Miki svaka ti čast. Ove karte što si pronašao su
ZLATA VREDNE. Jeste oko pet popodne bilo totalno oblačno, a poplava je nosila sve pred sobom. Ima li podataka o količini padavina još negde osim na
tutiempo climate? Mada vlaga od 50% u 14h je naslućivala da dolazi
VELIKA KATASTROFA. Sećam se da sam pre podne ustao i dan je bio sunčan i igrao sam se sa nekom formulicom na pedale. Onda je čini mi se od 14:00h do 14:30h sunce zašlo za oblake dok sam ja kod tetke u susedno dvorište navratio i tamo prisustvovao i posmatrao kako deda i naš prvi komšija zidaju šupu i sušaru. Stajao sam sa njima neko vreme i pravio im društvo da bi posle nekog perioda baš negde u to vreme je počeo strašan vetar da duva, a ja sam počeo da vrištim od straha i vičem majku jer sam bio dete. Jedva sam se dokopao kuće jer sam se od snage vetra jedva kretao i mislio sam da će vetar da me odnese. Onda je usledio potop i provala oblaka takvih razmera kako nikad do tada u životu nisam video. Vetar je bukvalno kidao granje i čupao drveće iz korenja, a usledio je takav duwnburst uz ne tako sitan grad koji je bio veličine graška ili kukuruza i reštao je zidove stvarajući zvukove stalnog zveketanja kuće uz padavinske nanose koji teraju strah u kosti. Grmljavina je bila onako osrednja, ali sve vreme prisutna. U sred te
mega-oluje zazvonio je na vrata stric koji je tražio mog ćala koji tad nije bio kući. Stric se žalio da je podrum pun vode i da kanalizacija ne može da primi ogromnu količinu. Čini mi se da se nešto posle 15:00h ta
ULTRA NEPOGODA stišala, ali onda kad sam možda izmedju 15:00h i 15:30h zaglavio u toalet, majka je panično počela da me zove da izadjem iz toaleta što pre. Kad sam izašao, majka je bila besna, uplašena i uplakana te me zgrabila i iznela napolje gde sam imao šta da vidim. Sve je bilo pod vodom kao na nekim slikama koje sam do tada samo vidjao na TV-u. Opšta panika i haos je nastupila i medju komšilukom. Video sam kako su garaža i podrum bili dupke napunjeni vodom. Majka me potom prebacila u susednu kuću kod moje tetke (ćalove rodjake) u susednu i paralelnu ulicu koja vidi do Ljubostinje. Ta mala uličica se bukvalno pretvorila u rečicu koja se ulivala u već izlivenu Ljubostinju. Inače posledica i pravi uzrok te poplave u našoj ulici je bila izliveni potok Perajica koji sam sa Ljubostinjom slikao često u mojim stalnim reportažama reportažama
24. april - 27. maj - 23. jul - 27. jul - 5. avgust te čuvene 2014-e godine. Poslednjeg navedenog datuma se potok ponovo totalno izlio, ali stric je bio spremniji tad i nabavio je pumpu nakon što se uplašio majskih poplava te godine i tako da smo po mrklom mraku ipak 19 godina kasnije lakše se obračunali sa poludelim potokom jer je tada bilo nam jasno tokom snažnih oluja 23-eg i 27-og jula da potok može poplaviti svaki čas jer se tih julskih dana izlivao sa desne strane u fabriku oružja
KRUŠIK HOLDING kao i u gornjem toku u nastavku moje ulice gde sa desne strane ima kuća. Naročito 27-og jula je bilo kritično kad se ko i četiri dana pre sručilo 49lm2 i tad je nabujali potok oborio neko drvo koje nemarna gradska vlast nije unutar industrijske zone uklonila i onda ono ludilo 5-og avgusta sa ludim strujanjem koji smo tada zvali
Ciklon Branko izručilo je 54lm2 i
ZLA ISTORIJA iz 1995-e godine se ponovila. Evo da podsetim na situaciju iz
2014-e i neke sličnosti:
23. jul 2014. - 49lm2 za 1hhttp://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:502176-Kisa-poplavila-Valjevo-i-Borhttp://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3389.027. jul 2014. - 49lm2 za 45 minutaMoje dvorište.
Komšiluk.
Ljubostinja donji tok oko 17h.
Ljubostinja gornji tok oko 17h.
