Autor Tema: Jun 2019  (Pročitano 57676 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.185
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Jun 2019
« Odgovor #40 poslato: 14. Jun 2019. u 03:24 »
U centru pažnje su svakako drugi dan vikenda i dani iduće sedmice. Može se reći od nedelje do iduće nedelje, ali to je predaleko. Nedelja je dan sa puno energije i ono što nam dragi zeka diže dreku juče od jutra rana meni je od samog početka bilo jasno da je to pucanje u prazno. Vazduh je presuv i zato je ovaj tzv. frontić završio kako je završio. Nismo ga ni osetili. :pleasantry: Noć je tropska sa 23C. :ufff: U Zapadnoj Srbiji nije bilo ni razvoja. :D Sutra ako možda zakači nešto to može biti krajnji istok i jugoistok Srbije. Pravi prodor fronta uz vrlo visoku tačku rose i veoma visoku energiju 3000-4000j/kg možemo očekivati u nedelju uveče ili u noći nedelja/ponedaljak. Ponedeljak i utorak mogu biti dva jako opasna dana i PGZ će bojim se biti možda i na većem iskušenju nego 19-og maja. Temperatura i energija će biti taman tolika da možemo biti u opasnosti da se ponovi neki scenario iz juna 2010-e, 2014-e i 2016-e. Miriše i na dobro smicanje i visok gradijent temperature uz visoku tačku rose pa gde pogodi tu može biti ozbiljnih razaranja. Nedalja će biti jedan jako sparan i težak dan. Nedelja, ponedeljak, utorak i sreda u centru su pažnje. Mada ima potencijala da nakon srede ciklon zadje dublje na kopno. Da li će se to i desiti i šta će posle srede ostati ili opstati to niko ne zna. U Nedelju kasno posle podne i uveče verovatno Bosna, Zapadna Srbija, Slavonija i pre svega Vojvodina u epicentru dešavanja, a u ponedeljak nestabilnosti na čitavoj teritoriji Srbije dok u utorak i sredu nestabilnosti će biti uglavnom južno od Save i dunava. Do nedelje uveče ne smatram ništa vredno pažnje bar za moj kraj. Možda sutra, ali pre će biti u subotu nekih dobrih razvoja oko Homolja i Južnih Karpata. Istok možda dobije koji pljusak. I da ponovim još jednom za moj kraj linija fronta uz vrlo visoku energiju preći će preko nas u noći nedelja/ponedeljak ili u ponedeljak ujutru dok bi kroz ostatak Srbije trbala protutnjati u ponedeljak tokom dana. Od nedelje uveče do najranije četvrtka ujutru biće i imaće šta da se prati. Miriše i na idući vikend intersantno, ali to probija termin od sedam dana. :)
« Poslednja izmena: 14. Jun 2019. u 16:02 Milosh »

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.629
  • Lokacija: Niš
Odg: Jun 2019
« Odgovor #41 poslato: 14. Jun 2019. u 06:58 »
Kao sto neko vec napisao danas izolovani razvoji moguci i retki... Britanac nesto u poslednjim izlazima cini mi se ponavlja neki razvoj jaci , cini mi se kod Kucajskih planina, Rtnja...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 61.6; Jun 42.1;

Van mreže Caligula

  • *
  • Poruke: 103
  • Starost: 61
  • Lokacija: Beograd
Jun 2019
« Odgovor #42 poslato: 14. Jun 2019. u 10:36 »
Najzad pročitah nešto na srpskom. Zar ne postoji na forumu tema za pros...ipanje strucne terminologije, a da u ovoj čovek može da sazna šta se ocekuje narednih dana kao sto je Valjevac to lepo napisao? Onih par postova juče, sačuvaj Bože, kao takmičenje ko je bolje pazio na času. Da ne govorim o teškom fail-u, onako kako ga vidim kao totalno nestručno lice, koje je paralelno gledalo satelite i najave za obične smrtnike.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Shvatam zašto volite sneg i zimu, pa očekujem da shvatite da volim sunce i toplotu.

