Tako smo i za ono juče u Šumadiji mislili. Već je bilo ovo doba dana kad smo se pitali može li izgurati do Beograda, a ono izguralo gore do Kanjiže i granice sa Mađarskom i ugasilo se tek oko 2h ujutru, doduše u sasvim oslabljenom izdanju.
Ulazi to iz Bosne polako u Srbiju kod Zvornika i ne daje znake slabljenja. Ne treba tu zanemariti ni dinamički efekat. Koliko god slaba strujanja bila, vidi se da je u pitanju jedna kratkotalasna dolina, kako na 850mb, tako i na 500mb. Samim tim,u igri je i taj dinamički efekat iniciranja konvekcije. A koliko je atmosfera nestabilna, imali smo već prilike da se uverimo u ova dva-tri dana. A očigledno i da nije falilo onih "šibica" koje sam pominjao prethodne sedmice.
Beograd Vračar zvanično 35mm danas, jedan od većih potopa u poslednje vreme. Prošle godine je samo jednom palo više u cugu, ali to je bilo od 5-6 jakih pljuskova krajem juna. Verujem da su delovi Novog Beograda dobili i do 100mm kiše od nedelje uveče. Za to vreme jugoistočni delovi grada gotovo bez kiše prolazili, pa su AMS Karaburma i Trošarina zabeležile tek oko 12mm ukupno. Za Trošarinu više nisam siguran ni jesu li validni podaci, jer je nemoguće da tu lokaciju baš sve zaobiđe. To je par km od mene i neshvatljivo da je palo samo 1mm, očekivao sam barem 15-20mm. Isto tako sinoć samo 5mm, sumnjivo.