Pogled sa mosta na gornji tok.
Ljubostinjina leva pritoka i opasni potok Perajica se taj dan izlio na desnu stranu gde je palo drvo koje je stajalo do sledećeg nevremema.
Novo Naselje (Istočno Valjevo) je levo od njega i izvukli smo se za dlaku.
U okolini Valjeva je taj dan bilo i ljudskih žrtava i poginulih.
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:502881-Spasioci-kod-Valjeva-uocili-telo-nestale-zene-ne-mogu-da-pridju-zbog-nevremena5. avgust 2014. - 54lm2 za 2hOvako to biva kad se izlije navedeni potok oko 21h u mom dvorištu.
Ispred stepeništa.
Podrum.
Garaža.
Nakon ludovanja olujnih oblaka sa naizmeničnim strujanjem u centru tzv. ciklona
Branko i velike poplave taj dan sam zapamtio po najviše udara groma u životu u neposrednoj blizini i dvočasovnom nestanku struje od 19h do 21h.
https://arhiva.vesti-online.com/Vesti/Srbija/423988/Nevreme-u-ValjevuE, sad kad povučem paralelu
17. jun 1995. sa 76lm2 za pola sata - 5. avgust 2014. 54lm2 za dva sata mora se priznati da nas je prva katastrofa iz 1995-e zatekla nespremne, ali po arhivskim podacima se vidi da je jun te 1995-e godine bio jako nestabilan i sećam se da je jedan dan dok sam bio u školi pred kraj prvog razreda bio jedan strašan downburst koji sam posmatrao iz školske klupe i po arhivskim podacima verovatno je to bio
utorak 13. jun 1995. sa 20lm2. Iza njega dolazi
petak 16. jun 1995. sa takodje 20lm2 dan kad smo nabavili piliće čega se se sećam ko juče da je bilo.
I onda na sve to dolazi ta čuvena
strašna subota 17. jun 1995. sa 76lm2 i nije onda ni čudo što su manje rečice i potoci nabujali. Ali i tada kao i 2014-e godine uzrok tako
KATASTROFALNE POPLAVE je 90% bio ljudski faktor. Lokalni tajkun i nekadašnji najbogatiji valjevski privatnik Vidoje Vujić inače podguzna muva nekadašnjeg gradonačelnika Valjeva i ministra MUP Srbije dušana mihajlovića (vlasnik brane Rovni) zbog svoje lokalne fabrike PVC prozora
Vujić prozori on je u gornjem toku potoka Perajica napravio krš i deponiju te je ogromna gomila smeća napravila branu i ogromna količina vode zaglavila se oko njegovog preduzeća te kad je to puklo tog 17-og juna je Novo Naselje bilo potopljeno načisto u dolinskom delu gde ja živim tik uz fabriku
KRUŠIK koja je pred raspad SFRJ konfiskovala i uzurpirala levu obalu tog potoka na nekih 100m od moje ulice i preko puta moje kuće deo livade je ogradjen žicom. Ta livada je nekad bila igralište i privatni plac i njiva. Medjutim tu sada zjapi prazna 30 godina gde raste travuljina i gomilaju se zmije, gušteri, stršljeni, komarci i ostali insekti. Ljudi vrlo često imaju problema sa alergijom zbog ambrozije i raznoraznih polena. Pale su na tu ogradjenu livadu i dve tepih bombe od NATO pakta 18-og maja 1999-e no ostala je još 20 godina žicom ogradjena čijom sredinom protiče taj potok svojim donjim tokom. Inače
KRUŠIK je ogradio donji i srednji tok potoka tačno do fabrike
VUJIĆ sve po dogovoru dve valjevske bitange dušana mihajlovića i vidoja vujića koji je sad pred bankrotom.
Da napomenem da su 17-og juna 1995-e se izlili i potok Perajica i reka Ljubostinja zajedno tako da su i podrum i garaža bili dupke puni do vrha dok se 5-og avgusta 2014-e izlio samo navedeni potok i slike koje sam tad izbacivao svedoče da je količina izlivene vode bila minimum 30% manja.
Poslednji snažan downburst sa gradom uz sličan scenario sa 50lm2 u tom prvom dnevnom naletu i dopunski deo od 15lm2 u večernjem naletu desio se pre 20 dana. Ukupno
29. maja 2019. - 65lm2.
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4234.0