Van mreže carapan

  • *
  • Poruke: 36
  • Lokacija: Bela Voda, Krusevac
Odg: Jun 2019
« Odgovor #43 poslato: 14. Jun 2019. u 10:44 »
Крушевац и околина, ових дана, хоће ли бити неких непогода?

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 28
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #44 poslato: 14. Jun 2019. u 13:17 »
Najzad pročitah nešto na srpskom. Zar ne postoji na forumu tema za pros...ipanje strucne terminologije, a da u ovoj čovek može da sazna šta se ocekuje narednih dana kao sto je Valjevac to lepo napisao? Onih par postova juče, sačuvaj Bože, kao takmičenje ko je bolje pazio na času.

Ako ti se čita nešto na "srpskom" a pritom je i za "obične smrtnike", lepo odeš na portal serbianmeteo.com gde se redovno ažuriraju prognoze za period od 5 dana. Šest momaka sa foruma redovno pišu odlične prognoze bez upotrebe stručnih termina. Ovaj podforum sem za instant kratkoročne prognoze koje tebe zanimaju služi i za komentarisanje numeričkih izlaza, prognostičkih polja i sinoptike. Uostalom, u opisu podforuma, i to na srpskom, upravo piše ovo što sam napisao:

" Prognoza vremena, komentari i diskusija. Meteogrami, modeli. Novo pravilo je da se komentarišu izlazi i prognoze do 7 dana od datuma pisanja posta, za duže periode koristite podforum "Dugoročne prognoze - unofficial". "

Da ne govorim o teškom fail-u, onako kako ga vidim kao totalno nestručno lice, koje je paralelno gledalo satelite i najave za obične smrtnike.

O teškom fejlu prognoze ne bi trebalo da komentariše osoba čiji je najveći domen znanja meteorologije gledanje u satelite i tuđe najave.

Крушевац и околина, ових дана, хоће ли бити неких непогода?

Carapan imaš podforum "Zahtevajte prognozu" u kome možeš zahtevati prognozu za određeno područje i termin.



Na mreži Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.346
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #45 poslato: 14. Jun 2019. u 18:02 »
Od nedelje izgleda ide ono što najmanje volimo kod nestabilnosti, a to su sporopokretni oblaci bez dinamike.

Doduše, par izolovanih razvoja će biti i sutra na istoku zemlje, ali u nedelju od kasnih večernjih/noćnih časova bi krenulo ono glavno za veći deo zemlje.

Tada (nedelja na ponedeljak) bi "akcija" bila najmasovnija po svemu sudeći, jer imamo prelazak hladnog fronta u nižim slojevima sa sever pa bi makar u nižim slojevima strujanje trebalo da bude nešto "organizovanije" i odlučnije iz tog smera nakratko, kad već nema smicanja.

Zatim bi uslova za padavine bilo gotovo svakog dana, ne samo po GFS-u već i po rezervisanom ICON-u. Strujanje kažem skoro pa nikakvo..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.346
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #46 poslato: 15. Jun 2019. u 13:23 »
jeste da za sutra nema smicanja, ali neće to biti nimalo naivan razvoj. CAPE je ogroman.

E sada, ima tu raznih scenarija. Prvo EC, koji ne daje gotovo ništa do drugog dela noći na ponedeljak, i to samo na severu zemlje. ICON isto daje retke razvoje u nedelju, a onda u drugom delu noći daje konkretnije padavine od sistema iz Slavonije Vojvodini, donjem Podrinju i Mačvi

E sada, finorezolucijska ekipa daje jake razvoje u nedelju uveče nasuprot toga, pre svega od Novog Sada i Zrenjanina pa severnije, uz naravno aktivan jugozapadni planinski deo zemlje i par ćelijica na jugu Šumadije, istoku i jugoistoku Slično tome misli i GFS.

