.....
Nema većeg porasta temperature koja je dosta ujednačena u različitim delovima grada još od kada sam usato rano jutros i na mernim mestima sada iznosi uglavnom 5ºC, te je odavno jasno da neće dostići 8ºC, koliko još uvek prognozira, što bi Profi rekao, "referentna ustanova sa punom odgovornošću". Videćemo da li će i kada na sajtu RHMZa doći do korekcije Tmax za mnoge lokacije u Srbiji (nije samo za Beograd prognoza loša, gde očekujem Tmax=6,0-6,5ºC).
.....
Ipak sam ovaj put imao veoma lošu prognozu s obzirom da je današnja Tmax iznosila 7,4ºC prema zvaničnim merenjima na Vračaru (na aerodromu u Surčinu je bila malo niža), ali ovim pisanjem
nikako ne pokušavam da dokažem da imam bolje prognoze od RHMZa (koji je ponavljam prognozirao 8ºC za Beograd),
posebno ne veće znanje i iskustvo, već da, ukoliko mogu, učestvujem u poboljšanju celokupne situacije i pristupa poslu u ovom zavodu, koji nisu na najvišem nivou, u šta verujem da će se sa mnom mnogi složiti.Evo još jednog primera pre svega ažurnosti i određenim delom preciznosti prognoza na sajtu RHMZa:
Ostvarene Tmax:
Palić
3ºCNovi Sad
6ºCLoznica
10Beograd
7ºCKragujevac
10ºCNegotin
0ºCZlatibor
8ºCKraljevo
10ºCKopaonik
0ºCNiš
11ºCPriština
? ---> podaci ne ulaze u međunarodnu razmenu podatakaDakle,
može se primetiti da je danas, ako izuzmemo Prištinu,
na svega 2/10 stanica tačnost Tmax bila u stepen (zaokružene vrednosti) i to samo na lokacijama Kraljevo i Kopaonik,
što je izuzetno loše za prognozu danas za danas, posebno u ovakvoj, ne preterano složenoj situaciji i to za "referentnu ustanovu sa punom odgovornošću", što bi rekao Profi. Prognoza je zvanično poslednji put ažurirana u 12.46h, ali nezvanično vrednosti nisu menjane od prethodnog ažuriranja — jutros (negde oko 5.30h ako se dobro sećam) i nikako nije u pitanju neznanje i neiskustvo.
Da sumiram, nemam uopšte lošu/zlu nameru, već me čini veoma nesrećnim kada čujem od ljudi iz struke kakva je "atmosfera" u RHMZu i imam veliku želju da se to promeni na bolje zbog velike ljubavi koju osećam prema ovoj nauci, a u manjoj meri i prema hidrologiji. Srdačan pozdrav za sve iz RHMZa, ukoliko ih ima, koji prate forum i čitaju moje poruke!