Za početak, nadam se da se kolega Škomi neće ljutiti što sam promenio ime reportaže i proširio na Beograd sa okolinom, da imamo na jednom mesu malo širi presek svih nestabilnosti koje su se izdešavale ovih dana na području glavnog grada i okoline, pa da mogu i ostale kolege da dopune kako je to izgledalo iz njihovog ugla.
Ovaj talas nestabilnosti koje su barem kod nas nadmašile sva očekivanja je došao takoreći na godišnjicu od veoma nestabilnog perioda od 18-20. juna 2016. Što opet govori da je ovo doba godine sa najvećim potencijalom za jake konvektivne nepogode, što i klimatološka statistika na neki način potvrđuje.
Gomilala se energija prethodne sedmice, CAPE je dostizao ekstremne vrednosti, uz temperature do 35°C i tačke rose preko 20°C, ali smo bili u srcu grebena afričkog anticiklona, i falio je "okidač" da se nešto pokrene. Ili kako sam par puta metaforički uporedio, atmosfera je bila kao tempirana bomba i falila je samo jedna šibica da pokrene eksploziju.
Ta "šibica" je u prošlosti obično dolazila sa nekim razvijenijim dolinama i ciklonima, kakav je bio slučaj i te već pominjane 2016. Ovoga puta je sve što se desilo u dinamičkom smislu da je popustio greben tog anticiklona, polja niskog geopotencijala na istoku i zapadu su se takoreći spojili i nestala je kočnica dinamičkog tipa (supsidencija u anticiklonu). Sve su to modeli dobro nanjušili i svi do jednog su davali razvoje i nestabilnosti širom zemlje od nedelje 16. juna pa nadalje i to sve uz relativno slaba i nedefinisana strujanja. I nisam bio naročiti optimista, jer je Beograd retko kada dobijao akciju u takvim situacijama.
Takav razvoj dešavanja iz poslednje rečenice je pokušala da nagovesti nedelja. Razvoji su se u nedefinisanom strujanju primicali sa svih strana, ali je nekako sve uspelo da su ugasi pred Beogradom, ili okolo. Na kraju je sve završilo kratkotrajnim laganim pljuskom uz udaljeno sevanje i potmulu grmljavinu. Pala je zanemarljiva količina kiše.
Izraz koji često u šali koristimo "BKR" je u potpunosti opravdao svoje ime:
Kao što ste već videli iz Škomijevog dela reportaže, naredna tri dana dolazi do totalnog preokreta i BKR (beogradska konvektivna rupa) iznenada postaje BKM (beogradski konvektivni magnet).
Sve što se dešavalo u naredna tri dana je podsetilo na jun/jul 2009. ili jul 2014. kada su oluje dolazile u svim situacijama iz svih pravaca i sa jakim i slabim strujanjem i sa smicanjem i bez smicanja.
17. 06. 2019.Dan u početku nije obećavao. I na sondaži se videla ne tako izražena postfrontalna inverzija, zbog hladne advekcije iz prethodne noći. Strujanje je bilo sasvim nedefenisano, i bilo je tu svih mogućih pravaca u prva 3km (do 700mb):
Ovaj dan nisam ispratio kako dolikuje. Delovalo mi je da neće biti ništa konkretnije i spremao sam se da odem u šetnju do centra.
Čim sam krenuo video sam da to neće biti obična šetnja zbog ovog kumulusa koji je velikom brzinom bujao u pravcu grada:
Već na putu ka gradu oblak je krenuo da se "otvara" i kad sam stigao uhvatio me pljusak. Na lokaciji gde sam se zadesilo (Karađorđev park, Slavija) je dobro pljusnulo, ali jako kratko i palo je 4mm. Samo malo istočnije, bukvalno peške do sam šetao se svakim metrom videlo da je palo više i već oko Kalenić pijace i Crvenog krsta je slika odgovarala cifri od barem 10mm.
U međuvremenu, još jedan gotovo identičan oblak se stvara iznad Miljakovca i komša Chmi javlja da je u dobrom pljusku za pola sata palo 10-15mm po njegovoj proceni.
