Evo KONAČNO i mene. Vrlo loš početak ove sezone i moje slabo zdravlje učinili su svoje. No ja se ne predajem i ne zaboravljam na forum.
E, sad mnogi su u posle pet godina navikli da ja iz Valjeva započnem i vrlo često i završim sezonu, ali ovaj put nisam ni hteo ni želeo niti je bilo konkretnog razloga za to. Prvi dan sa grmljavinom bio je 10. april koji osim nekoliko puta udaljene grmljavine i par kapi kiše nije doneo ništa konkretno. Drugi dan sa grmljavinom je bio i najtopliji dan za sada u ovoj godini Veliki Petak 26. april predveče uz neki vrlo čudan razvoj na jugozapadu koji nije potrajao dugo i taj dan je bilo u Valjevu oko 32C. Ne znam da li je oboren rekord od 30-og aprila 2003-e. No taj TROPSKI DAN u aprilu VIŠESTRUKO je naplatio HLADNI I ŠUGAVI MAJ. Sledeći dan 27. april doneo je TOTALNI KLIMATSKI OBRT i bilo je grmljavine jednom ili dva puta, ali nisam bio spreman taj dan za fotkanje i nije bilo vredno neke velike pažnje. Iznenadjenje svih iznenadjenja za mene je bio 30. april ujutru kad su usledile dve ture grada u pola 10 i pola 11. Taj dan je bilo mnogo hladno i zaista ništa nisam očekivao, ali sam video zapise okačio u aktuelnostima na poslednjoj ili pretposlednjoj stranici April dekada III. Maj kiše i zime koliko hoćete, a bilo je i mraza. Sledeći dan sa grmljavinom i pljuskovima bio je tek 12. maj koji nije bio interesantan za fotkanje, a doneo je POSLEDNJE JAKO ZAHLADJENJE. Još nisam isključio grejanje. Vreme liči ko da je skoro eksplodirao vulkan Krakatau, Toba ili Jelouston pa podeseća na istorijske priče iz 536-e, 540-e, 1315-e, 1565-e, 1777-e, 1816-e, 1884-e, 1955-e, 1956-e, 1976-e, 1978-e, 1980-e, 1989-e, a u najbližoj prošlosti na 1997-u, 2002-u i 2005-u godinu. Za razliku od zadnje tri navedene godine koje dobro pamtim jer sam ih doživeo, oblaci su bar bili mnogo fotogeničniji za slikati za razliku od ove 2019-e. Grmljavina ove godine nije mnogo kasnila ko navedene 2005-e i 2015-e kad je počela čak 4-og i 2-og maja. Nego oblaci su nekako bzvz bez uočljivih visokih baza bili do danas kasno posle podne i uveče. Mada ima sličnosti sa sezonom 2005-e kada su NIMBOSTRATUSI DOMINIRALI I NON STOP SA JADRANA POKLAPALI RAZVOJE NA KOPNU. Ovaj put i pored žestoke grmljavine nisu bili lepi oblaci čak ni 19-og maja kada je Srbiju i Beograd poharalo STRAŠNO NEVREME. Bilo je jake grmljavine i munja, ali teško je bilo uočiti razvoje unutar široke slojaste oblačnoosti. Bilo je nešto grmljavine i u ponedeljak, ali su razvoji bili bzvz. Nisu bili lepi oblaci čak ni danas sve do 17h verovatno zbog nižih temperatura nego nekih ranijih godina.
Konačno ovaj dan je podestio šta su to kumulonimbusi.
Danas posle tmurnog jutra i prepodnova kad se ta oblačnost konačno razbila od 16h do 18h je bilo dovoljno da zasija sunce i da bukne veliki razvoj prema severoistoku prema Ubu i Beogradu odakle se čula ozbiljna grmljavina.
Na jugoistoku se konačno definisao rekao bi Cu-cong.
Posle par minuta u zapadnoj i severozapadnoj struji pomerio se prema istoku i spojio sa jakim razvojem severoistočno.
Posle nekih desetak minuta raspalio je kraći pljusak iz oblaka koji je nastajao faktički iznad moje kuće. Iza sebe zbog sunca na severozapadu ostavio je VELIKU DUPLU DUGU na jugoistoku.
Nakon nekoliko minuta prema jugoistoku odlaze kišne zavese sa ostatkom duge i mislio sam da je to sve od ovog dana. Ali nije.
Uvertira tek dolazi uveče.
Oko 20h ozbiljno je počelo da se muti i ubrzo nastaje pravi i dobro definisani shelf cloud koji je zbog mraka sve teže slikati jer slike gube na kvalitetu.
Ali nisam ni odustajao ni posustajao. On prilazi i munje sve žešće tuku.
Sa desne strane pogled na severozapad odakle se vidi brzo kretanje i rolanje.
Pogled na zapad odakle je on izgledao kao da će neko VELIKO NEVREME.
Škljocam nemilice već opasno približene kišne zavese ne bi li uhvatio munju.
I konačno BINGO.
Ali kasnije vidim da nije bilo baš onako kako sam želeo, ali neka bar ostane u arhivi prva munja u prvoj sezonskoj reportaži.
Ovo me podseća na funel cloud.
Kišne zavese totalno prišle i počinje pljusak.
Usledio je u početku jak, a kasnije prosečan pljusak uz jaku grmljavinu i žestoka električna pražnjenja koja su kao i u nedelju remetila internet. Medjutim mnogo više se sručilo na Mionicu 16km jugoistočno od Valjeva. Kod mene palo oko 4mm vodenog taloga. S' obzirom koliko je palo od Velike Subote do danas i bolje je što nije palo više. Ja sam ipak zadovoljan jer ništa nisam očekivao od ovog dana.