Ako moze neko da ubaci sondazu za Nis temperture i onaj emagram od 00zz, valjda se tako zove, meni ne funkcionise na onom sajtu za te sondaze uwyo... Bas me zanima koja temperatura po visini je donela ovaj sneg, bar po modelima to je na 850 -1...
Sa zadovoljstvom
Sondaža se pušta oko 23UTC, odnosno oko ponoći po lokalnom vremenu.
izvor - RHMZZoom na najzanimljiviji deo:
izvor - RHMZKad bi me neko pitao koja vrsta padavina je osmotrena uz ovakvu sondažu, bez dileme bih rekao - krpetine!
Kada zumiramo vidimo debeo sloj (debljine ~1km) od 950mb do 850mb u kom je temperatura okruglo 0.0°C, odmah iznad 850mb već kreće minus. U sloju od prizemlja do 950mb (~450mnv) je temperatura u plusu i najviša je upravo u prizemlju (okruglo +1°C). Još da kažem i da je sondaža svakako reprezentativna za Niš u tom trenutku, jer nije bilo jačih vetrova u prva 2km.
I zaista ako pogledamo osmatranja, to su trenuci kada je kiša prelazila u krupan sneg. Na aerodromu je u 22.00UTC osmotrena umerena kiša uz +2°C, u 22.30UTC umerena susnežica uz +2°C, a u 23.00UTC, odnosno u ponoć po lokalnom vremenu kada je pušten balon, umeren sneg i +1°C. Zanimljiva situacija svakako.
U Beogradu ništa interesantno. Ima magle koja "jede" sneg na blagom plusu. Padavina nije bilo. T +1°C.
Snega jutros zvanično 10cm, biće ga za statistiku još danas i sutra, a košava u petak će ga dokrajčiti.
Ovaj januar će po svemu sudeći završiti padavinski znatno iznad proseka (skoro pa duplo više), dok će srednja temperatura na stanici Beograd-Vračar biti za nijansu ispod proseka ako poredimo sa periodom 1981-2010. Ako sam dobro vodio evidenciju, srednja temperatura zaključno sa jučerašnjim danom je +0.7°C, a ova poslednja dva dana januara ne bi trebalo da to bitnije promene. Prosek za period 1981-2010. je +1.4°C, dok je prosek za period 1961-90 +0.4°C.