U SYNOP depeši za termin
20h je upisano da je na stanici Beograd-Vračar, kada se dešifruje izveštaj, u trenutnom vremenu osmotrena slaba
rosulja u prekidima?! Želim da verujem da je greškom upisano, ali teško mi je sebe da ubedim u to s obzirom na to da je moralo da prođe kroz više "ruku" pre slanja, a i da jeste greška — na sajtu RHMZ-a za Beograd i dalje kod pojave "stoji" rosulja (sipeća kiša) i niko nije primetio i/ili preduzeo nešto da se greška ispravi!
201905161800 AAXX 16181 13274 11560 83001 10122 20085 39979 40137 55000 69902 7
5052 886// 333 10134=
Rosulja pada
isključivo iz stratusa! Slaba, sasvim sitna kiša koju je osmatrač okarakterisao kao rosulja jesu padavine iz slojaste oblačnosti i u pitanju je altostratus opacus (As op), tako da je umesto koda 50 trebalo upisati kod 60. Veliki propust koji retko ko primeti. Izuzetno sam tužan i razočaran što se slični ili propusti bitno veći od ovog neretko događaju u izveštajima RHMZ-a, a to je samo jedan veoma mali deo izuzetno lošeg sistema funkcionisanja referentne ustanove sa punom odgovornošću. Da budem precizniji,
ovaj propust je potpuno nebitan u odnosu na to šta se sve može zameriti Sektoru za meteorološki osmatrački sistem (samo još jedan od primera jeste nekada veoma diskutabilno — da ne kažem subjektivno karakterisanje intenziteta padavina na nekim stanicama posebno kada duva jači vetar) i ne bih ga ni spomimnjao da je u pitanju izolavan slučaj, a da ne spominjem
velike i nedopustive propuste koje primećujem i za koje znam u ostalim sektorima
u RHMZ-u. Meteorologija je moja najveća ljubav i mnogo me čini nesrećnim ovakvo stanje u ovoj sferi u našoj zemlji (doduše i u mnogim drugim oblastima je situacija veoma loša) i to što sve više zaostajemo, ali bez obzira na to još uvek želim da ostanem u Srbiji i dam neki doprinos. Želim da verujem da će situacija ubrzo početi da se menja na bolje i da ću jednoga dana, kada završim studije, sebe i poslovno pronaći u meteorologiji, makar indirektno.
P.S. Miloše, siguran sam da ćeš me ispraviti ukoliko sam eventualno napravio grešku prilikom određivanja vrste altostratusa.