Uključiće se sigurno još neko od kolega u diskusiju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.646
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jun 2019
« Odgovor #47 poslato: 15. Jun 2019. u 15:02 »
Naravno. Sutra nema nikakve dileme po pitanju ozbiljnije aktivacije, i bilo bi pravo čudo da izostanu jači razvoji na teritoriji Srbije, naročito u večernjim satima. Gledajući sinoptičku situaciju, ništa se tu bitnije ne menja, naizgled. Ono što se zapravo dešava je da pada geopotencijal na 500mb, tako da se narušava prostrani afrički greben, koji je zaključno sa današnjim danom "kočio" razvoje van orografije zbog debljeg sloja supsidencije, samim tim i inhibicije. Tako se na neki način spajaju ciklon nad zapadnom Evropom i onaj istočniji nad Turskom koji je već danima istočnom Balkanu donosio nestabilnije vreme.
Od sutra uveče smo zapravo u jednom slabogradijentnom nedefinisanom polju koje se ne može nazvati ni ciklonom ni anticiklonom, ni dolinom ni grebenom. Ono što je zapravo važno i što će obeležiti vremenske prilike narednih dana je da tu ostaje veoma nestabilna vazdušna masa, koja do sada nije ispoljila svoj pun potencijal zbog kočnica dinamičke prirode, koje će sutra popustiti.
Što se tiče visinskog strujanja, tu ostaje neki slab severoistok, kasnije u skretanju na istok i jugoistok od ponedeljka, pa bi to trebalo biti neko preovlađujuće strujanje u kom će se sistemi kretati. U prizemlju još sutra tokom dana slab jugoistok, a od uveče u skretanju na severozapadne pravce.
Zaključak je ovo što je Kimi odmah napisao, da i pored toga što nema smicanja, možemo očekivati vrlo jake višećelijske razvoje i olujna nevremena od sutra do srede, dok se od četvrtka nazire neka stabilizacija. Sutra deluje da je Vojvodina u centru pažnje, verovatno i BG sa okolinom kasno uveče.
Liči na period iz sredine jula 2014. kada smo svakodnevno imali jake razvoje u severoistočnoj i istočnoj struji bez neke značajnije dinamike.


padavine u maju 2024:
Vračar - 111.3mm
Miljakovac 137.9mm
prosek - 70.2mm

padavine u junu 2024:
Vračar - 37.5mm
Miljakovac - 64.0mm
prosek - 95.6mm

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 28
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #48 poslato: 15. Jun 2019. u 15:37 »
Kako stvari stoje sutra sa najvećom dnevnom insolacijom bi najpre planinski krajevi imali lokalne razvoje. Na zapadu zemlje tipično najveća količina energije, MLCAPE 3000 J/kg. Upravo se u toj oblasti crta najveći temperaturni gradijent, u kombinaciji sa bogatom prizemnom vlagom. Zbog odsustva preovlađujućeg strujanja, ne treba očekivati znatnu pokretljivost ćelija. Njihovo kretanje bi bilo vrlo slabo i najverovatnije bi pratitilo olujni front matične ćelije, ili nekakav sistem konvergencije mezo razmera. Za sve to vreme ka nama se sa severa spušta nešto nalik na hladni front, moguće olujni u sklopu oluja koje prate matični hladni front u centralnoj Evropi. Prolazak se vidi kasno uveče u vodi skretanja vetra na NW, upravo kada se crtaju razvoji širom severa. Takođe, iznad severozapadne Srbije bi postojala zona pojačane advekcije ciklonske vrtložnosti, prvenstveno zbog cepanja visinskog grebena koje je Miloš spomenuo, i zbog približavanja kratke doline sa zapada. Tu treba očekivati uzlazna kretanja većih razmera koja bi mogla da potpomognu razvoje.

Frontalni sistemi i prizemni pritisak sutradan popodne:



Advekcija vrtložnosti u srednjim slojevima u nedelju kasno uveče:


« Poslednja izmena: 15. Jun 2019. u 15:53 Miki »

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 28
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #49 poslato: 15. Jun 2019. u 16:41 »
WRF ARW njuši spomenutu aktivaciju u sklopu sistema sa severa, ali je termin prolaska nešto raniji nego kod GFSa.
Daje obilne padavine, lokalno 50 litara kiše za 1 sat.  :/



WRF NMM slično:

« Poslednja izmena: 15. Jun 2019. u 18:05 Miki »

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.629
  • Lokacija: Niš
Odg: Jun 2019
« Odgovor #50 poslato: 16. Jun 2019. u 09:12 »
Ovaj Britanac mora negde da kovne 200 litra pa to ti je... Daje razvoj cini mi se kod Aleksinca...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 61.6; Jun 42.1;

