nagib zavisi od intenziteta i pravca vetra. U situacijama sa jakim visinskim vetrom kao što je jučerašnja, balon je pored vertikalne imao i određenu horizontalnu komponentu kretanja, tako da na tim kritičnim visinama od ~1km nije bio tačno iznad Košutnjaka, već pomeren malo severnije. Teško je izračunati i reći koliko svernije/severoistočnije, ali činjenica je da su članovi foruma sa druge strane Save i Dunava javljali čist sneg u trenucima dok su kod mene padala ledena zrnca. U ovako graničnoj situaciji, dovoljno je da temperatura u tom kompletnom sloju od 900mb do 850mb bude i za 0.2°C viša i da imamo potpuno drugu vrstu padavina. Što u ovakvoj situaciji uopšte nije bilo nemoguće. Eto, zaključili smo još jednu interesantnu temu, i videli koliko naša nauka može biti zanimljiva. :)

Kakav si ti nevaljalac jedan! :) :)  naveo si ljude da misle o procesima i zasto se sneg topio, a onda: bam! sondaza nije reprezentativna za BG u tom trenutku :) Meni to cesto pobegne iz razmisljanja, a smatram da je to validan razlog i ocigledno je taj sistem malo prevazidjen, ali i dalje nema bolji.

I dalje, potvrdjujem tvoj stav oko topljenja snega, ovde kaplje li kaplje i to malo sto je ostalo... a kad treba da pada onda ga ne mozes naterati.

p.s. Severni delovi Vojvodine su na vreme nakrcali dovoljno snega, vidim da Novi Sad ima 14 cm, Sombor cak 17 cm jutros. Njima moze jos malo, pa dosta. :)
« Poslednja izmena: 23. Januar 2019. u 13:55 gencic »

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #357 poslato: 23. Januar 2019. u 13:45 »
Umjeren snijeg počeo padati..

EDIT:Sad je to već jak snijeg..

EDIT:Kakav intenzitet..Već je ponovo objelio ono što je okopnilo

« Poslednja izmena: 23. Januar 2019. u 14:04 roki »

Van mreže milandijana

• milan
  • *
  • Starost: 47
« Odgovor #358 poslato: 23. Januar 2019. u 14:03 »
Bravo Joci I meni se nesto motalo tako po glavi. Nekim necekivanim  čudom I dalje sam u minus. Magla a napolju mrak trenutno. Slika pre sat vremena.

lepo to izgleda kod tebe popovica kod mene se dosta snega istopilo ali prezivece koji cm do sutrasnjih padavina.

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #359 poslato: 23. Januar 2019. u 14:17 »
Nije dugo trajalo ali je bio vrlo jak intenzitet tako da je tamo gdje bio okopnio ponovo objelio..Trenutno slab snijeg..