Delovalo je da će taj dan završiti sa raštrkanim kraćim pljuskovima uz malo grmljavine, kad sam primetio da se ozbiljno gomila ka severu i istoku:
U međuvremenu stvari postaju ozbiljnije na tu stranu i krećem polako nazad da uteknem od nevremena. Usput sam se jedva izborio za par fotki:
Ovaj oblak se kretao u nekoj severoistočnoj struji i najjačim delom je ponovo zahvatio slične delove grada kao i onaj prethodni (deo oko Pančevačkog mosta, Palilula, Karaburma su bili u centru pažnje). Videla se ozbiljna kišna zavesa ka tamo i Zec je javljao obilan pljusak u delu Karaburme gde se zadesio u ovim trenucima:
Dok sam stigao do kuće, oblačnost je naglo slabila, izgubila se uzlazna struja, prestajalo je da grmi i sačekala me samo slaba kiša iz ostataka konvektivne oblačnosti:
Munje:
izvor - blitzortungIako je zvanično Beograd dobio prilično malo padavina u ovoj turi (4mm), u delovima grada je u dva navrata bilo ozbiljne kiše, a Profi je okačio podatak od čak 22mm kod Vukovog spomenika u dve ture (možda 2-3km od Karađorđevog parka).
18. 06. 2019.Utorak je barem prema modelima trebalo da bude u centru pažnje. Veći deo dana sam proveo na poslu i barem tokom dana su izostali ozbiljniji razvoji. Sve se svodilo na izolovane sporopokretne (skoro pa stacionarne Cb-ove) koji su prelazili mala rastojanja. Jedan takav se formirao ponovo iznad BG i delovi Novog Beograda i Zemuna su dobili obilne pljuskove (15-20mm prema automatskim kišomerima).
Sondaža je otkrivala jugoistočno visinsko strujanje uz slabo do umereno smicanje, ali dovoljno da se razvije i nešto konkretnije.
Tek kad sam stigao kući, postajalo je jasno da ono glavno tek sledi. U Šumadiji se formirala konkretnija višećelijska oblačnost koja se dosta brzo kretala u nekoj južnoj/jugoistočnoj struji. Drugi sistem zapadno od Beograda se sporije premeštao u čistoj istočnoj struji:
izvor - RHMZizvor - blitzortungIspred sistema su se formirali kumulusi koji su davali kraće pljuskove sa grmljavinom tu i tamo.
Kad se već grdosija primakla, bilo je previše mračno za konkretnije fotke, Škomi je to bolje propratio:
Sa prilaskom sistema, kreće light show samo takav. Evo dva snimka:
Prelazak sistema preko Beograda:
Gledajući samo radarske snimke i blitzortung, očekivalo bi se da je preko Beograda prešlo samo takvo nevreme uz obilan pljusak i olujan vetar, ali realnost je bila drugačija.
Kako kod mene, tako i u većem delu grada, usledio je dugotrajan pljusak vrlo promenljivog intenziteta, od slabog preko umerenog do jakog, ali nijednog trenutka potop u pravom smislu te reči. Sve u svemu, za nekih sat vremena na Miljakovcu je palo 10-15mm kiše. Manje padavina je bilo ka centru (Vračar zvanično 9mm), a više ka zapadu (aerodrom 17mm).
Ono što je svakako obeležilo ovo nevreme je sevanje i grmljavina. Bilo je to jedno od najfrekventnijih noćnih električnih pražnjenja koje pamtim. Munje su udarale na sve strane, jako veliki broj je bio CG (cloud-ground), ali bilo je dosta i IC (inter-cloud). Mnogo ih je puklo tu u neposrednoj blizini, Miljakovac nije mogao da se razazna više na blitzortungovoj karti.
Sve to je stvorilo uslove za moj prvi munjolov još od 2017. godine (prošle godine nijednom nije bilo uslova za fotografisanje).
Fotke ste već videli u aktuelnim, ali ne mari da se nađu i ovde:
Ovde završavam prvi deo ove moje dopune reportaže. Ono glavno je useledio tek sutradan 19. juna i to zahteva detaljniju obradu. Ako ne stignem do kraja dana, dopuniću sutra.
A još jednom pozivam i ostale kolege da se pridruže, bilo je tu odličnih fotki u aktuelnim.