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 28
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #51 poslato: 16. Jun 2019. u 11:50 »
GFS konstantno kroz izlaze forsira sjedinjavanje oblačnosti sa zapada, severa i istoka. Mic po mic se padavine pomeraju sa planina u nizije, a Vojvodina deluje kao centar zbivanja idući ka večeri i jutru. Sad u satelit, sondažu i radar da gledamo i to bi bilo to.  :)


Na mreži Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.346
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #52 poslato: 16. Jun 2019. u 15:22 »
A i za naredna dva dana tek, finorezolucijski modeli daju samo takve potope, pre svega kao posledicu sporopokretne oblačnosti, mada bi ipak postojalo  dominatno strujanje sa istoka/jugoistoka u čitavom sloju od 850-500mb (kao što rekosmo već, slabo, no ipak neće biti u pitanju baš bukvalno "stacionarna" oblačnost).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.629
  • Lokacija: Niš
Odg: Jun 2019
« Odgovor #53 poslato: 17. Jun 2019. u 10:15 »
Juce za ovaj deo je bio dobar Britanac, sad vidim gore bas i nije... Ali dobro nek nastavi za ovaj deo bar  :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 61.6; Jun 42.1;

Van mreže Roberto

  • *
  • Poruke: 255
  • Lokacija: Novi Becej
Odg: Jun 2019
« Odgovor #54 poslato: 17. Jun 2019. u 11:11 »
Ma kod nas je totalna ispala bila.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.646
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jun 2019
« Odgovor #55 poslato: 17. Jun 2019. u 11:28 »
Od tih finorezolucijskih modela je više štete nego koristi u ovakvim situacijama. Pokušaju da uhvate tačnu lokaciju iniciranja konvekcije i onda se kompletan dalji razvoj dešavanja podređuje tom početnom polju. A znate i sami da barem u ovakvim situacijama bez neke dinamike gotovo da nema metoda koji će reći gde će se oblak prvo formirati, to može da bude bilo gde. I onda se desi takav "fejl" kakav je bio jučerašnji tog popularnog "Britanca". Najviše konvektivnih padavina je upravo bilo u oblasti koju je ostavio bez ikakvih padavina (jug Srema, Mačva, Semberija...).
Zato su globalni modeli generalno odradili jako dobar posao. Iako nisu uhvatili tačnu lokaciju sistema, opet se mogla naći oblast sa najvećim verovatnoćama inciranja konvekcije, kao i oblast sa većim verovatnoćama da ne bude ništa.


padavine u maju 2024:
Vračar - 111.3mm
Miljakovac 137.9mm
prosek - 70.2mm

padavine u junu 2024:
Vračar - 37.5mm
Miljakovac - 64.0mm
prosek - 95.6mm

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.340
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Jun 2019
« Odgovor #56 poslato: 17. Jun 2019. u 14:15 »
Kod mene je jedino GEM dobro prognozirao jučerašnji dan, davao je tačno koliko je i palo tj 0 mm.

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.185
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Jun 2019
« Odgovor #57 poslato: 17. Jun 2019. u 14:31 »
Kod mene je jedino GEM dobro prognozirao jučerašnji dan, davao je tačno koliko je i palo tj 0 mm.
:rofl: :laught: :rotf:

Van mreže Slobapatrola

  • *
  • Poruke: 73
  • Lokacija: Crepaja-dorcol
Odg: Jun 2019
« Odgovor #58 poslato: 17. Jun 2019. u 21:37 »
Posle ovih padavina ovo se ne stabilizuje skoro.

Na mreži Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.346
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2019
« Odgovor #59 poslato: 17. Jun 2019. u 23:08 »
Ala su se izmlatili britanac i švajcarac za danas za sve pare...

Britanac nastavlja da lupeta i za predstojeću noć, ovo ne da nije realno nego je totalna budalaština...

Sutra su najozbiljnije šanse za obilnije padavine na širem području, ali ako se opet nacrta ona oblačnost kao jutros kao ostatak ostataka slaba vajda od svega..


NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*