Došla je na red i moja reportaža, posle novog nevremena juče i problema sa telekomunikacijama i električnom energijom evo uspeo sam da sastavim reportažu do kraja.
Ponedeljak 17.06. je trebalo da bude još jedan u nizu nestabilnih dana sa slabim strujanjima istočnih i jugoistočnih pravaca, i takvi dani iako nestabilni sa dosta grmljavine, često ne donesu i padavine jer da bi se to dogodilo potrebno je da pljusak nastane što bliže ili "iznad glave" što bi rekli. Moj kraj često u takvim situacijama zahvati nakovanj razvoja sa Karpata i novi razvoji me preskoče i niknu zapadnije gde je više sunca. Međutim, ovaj dan se videlo da takvih problema neće biti, ali ipak veći deo dana se kumulusi mučili i obnavljali, ali bez najave da bi mogli da prerastu u CB. Oko 16h iznad južnog Banata pa sve dalje u uskoj liniji ka Bačkoj bilo je kumulusa u razvoju, dok je outflow razvoja u planinskom delu na istoku inicirao razvoj kumulusa u Šumadiji i ka Banatu dodatno " pogurao" već postojeće kumuluse. Odlučih da odmorim ne očekujući akciju pre 18h, i upravo tada mi se javlja kolega Azureusko i kaže da ima pogled oblaka koji je u razvoju iznad mog sela. Za to vreme kreće konstantno brujanje u oblacima bez izražene grmljavine, nalik onom 2016. i superćelija ( mnogi če se setiti)... Evo kako je izgledao razvoj oblaka -
Za to vreme kod mene kreće pljusak koji je bio sve jači, u prvih 30 min je intezitet bio ovakav -
www.youtube.com/watch?v=3lI8Mlb7PO8 , potom 2 minuta slabljenje i onda kreće sitan grad velićine graška i tek po koji krupniji i intezitet sa snimka -
www.youtube.com/watch?v=n75yza154ps , potrajalo je tim intezitetom nekih 5 min, a potom još 30min sličnim intezitetom prvom snimku. Sve je trajalo nekih 1h i 15 min. Dvorište je ovako izgledalo -
Čim je kiša posustala krećem sa fotkanjem i evo slike dvorišta
Kolega Azureusko šalje slike još za vreme pljuska
Krećem van sela i slikam oblak koji se polako raspada gde je i nastao, a ostaje još uvek jaka zavesa malo jugozapadnije, u ovo vreme u selu je još slabiji pljusak...
Polako se raspada ka selu -
Još uvek jaka zavesa jugozapadnije
Vraćam se u selo i beležim ovakve prizore na ulicama -
Kod mene kući dvorište i bašta posle 30min -
Opet je usledila umerena kiša i duga koja je dugo pozirala, ali preblizu da bi uspeo celu da uslikam -
A nakon dva sata dvorište i dalje u vodi -
Uspeo sam i par radarskih da sačuvam u terminima najačeg nevremena
Količine padavina je teško utvrditi neke informacije od ljudi iz različitih delova sela idu od 68mm, 93 mm, 102mm. Ovo količinu ja nisam do sada doživeo, a i selo verujem da se retko susretalo... Na sve to se juče 18.06. nadovezalo još 20mm kiše selu i još više u ataru zapadno i jako električno pražnjenje sa čak 20 udara groma u selu, i jednim požarom izazvanim istim. Kod mene je takože udario i naravno pocrkali su neki kućni aparati, na sreću nije bilo povređenih.